CCR a decis: Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, NECONSTITUŢIONALĂ

| 20 ian, 12:03

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că sunt neconstituționale dispozițiile privind pensiile speciale pentru aleșii locali, după ce a admis sesizarea Guvernului.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Judecătorii au constatat că legea nu este clară, că există inegalitate între aleși și că nu se precizează sursa de finanțare.

Pe 26 decembrie 2015, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene — Legea de modificare și completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Sesizarea avea în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurarea finanțării pentru indemnizațiile nou create.

"În forma adoptată, există cel puțin 16.300 de potențiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. (...) Deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, și tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat", arăta Guvernul.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a precizat, mierucuri, înaintea şedinţei Curţii Constituţionale că de legea pensiilor speciale pentru aleşi locali ar putea beneficia şi foştii lideri locali ai Partidului Comunist, pentru că foştii prim-secretari erau preşedinţi de consilii judeţene, iar secretarii de municipii erau primari.

"Orice bani pe care îi primești pot fi considerați un privilegiu, nu? (...) Nu este o pensie contributivă, nici nu știu cum s-o calific. O să vedem astăzi, după ora 12,00. (...) A avea efecte pentru trecut ar însemna că le dă pensie pentru anii care au trecut, le dă pensia din urmă. (...) Problema este că, dacă legea asta intra în vigoare, beneficiază de pensie și foștii prim secretari de partid, pentru că ei aveau și calitatea de președinți de consilii județene", a afirmat șeful CCR.

Întrebat dacă va depune cerere pentru pensie specială de parlamentar, funcție deținută anterior, Augustin Zegrean a spus că nu crede că ar rezista tentației.

"Încă nu vă spun, dar nu cred că aș rezista tentației. (...) O să am și pensie de la Curte. Sigur, nu e nimeni așa bogat în România, mă refer la oameni care au trăit din leafă, care să-și permită să renunțe la niște bani. Eu am așteptat foarte tare ca legea aceea să fie trimisă la Curte pentru verificare. Toți parlamentarii s-au lăudat la televizoarele voastre că vor face sesizare la Curte, dar nu au făcut. (...) I-am așteptat pentru că au spus că o fac. (...) Nu știu dacă aveau motive sau nu aveau motive. Vă pot spune că în toată Europa sunt două sau trei țări în care parlamentarii nu primesc o pensie după ce ies din mandat. (..) Nu o pensie specială, o indemnizație de parlamentar", a susținut Zegrean, la sediul CCR.

Citeşte şi: Orban, despre decizia CCR: Legea privind pensiile aleșilor locali va reintra la dezbatere în Parlament

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ