Andreea Paul: Creșterea salariului minim va diminua riscul de sărăcie, dar e probabilă o creștere a economiei subterane

| 30 dec, 12:35

Prim-vicepreședintele PNL Andreea Paul consideră că majorarea salariului minim va duce la diminuarea riscului de sărăcie, dar angajatul va fi obligat să-și crească productivitatea pentru a-și păstra locul de muncă, fiind, de asemenea, probabilă, pe termen lung, o creștere a economiei subterane.

Într-un comunicat de presă remis, miercuri, deputatul PNL susține că această majorare a salariului minim — la 1.250 lei din luna mai 2016 — este cea mai mare din România, într-o perioadă atât de scurtă de timp, de sub un an.

În opinia acesteia, românii lucrează cel mai mult, dar au cea mai mică productivitate a muncii din Uniunea Europeană. Totodată, adaugă Andreea Paul, România generează a doua cea mai mare economie subterană și are cea mai ridicată rată a sărăciei în rândul salariaților.

"Din perspectiva angajatului, creșterea salariului minim cu 20% va conduce la diminuarea riscului de sărăcie și la un stimulent mai mic de a lucra la negru, adică în sectorul neoficial. Va fi în schimb obligat să-și crească productivitatea pentru a nu-și pierde locul de muncă. Din perspectiva angajatorului, această creștere a salariului minim va conduce pe termen scurt la o scădere a economiei informale, dar pe termen lung este probabilă o creștere a economiei subterane, având în vedere că firmele vor căuta modalități alternative de a evaziona. Pentru anul 2016 simulările macroeconomice indică diminuarea cu sub 100.000 a locurilor de muncă actuale disponibile", afirmă Andreea Paul.

Pe de altă parte, ea susține că la bugetul general consolidat această decizie va avea un impact "net pozitiv" și se vor încasa mai mulți bani decât se cheltuie cu aproape 70 de milioane de lei.

"Trei sferturi din beneficiul net pozitiv vine din încasările mai mari la bugetul asigurărilor sociale. Bugetele locale vor fi în schimb lovite de un impact negativ net de peste 8 milioane de lei", spune deputatul PNL.

Ea consideră că numărul celor care vor beneficia de această hotărâre va fi "semnificativ mai mare" față de cel stipulat în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern, de 1,13 milioane de salariați.

"Nu au luat în calcul salariații part-time ale căror venituri salariale se raportează în funcție de numărul de ore lucrate tot la salariul minim de bază brut în plată și nici angajații ale căror venituri se majorează proporțional cu nivelul salariului minim în funcție de legile în vigoare sau de deciziile antreprenorilor din sectorul privat. Apoi, anul viitor salariul mediu pe economie va crește semnificativ și toți pensionarii vor beneficia în anul 2017 de indexarea pensiilor cu rata inflației la care se adaugă jumătate din creșterea salariului mediu real pe economie în anul 2016", explică Andreea Paul.

Guvernul urmează să aprobe, miercuri, în ultima ședință din acest an, proiectul de hotărâre privind creșterea salariului minim de la 1.050 lei la 1.250 lei începând din 1 mai 2016.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ