PNL solicită AUDIEREA conducerii BNR in Parlament pe tema cursului francului elveţian

| 16 ian, 10:32

Deputatul Andreea Paul, prim-vicepreședinte PNL, solicită audierea reprezentanților BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, pentru un punct de vedere și soluții concrete în sprijinul românilor afectați de creșterea cursului leu/franc elvețian.

"Situația financiară a numeroși români care au contractat credite în franci elvețieni este grav amenințată după ce Banca Națională de la Berna a decis să renunțe la plafonul cursului de schimb al monedei elvețiene. La București, decizia a urcat imediat cursul oficial al francului elvețian până la nivelul record de 4,32 lei, în creștere cu 15% față de ziua precedentă, 14 ianuarie 2014. Concret, la o rată de 100 de franci elvețieni, de pildă, românul se vede nevoit să scoată din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de pâini sau a peste 11 litri de benzină, în urma unei mișcări pur artificiale a cursului de schimb. Parlamentul României și BNR au datoria de a nu rămâne indiferente fată de această situație și, mai ales, față de pericolele financiare la care sunt expuși românii îndatorați în franci elvețieni", afirmă Andreea Paul într-un comunicat remis AGERPRES.

Deputatul PNL adaugă că "situația impune un răspuns urgent pentru că evoluția francului riscă să arunce debitorii cei mai vulnerabili în stradă".

"Conform datelor BNR, peste 4% din ratele românilor sunt exprimate în franci elvețieni, în timp ce rata creditelor neperformante totale este de 15%. În această situație, cer audierea urgentă a reprezentanților BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, pentru un punct de vedere și soluții concrete în sprijinul românilor afectați, în concordanță cu regulile europene și cu un sistem bancar sănătos", adaugă Andreea Paul.

Deputatul PNL spune că solicitarea se impune având în vedere că două proiecte de lege care vizează completarea OUG nr. 50/ 2010 privind contractele pentru consumatori sunt tergiversate în dezbaterea parlamentară în urma poziției BNR.

"Interpelarea din 27 noiembrie 2013, pe aceeași temă, pe care am adresat-o în scris, din Parlament, guvernatorului Isărescu, a rămas fără răspuns. Acum 14 luni ceream conducerii Băncii Naționale să prezinte situația concretă a creditelor românilor în franci elvețieni, precum și soluțiile preconizate de BNR pentru sprijinirea celor puternic afectați de aprecierea monedei elvețiene", afirmă Andreea Paul.

Deputatul PNL dă ca exemplu Franța, țară care, pentru a sprijini debitorii, "a interzis creditele în franci elvețieni în 2013, iar Ungaria a stabilit un curs fix pentru forintul raportat la francul elvețian la care s-au rambursat ratele în perioada 2011-2014".

"În România, Tribunalul Galați a dat câștig de cauză debitorului, anul trecut, și a decis conversia creditului la cursul din data acordării, la care se poate adăuga o devalorizare de maximum 10%. Fără a susține vreuna dintre aceste abordări, mă întreb dacă putem agrea un mecanism de sprijin pentru cei afectați de calamitățile financiare, similar cu cele existente în agricultură", mai afirmă Andreea Paul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 ian, 11:40
Antonie
Dupa parerea noastra,demult fixata in mintea noastra(*judecand dupa fapte)d-l Mugur Isarescu nu iubeste pe romani ci pe ,,fiicele,,hraparete ale Bancilor straine ,care s-au oplosit la noi ca paduchii in perii capului.Acest Mugur a inmugurit de pe vremea lui Ceausescu,nimeni nu l-a putut da jos! oare ,in afara de el ,nu mai este nimeni in Romania?Au trecut ministri,presedinti,dumnelui sta ca o stanca in bataia valurilor,cam blande pana acum ,toti incredintati ca cel care administreza banii Romaniei aduna munca romanilor in teschereaua tarii.Fals!Davada sunt dobanzile ascunse pe care le platesc romanii,casele si averile furate cu ,,acte ,,in regula,vietile furate multora care s-au sinucis,neputand suporta poverile impuse,de multe ori ascunse in asa numitele contracte.Dar d-l Isarescu are grija sa imprumute de la FMI bani pentru bancile straine de la noi.Acest om a admis inchiderea Bancilor noastre romanesti. Nu il putem ierta!Unde este Banca Agricola,unde este Banca Religiilor,unde sunt Dacia Felix.FNI,stimabile?Cu cata usurinta hotarasti ca un dumnezeu soarta financiara a tarii! Abia asteptam ca ,dupa zeci de ani ,sa te bata si pe d-ta cineva pe umar intebandu-te clar : unde este averea tarii.Sa nu-mi spui ca e in acel tezaur si-i tii acolo pentru vremuri de restriste,adavaratul tezaur sunt romanii pe care ,indirect ,si d-ta i-ai gonit.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ