Haos în Guvernul Cioloş: A treia nominalizare la Ministerul Justiţiei. Raluca Prună, a primit aviz în parlament

| 17 noi, 08:43

Raluca Prună este numele propus pentru funcţia de Ministru al Justiţiei, după ce premierul desemnat Dacian Cioloş a retras-o de pe lista miniştrilor propuşi pe Cristina Gusseth, potrivit România TV. Mai fusese vehiculat numele lui Mihai Selegean, fost şef de cabinet al fostului ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, şi director juridic la BRD.

UPDATE Raluca Prună a primit aviz favorabil în comisiile juridice reunite ale parlamentului, cu 48 de voturi "pentru".

 

UPDATE Raluca Prună este audiată în comisiile juridice reunite ale celor două camere ale Parlamentului:

Sunt onorată că am fost propusă. Sunt constientă de gravitatea momentului.

Sunt absolvent de Drept şi de Filosofie. Membru în Baroul Bucureşti.

În 2000 m-am angajat la Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti.

Am activat în societatea civilă, membru fondator al Transparency International România.

În 2004, după încheierea negocierilor pt Capitolul 24 JAI de aderarea a României la UE, am plecat la Bruxelles, unde am lucrat ca jurist la Comisia Europeană.

Am lucrat în cadrul Comisiei în dosarul privind lupta împotriva corupţiei. Am reuşit rwalizarea unui mecanism de monitorizare a corupţiei.

Am fost asistent parlamentar al Monicăi Macovei timp de trei luni, apoi m-am reîntors la Comisie.

 

UPDATE. Raluca Prună, expert la Comisia Europeană, este nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru Ministerul Justiţiei, anunţă RomâniaTV.

Informaţiile arată că s-a renunţat la varianta Mihai Selegean, după ce au apărut informaţii privind activitatea sa bancară.

Raluca Prună nu este în ţară, susţine aceeaşi sursă, astfel că audierea ei în Comisia Juridică se amână. Raluca Prună va sosi cu avionul în ţară şi va merge direct la audieri.

Raluca Prună CV

Raluca Alexandra Prună este licențiată în Drept și Filosofie și a absolvit un master în Științe politice.

A obținut mai multe burse TEMPUS, Open Society Institute, USAID, Institut for Human Studies (1990-1998).

A fost membru fondator și director al Asociației Române pentru Transparență, în prezent, Transperancy Internațional România (1999-2003).

A activat ca avocat, dar și în consultanță juridică (sept. 1996 — sept. 2000).

În cadrul Comisiei Europene a fost consilier în cadrul Delegației Comisiei Europene la București, la Justiție și Afaceri interne, subcapitolul Anticorupție (sept. 2000 — dec. 2004) și consilier și manager de programe în cadrul Direcției Generale Justiție, Libertate și Securitate a Comisiei Europene, secția Solidaritate financiară pentru Imigrație, azil și frontiere (începând cu iunie 2007).

A deținut postul de jurist lingvist la serviciul juridic al Consiliul Uniunii Europene (ian. 2005 — mai 2007) și a fost consultant extern pe probleme anticorupție la Banca Mondială (mai 2000 — sept. 2000).

A fost colaborator extern pe proiecte finanțate de Guvernul britanic (traficul de ființe umane — 2005; managementul instanțelor — 2007) la Asociația Alternative Sociale din Iași.

Este jurist lingvist în cadrul serviciului juridic al Consiliului Uniunii Europene.

Este membru a numeroase organizații și asociații juridice din România: membru fondator al Societății pentru Justiție (aug. 2005 — mart. 2006); membru de onoare al Asociației magistraților din România (din iun. 2005); membru fondator al Asociației române pentru filosofie analitică (din oct. 1995); membru al Societății Române pentru dialog și reflecție filosofică (din oct. 2005).

 

Mihai Selegean, unul dintre numele vehiculate pentru Ministerul Justiţiei, a fost director al Institutului Național al Magistraturii între anii 2004 și 2008.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat, marți, că retrage propunerea Cristinei Guseth pentru Ministerul Justiției. Deși Cristina Guseth a primit, luni, aviz favorabil în Comisiile de specialitate reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru ocuparea funcției de ministru al Justiției, ea a fost pusă în dificultate la audieri.

"Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiției din Guvern, într-un an foarte important pentru menținerea credibilității activității Justiției, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineață voi înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere", a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Cristina Guseth a declarat, după audiere, că s-a gândit să-și depună mandatul, dar că imediat a reflectat la ce impact va avea activitatea sa pe viitor, recunoscând că încă nu este pregătită pentru această funcție. "A fost o situație în care eu am simțit o energie negativă împotriva mea și, în pofida acestui lucru și a unui experiențe extrem de dificile, va trebui să colaborez și să mă supun puterii legislative în statul român", a afirmat Guseth despre momentul tensionat din timpul audierii pe tema imunității.
Referitor la solicitarea unui parlamentar de a renunța la nominalizare și dacă a fost vreun moment în care a luat în calcul să depună mandatul, Cristina Guseth a confirmat că s-a gândit la acest lucru. "Da, în acele momente treci prin toate etapele. Te gândești la tine, la ce simți, dar te gândești și la impactul pe care poate o să-l aibă ceea ce o să faci în viitor și atunci a trebuit să iau decizia destul de repede. (...) Nu sunt pregătită. Dar o să mă pregătesc. Pentru mine o să fie mult mai greu. Nu sunt pregătită în sensul faptului că nu am educație juridică. Tocmai de asta, eu cred că acolo pot reprezenta justițiabilul. Și ei trebuie să înțeleagă ceea ce este în legi. Legea nu este apanajul unor oameni cu pregătire juridică. Legea se aplică oamenilor. Deci, eu voi reprezenta acei oameni și voi face un efort suplimentar ca să înțeleg și să iau decizia bună", a explicat directorul Freedom House.

Ea a recunoscut că s-a blocat la întrebările legate de imunitate și că s-a simțit ca la examen.

Guseth este a doua persoană nominalizată de premierul desemnat care este retrasă de Cioloș înainte de a ajunge la votul de încredere din fața Parlamentului.

Duminică seară, la câteva ore de la anunțul privind lista viitorului Guvern, Andrei Baciu, desemnat pentru portofoliul Sănătății, a fost de asemenea retras, fiind înlocuit cu Patriciu Achimaș-Cadariu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 noi, 15:23
mishu
alt soros-ist
ce mai scormoneste ciolos prin ong-urile controlate de soros. care or fi marile tinte , scopul de fapt al acelui criminal din umbra? aceasta pruna este prin Transparency International, tot un ong supus lui soros.
17 noi, 09:59
Palada Pufulet
trebuia nominalizata direct Stanoiu,cu vechi .....state de plata
de ce sa o luam pe ocolite?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ