Ponta: Niţu este un candidat bun la Parchet, dar nu eu l-am propus

| 09 mai, 2013

Premierul Victor Ponta a declarat că nu el, ci fostul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, l-a propus pe Tiberiu Niţu la funcţia de procuror general al României, iar el a susţinut selecţia deoarece în consideră pe Niţu un candidat bun.

"Dacă vă referiţi cumva la cel propus pentru funcţia de procuror general, domnul Niţu a fost selectat de doamna Pivniceru şi cred că este un candidat foarte bun. Nu am văzut astăzi ce a făcut, dar nu l-am selectat eu, l-a selectat doamna Pivniceru şi am susţinut această selecţie, cred că e un candidat bun", a declarat Victor Ponta, la Antena3.

Ieri, Secţia pentru procurori a CSM i-a audiat pe Tiberiu Niţu, candidat la funcţia de procuror general al României, Bogdan Licu, propus prim-adjunct al acestuia, şi Codruţ Olaru, propus pentru funcţia de adjunct al procurorului general.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost întrebat de jurnalişti dacă nu ar fi oportună o rocadă între Codruţ Olaru şi Tiberiu Niţu, având în vedere prestaţia mai slabă a celui din urmă la audierea de la CSM, şi dacă crede că Niţu este potrivit să conducă Ministerul Public un procuror care nu are atât de multă experienţă ca cei propuşi să îi fie adjuncţi.

Cayanciuc a răspuns că şi Tiberiu Niţu, şi Codruţ Olaru au o experienţă de 17 ani şi jumătate în Ministerul Public şi"pot să facă echipă extrem de bine, fiecare cu calităţile şi micile defecte pe care, evident, fiecare dintre noi le putem avea".

Ministrul a adăugat că, în opinia lui, Tiberiu Niţu este, în prezent, cea mai bună soluţie pentru conducerea Ministerului Public, pentru a face echipă cu ceilalţi procurori.

La interviuri, candidaţii la funcţiile de conducere în Ministerul Public şi-au prezentat activitatea de până acum şi proiectele de management şi au răspuns la întrebările membrilor CSM.

Astăzi vor fi audiaţi şi candidaţii la şefia DNA şi DIICOT-  Laura Codruţa Kovesi, respectiv Alina Bica şi Elena Hosu. Tot azi, după interviurile celor trei, Secţia de procurori a CSM va emite avizele pentru cei şase candidaţi la şefia parchetelor, cu o zi mai devreme decât a anunţat anterior, acestea urmând să fie trimise vineri Ministerului Justiţiei.

Cele şase propuneri au fost făcute de către premierul Victor Ponta luna trecută, când acesta era şi ministru interimar al Justiţiei.

Potrivit legii, procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al DNA, adjuncţii acestuia, procurorul şef al DIICOT şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Preşedintele ţării poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Acesta este al doilea demers pentru ocuparea posturilor de conducere din parchete, primul fiind iniţiat anul trecut, când la conducerea Ministerului Justiţiei se afla Mona Pivniceru.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ