PNL propune ca declaraţiile de interese ale aleşilor locali să fie verificate de prefecţi

| 11 ian, 14:27

PNL propune într-un proiect de lege aflat în dezbatere publică la Camera Deputaţilor ca prefecţii să verifice declaraţiile de interese ale aleşilor locali, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului iniţiat de 18 senatori şi deputaţi liberali, între care Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, al doilea exemplar al declaraţiei de interese al aleşilor locali se transmite Instituţiei Prefectului care, odată cu arhivarea acesteia în Registrul de Interese, va trece la verificarea conformităţii declaraţiei. Prefectul va cere la Registrul Comerţului, sau alte instituţii după caz, situaţia la zi a alesului local, urmând să îl informeze pe acesta cu privire la situaţiile neconforme şi/sau posibile situaţii de incompatibilitate şi/sau conflict de interese în termen de 10 zile de la primirea declaraţiilor, mai stipulează iniţiativa legislativă. 

Proiectul de lege vizează modificarea şi completarea articolului 74, alineatul 3 din Legea nr.393/2004 privind statutul aleşilor locali. 

Liberalii argumentează, în expunerea de motive, că pentru evitarea unor situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese este necesară completarea cadrului legal existent prin implementarea unor dispoziţii legale de prevenţie ce dispun verificarea declaraţiilor de interese depuse de aleşii locali la Instituţia Prefectului. 

"Plecând de la premisa că nimeni nu doreşte să încalce legea şi pentru a preîntâmpina situaţii de natură să afecteze funcţionarea autorităţilor publice locale iniţiem prezenta propunere legislativă care (...) implică Instituţia Prefectului în verificarea declaraţiilor de interese depuse de aleşii locali, astfel încât, odată cu preluarea mandatului, aceştia să beneficieze de o minimă consultanţă la depunerea acestor declaraţii", se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative. 

Proiectul de lege a fost avizat negativ de Consiliul Legislativ. Guvernul nu a emis încă un punct de vedere, având termen până la mijlocul lunii februarie. 

Senatul este cameră decizională în acest caz. Data la care se împlineşte termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final la Camera Deputaţilor este 22 martie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ