Economica.net: Cum ar fi putut scăpa 150.000 de români de coşmarul francului elveţian

| 17 ian, 18:25

Promisiunile electorale nerespectate au consecinţe nefaste în unele cazuri. Parlamentarii aveau ocazia să rezolve încă de anul trecut problema creditelor în franci elveţieni, prin adoptarea legii conversiei, care permitea clienţilor băncilor să-şi schimbe creditele din franci în lei, în condiţii avantajoase.

La începutul anului, ECONOMICA.NET atrăgea atenţia asupra promisiunilor legislative neonorate de actuala majoritate parlamentară, promisiuni lansate în cursul anului trecut. Parlamentul avea în proces legislativ două proiecte care vizează debitorii şi care au fost vânturate în timpul campaniei electorale, pentru ca după trecerea alegerilor acestea să fie băgate la sertare.

Unul dintre aceste proiecte vizează crearea cadrului legal pentru tratamentul insolvenţei persoanelor fizice, iar celălalt vizează conversia creditelor din valută în lei.

Citeşte şi: VESTE GROAZNICĂ: 200.000 de români îşi pot pierde casele!

Între timp, francul elveţian a ajuns la 4,42 lei, faţă de 3,7 lei la începutul anului, ceea ce scoate cu 20% mai mulţi bani din buzunarele celor cu rate în franci, şi care nu îşi câştigă veniturile în această valută, după ce Banca centrală a Elveţiei a renunţat la pragul artificial de curs.

Rescadenţarea şi programele proprii ale băncilor de conversie şi anihilare a efectelor aprecierii puternice a francului elveţian în raport cu moneda naţională sunt două soluţii pentru problema celor cu credite în franci elveţieni, identificate în urma întâlnirii de vineri a ministrului Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, cu conducerea Băncii Naţionale a României (BNR). O bancă, deţinând o mare parte a acestor credite în franci elveţieni, are un program propriu şi va face conversia creditelor, pentru cei care doresc, din franci în euro sau în lei, iar după aceea va aplica un discount care să reducă foarte mult din această creştere a cursului francului elveţian sau să o anihileze în totalitate, a declarat ministrul Finanţelor, la finalul întâlnirii de la BNR.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.net.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ