Președintele CSM: Consolidarea integrității sistemului judiciar nu este doar un deziderat național, ci și o așteptare a UE

| 27 noi, 13:51

Justiția din România are încă probleme în ceea ce privește fapte de corupție, disciplinare și etice, a declarat vineri președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Badea Tudose, potrivit căruia consolidarea integrității sistemului judiciar nu este doar un deziderat național, ci și o așteptare a Uniunii Europene.

Acesta a participat la lucrările Conferinței naționale pentru prezentarea concluziilor proiectului "Consolidarea integrității în cadrul sistemului judiciar", derulat de CSM, în parteneriat cu Consiliul Judiciar Olandez și Ministerul Afacerilor Externe din Olanda.

"Încă Justiția din România are probleme pentru fapte de corupție, disciplinare și etice. (...) Cred că acest proiect susținut de Ambasada Olandei și de Consiliul Judiciar din Olanda nu poate decât să vină să întregească și să lămurească această chestiune a problemelor etice pe care sistemul judiciar le are. El este întins pe o durată de aproape doi ani, în care deja, etapizat, au avut loc dezbateri, astăzi îl facem public la nivelul sistemului judiciar, în așa fel încât să putem să apreciem asupra normelor, dacă e nevoie să fie întregite și, în același timp, să îi familiarizăm pe colegi cu potențialele atribuții ale consilierilor de integritate", a spus Tudose.

Potrivit acestuia, rolul consilierilor de integritate este de îndrumare a magistraților.

"Acești consilieri de integritate vor fi pe lângă curțile de apel, unul sau doi la parchetele de pe lângă curțile de apel, la Parchetul Înaltei Curți și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu au decât rolul de îndrumare, analiză și de recomandare a judecătorilor care au anumite dileme referitoare la anumite activități viitoare ale lor", a declarat șeful CSM.

Întrebat de jurnaliști cum comentează cazurile judecătorilor care iau mită, el a spus că din punctul său de vedere sunt acte care nu ar trebui să existe, ce afectează atât imaginea, cât și prestigiul justiției.

"Consolidarea integrității sistemului judiciar nu este doar un deziderat național, ci și o așteptare a Uniunii Europene, a cărei transpunere o regăsim constant în rapoartele Comisiei Europene, mai precis de opt ani acest motiv este permanent reiterat de fiecare dată. Integritatea unui sistem este dată de suma integrităților variabile a celor care alcătuiesc un sistem. Integritatea magistratului pe care noi astăzi încercăm să o dezbatem și a sistemului judiciar în general nu este mai importantă decât integritatea demnitarului, funcționarului public sau a celorlalte structuri de autoritate. Ea este una complexă, aceasta trebuie încadrată în specificul și statutul profesiei și a rolului justiției în stat și societate", a adăugat președintele CSM.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ