Președintele „de dreapta” Traian Băsescu se opune reducerii fiscalității

| 20 feb, 2014

Chiar dacă nu o recunoaște explicit, Traian Băsescu este împotriva reducerii CAS, deși, de principiu, ca un președinte care se pretinde a fi ”de dreapta” ar trebui să sprijine din toate puterile reducerea poverii fiscale pe care o suportă angajatorii.

După aproape nouă ani și jumătate de mandat în fruntea statului român, Traian Băsescu poate fi definit în multe moduri, dar mai puțin ca un președinte cu o direcție ideologică clară. Chiar dacă s-a declarat în multe situații ca fiind ”de dreapta” Traian Băsescu a jucat de multe ori după cum i-a convenit mai bine în raport cu interesele politice și electorale de moment, abandonând orice rațiune doctrinară prin poziționările și măsurile pe care le-a girat.

Să ne aducem în acest sens aminte de majorarea TVA, măsură pe care Traian Băsescu a impus-o prin intermediul cabinetului Boc, la pachet cu politicile dure de austeritate menite să reducă din cheltuielile statului. Această măsură a lovit deopotrivă populația și agenții economici, împingându-i în multe cazuri chiar la faliment în contextul recesiunii economice.

Opțiunea președintelui pentru o fiscalitate crescută reiese și dintr-o declarație mai recentă, făcută chiar săptămâna aceasta la TVR. Întrebat fiind despre oportunitatea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, Traian Băsescu a susținut că o asemenea măsură trebuie privită cel puțin cu scepticism, din pricina deficitului la bugetul de asigurări sociale. ”Va trebui să ne gândim că o reducere de 1, 2, 3 procente aplicată anul acesta va însemna câteva sute de milioane de euro... Deci, anul acesta te poți juca cu deficitul, dacă discutăm de un 800 de milioane, găsești mijloace să-l compensezi, dar la anul avem o problemă mare pentru că nu mai e pe 6 luni, e pe 12”, a declarat președintele.

Altfel spus, chiar dacă nu o recunoaște explicit, Traian Băsescu este împotriva reducerii CAS, deși, de principiu, ca un președinte care se pretinde a fi ”de dreapta” ar trebui să sprijine din toate puterile reducerea poverii fiscale pe care o suportă angajatorii. În plus, dacă este să privim către argumentația președintelui, constatăm că Traian Băsescu speculează fobiile legate de efectele dezechilibrelor bugetare, ingnorând însă în mod voit faptul că reducerea CAS nu înseamnă doar pierderi pentru stat ci și câștiguri, rezultate din scăderea volumului muncii la negru și la gri. Astfel, chiar dacă în plan imediat măsura va genera un deficit de venituri la bugetul de asigurări sociale, ulterior acestea au toate șasele să revină și chiar să depășească nivelul actual, prin stimularea conformării voluntare la plata CAS.

Poziționarea președintelui pe tema reducerii CAS scoate astfel la iveală încă o dată modul politicianist în care Traian Băsescu se raportează la deciziile din sfera politicilor economico-fiscale.  În fapt, șeful statului este complet neinteresat să facă o analiză corectă asupra măsurii propusă de guvern și să o evalueze pe seama beneficiilor și riscurilor sale reale.

Așa cum a făcut și în cazul reeșalonării ratelor la bănci sau în acela al accizei la carburant, președintele se raportează la reducerea CAS doar prin prisma războiului meschin pe care îl duce împotriva cabinetului Ponta. Nu contează că opunându-se unei asemenea măsuri Traian Băsescu intră în dezacord cu ideologia economică de dreapta. Rațiunile ideologice sunt ultimul lucru care îl preocupă pe șeful statului. Nu contează nici că scăderea cu cinci puncte procentuale ar ar reprezenta un balon de oxigen pentru oamenii de afaceri, și așa împovărați de o fiscalitate ridicată. Președintele este oricând gata să sacrifice economia românească pe altarul intereselor sale politicianiste.

Tag-uri: CAS, traian basescu, TVA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 feb, 2014
OBIECTIV MITOMAN
MINCINI, MINCIUNI, MINCIUNI...
VOI ASTIA DE LA FOAIA ROSIE SUNTETI CROITI DE PLAGIATORUL MINCINOS SAU VOI ÎI SCRIEȚI MINCIUNILE

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ