Pozițiile partidelor parlamentare înaintea votului pentru învestirea Cabinetului Cioloș

| 16 noi, 09:07

Miniștrii propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș urmează să fie audiați în comisiile de specialitate din Parlament, iar ulterior să primească votul de învestitură în plenul reunit.

* Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că CExN al partidului recomandă parlamentarilor social-democrați să voteze în favoarea învestirii Guvernului Cioloș dacă miniștrii desemnați vor avea o prestație bună în timpul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

"CExN recomandă grupurilor parlamentare ale PSD, în condițiile în care mâine (n.r. — luni) și poimâine (n.r. — marți) miniștrii desemnați vor avea o prestație bună în comisii și vor demonstra că sunt oamenii potriviți la locurile potrivite, să voteze pentru învestirea acestui Guvern. În ce privește susținerea ulterioară a Guvernului, PSD își rezervă dreptul de a monitoriza activitatea fiecărui ministru și minister în parte, precum și activitatea Guvernului în ansamblu, pentru a ne asigura că valorile, principiile, măsurile, angajamentele pe care noi le-am luat în ultimii ani vor fi respectate și de viitorul Guvern. Orice derapaj de la angajamentele prezentate în programul de guvernare și de la angajamentele prezentate în cadrul discuțiilor de azi va fi sancționat foarte serios de către PSD", a afirmat Dragnea, la Parlament, după ședința CExN al PSD.

* Partidul Național Liberal nu are nicio reținere în a susține Guvernul Cioloș, având în vedere că este o echipă care promite, iar programul de guvernare se suprapune pe cel al liberalilor, au anunțat, duminică, copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga, după întâlnirea cu premierul desemnat Dacian Cioloș.

"Este o echipă care promite multe, i-am spus și în interior domnului Cioloș că nu-l invidiez, dar îi urez succes. (...) A fost singura soluție agreată se pare de toată lumea la sugestia președintelui Klaus Iohannis pentru a ieși din această criză politică. Ne-a prezentat un decalog, un set de priorități pe care Guvernul domniei sale îl are în vedere. Ne bucurăm că acest set de priorități se suprapune pe programul de guvernare al PNL, motiv pentru care nu avem nicio ezitare în a spune că parteneriatul dintre PNL, Guvernul tehnocrat condus de premierul Cioloș și președintele Klaus Iohannis este un proiect prioritar pentru PNL. Îl asigurăm că vom fi alături de acest Guvern în orice proiect care este spre binele României", a afirmat Alina Gorghiu.

La rândul său, Vasile Blaga a spus că liberalii vor vota la învestitură echipa guvernamentală a lui Dacian Cioloș și vor sprijini și proiectele atâta timp cât corespund așteptărilor populației.

* Și UNPR și-a exprimat susținerea față de noul Guvern.

"Uniunea Națională pentru Progresul României va susține în Parlament premierul desemnat și Cabinetul propus de acesta", se arăta într-un comunicat al UNPR după întâlnirea pe care liderii progresiști au avut-o cu premierul desemnat Dacian Cioloș pe tema formării noului Guvern.

* Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că premierul desemnat Dacian Cioloș nu va avea probleme la învestirea Cabinetului său, întrucât și-a asigurat susținerea PSD prin nominalizarea lui Vasile Dâncu, iar pentru următorul an va exista stabilitate politică.

El a declarat că o decizie referitoare la susținerea acordată Cabinetului Cioloș de UDMR va fi luată luni, dar recomandarea sa pentru parlamentarii formațiunii este să dea un vot de învestitură. ''Noi vom avea o întâlnire mâine cu el (n.r. — Dacian Cioloș), la 15,30, la grupurile reunite și după aceea vom lua o decizie formală, dar recomandarea mea este pentru a da un vot de învestitură pentru acest Guvern'', a afirmat Kelemen Hunor.

* Partidul Social Românesc va vota pentru învestirea Cabinetului condus de Dacian Cioloș, însă o viitoare susținere în Parlament va depinde de modul în care noul Guvern va răspunde așteptărilor populației, a anunțat duminică președintele PSRO, Mircea Geoană.

"PSRO consideră că principala obligație a noului Guvern va fi să vină cu un program de guvernare solid, axat pe crearea de locuri de muncă. (...) Vom vota învestirea Cabinetului Cioloș, dar susținerea PSRO în Parlament va depinde foarte mult de modul în care noul Cabinet va ști să răspundă acestor așteptări", a declarat Geoană.

Conform Constituției, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor (art. 103, alin. 3). După ședința comună a Parlamentului, "primul-ministru, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului vor depune individual, în fața Președintelui României, jurământul" (art. 104, alin. 1 din Constituție).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ