Ponta le-a propus parlamentarilor USL referendum pentru Constituţie odată cu primul tur al prezidenţialelor

| 31 aug, 2013

Premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, le-a propus sâmbătă parlamentarilor Uniunii organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei odată cu primul tur al prezidenţialelor, apreciind că o decizie în acest sens este una politică.

'Sigur, o să luăm o decizie politică - când mergem la referendumul pentru modificarea Constituţiei. Noi, PSD, am discutat şi am discutat cu aleşii locali, cu toţi cei care se implică într-un asemenea demers. Ştiu că s-a discutat şi în PNL această problemă, şi ideea este să nu ne grăbim, ci să reuşim. Şi, probabil că mâine, cu 50 la sută prezenţă şi cu boicot din toate părţile din partea celor care nu vor să schimbe nimic, în România va fi dificil să trecem modificarea Constituţiei. Eu zic şi propun să o modificăm împreună în primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 30 la sută prag de prezenţă. E un moment foarte bun şi este o temă pentru alegerile prezidenţiale - reformarea sistemului constituţional românesc. Dacă cei de la PDL vor boicota primul tur, cu atât mai bine, nu cred că ne vom supăra. (...) Însă ce vreau să vă rog este să nu-l considerăm un proiect suspendat, e extrem de important pentru ce am promis', a declarat preşedintele PSD în cadrul reuniunii grupurilor parlamentare ale USL de la Mamaia.

Prim-ministrul le-a reamintit senatorilor şi deputaţilor USL că, în primele săptămâni ale sesiunii parlamentare, trebuie adoptata din nou Legea referendumului, pentru a fi trimisă a doua oară preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare - 'o obligaţie de această dată'.

'Ştiţi că, în stilul deja tradiţional de sabotaj al domnului Băsescu, Legea cu referendumul, aşa cum a fost ea considerată constituţională de către Curtea Constituţională, e tot la dumneavoastră. Deci asta înseamnă că, în primele săptămâni, trebuie să o adoptaţi din nou, să o trimiteţi a doua oară, şi, din fericire, a doua oară (n.r. - preşedintele Traian Băsescu) nu mai are voie să o mai retrimită. În zece zile, dacă nu mă înşel, e obligat să o promulge şi, în acest fel, intră în vigoare termenul de un an în care de asemenea se şi aplică', a detaliat Victor Ponta.

Premierul s-a referit şi la procesul de descentralizare şi regionalizare punctând că acest lucru se poate face numai prin modificarea Constituţiei.

'Introducerea regiunilor, ca unităţi administrativ teritoriale, se va putea face doar prin modificarea Constituţiei. Nimic nu ne împiedică ca prin modificarea Legii 315 din 1998 să începem să dăm cât mai multe atribuţii către regiuni, către judeţe, către, până la urmă, instituţiile cele mai apropiate de oameni şi anume să constituim consilii regionale şi să începem de la guvernul central. Multe dintre lucrurile de care dvs., parlamentarii, spuneţi pe bună dreptate că încă nu funcţionează bine să le dăm mai jos, către regiuni, pentru a putea fi gestionate mai bine de către structuri mai puţin centralizate şi mai puţin birocratice', a arătat premierul Ponta.

El a reamintit şi de un alt obiectiv esenţial - 1 ianuarie 2014 - dată de la care începe noul exerciţiu financiar al Uniunii Europene, apreciind în context că, până în prezent, cele mai eficiente organisme intermediare de absorbţie a fondurilor au fost agenţiile de dezvoltare regională. 'Asta înseamnă - cu cât folosim mai mulţi bani la nivel regional, cu atât îi putem folosi şi mai bine', a subliniat Ponta.

Liderul USL i-a îndemnat pe parlamentarii Uniunii să se implice în dialogul şi dezbaterile referitoare la descentralizare şi regionalizare şi a admis că 'vor fi foarte multe orgolii locale'. 

'Nu putem face 41 de regiuni sau 50. În mod sigur, cele opt actuale au câteva deficienţe, sau cel puţin unele dintre ele, fiind prea mari sau multe prea depărtate. (...) Nu vreau să reiau bătălia istorică între 'cele mai, cel mai mare şi mai tare' şi anume Braşovul şi Sibiul, nu vreau să intru între Arad, Timişoara, Galaţi, Brăila, Suceava. (...) Însă propunerea noastră este aceea de a găsi un mod de dezvoltare pentru următorii mulţi ani, nu să gândim anul ăsta sau anul viitor cine va conduce o regiune sau alta, să avem consilii regionale. Nu vă ascund faptul că avem consilii regionale conduse de USL, sunt majoritare în absolut toate regiunile şi nu cred că va putea pune cineva vreo problemă privind modul de conducere şi să fim practic pregătiţi pentru momentul în care, odată cu trecerea modificărilor constituţionale, putem să le transformăm în unităţi administrativ teritoriale', a mai spus şeful Executivului.

Tag-uri: usl, victor ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ