Băsescu a uitat cum îşi plătea clientela din banii ASF?

| 20 feb, 2014

Șeful statului nu a avut nici cea mai mică intenţie în a ieşi public şi a-i condamna public pe protejaţii săi care obţineau venituri de peste trei ori mai mari faţă de cele pe care le-au încasat actualii membri ai board-ului Autorităţii.

În ultima săptămână, controversele privind veniturile încasate de conducerea ASF şi criza din USL au ţinut capul de afiş al agendei media. Ca de fiecare dată, temele de prim-plan nu-i pot scăpa preşedintelui, care a considerat ca e momentul să intervină pentru a poza în apărătorul intereselor românilor.

Doar că tentativa şefului statului de a pune la zid conducerea ASF capătă un efect de bumerang pe care Traian Băsescu probabil că nu l-a anticipat. Că o recunoaşte sau nu, liderul de la Cotroceni şi-a instalat în perioada Guvernului Boc propriii clienţi politici în funcţii-cheie în structurile similare existente la acea vreme. Desigur, nu vorbim despre Autoritate de Supraveghere Financiară – care nu fusese constituită la acea vreme – ci despre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, structurile care au fost comasate generând în aprilie 2013 actuala ASF.

Iar probele în acest sens sunt furnizate chiar în comunicatul Autorităţii remis miercuri presei: "Spre exemplu, domnul Constantin Buzoianu, descris de presă ca fost şef al Miliţiei Economice din portul Constanţa şi un apropiat al preşedintelui României, nominalizat politic pentru funcţia de preşedinte al CSA, sub mandatul căruia societatea Astra nu a primit nicio sancţiune semnificativă, a avut într-un interval de două luni venituri de 151.851 de euro. Fostul comisar al CNVM, Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru această poziţie, a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 69.816 euro. Fostul comisar al CNVM, Stefania Ferencz, descrisă de presă drept 'secretara domnului Boc', a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 64.131 de euro", se arată în finalul comunicatului ASF.

Cu alte cuvinte, clientela politică din jurul lui Traian Băsescu prospera bine-mersi în urmă cu câţiva ani, încasând venituri cu adevărat indecente faţă de politica salarială actuala de la ASF. La acel moment, şeful statului nu a avut nici cea mai mică intenţie în a ieşi public şi a-i condamna public pe protejaţii săi care obţineau venituri de peste trei ori mai mari faţă de cele pe care le-au încasat actualii membri ai board-ului Autorităţii.

Prin urmare, încercarea lui Traian Băsescu de a-i pune la punct ASF-ul denotă o abordare ipocrită. Şeful statului nu are legitimitatea să-i acuze pe cei din conducerea Autorităţii că ar obţine venituri indecente, din moment ce, în perioada guvernelor PDL, clientela politică afiliată Cotroceniului îşi permitea un adevărat huzur din bani publici.

În acest context, trebuie remarcat că niciunul dintre privilegiaţii guvernării portocalii nu a dat socoteală pentru că ar fi avut venituri nepermis de mari şi mai ales nejustificate în raport cu activitatea desfăşurată. În schimb, Traian Băsescu ignoră toate aceste fapte, ca şi cum nici nu s-ar fi întâmplat, şi acuză aşa-zisa căpuşare a ASF de către o clientelă politică aflată exclusiv în închipuirea şefului statului. Cert este că românii nu au memoria într-atât de scurtă pe cât speră Traian Băsescu, iar acuzaţiile aduse se vor întoarce împotriva sa şi a clienţilor politici care, în trecut, au fost abonaţi la robinetul banului public în timp ce populaţiei i se cerea să strângă cureaua pe motiv de austeritate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 feb, 2014
aladecaretiazismatasateferesti
ce mai zice Cotidianul despre patronul vostru...
"Și ce mari beneficii am putea avea dacă PSD-ul împreună cu Antena 3 și gașca de generali ai lui Gabi Oprea vor lua caimacul și-i vor da lui Sebastian Ghiță toate contractile publice,inclusive cele de import păcură? Nu rămînem tot unde am fost înainte de conflictul din USL și chiar înainte de venirea USL-ului pe lume?Adică în starea premergătoare nașterii sale! Ce speranțe am putea avea de la guvernul care s-a încurcat în relația cu Comisia Europeană în materie de utilizare a fondurilor?Ce speranțe ne putem lega de guvernul care reprezintă o majoritate care a votat în favoarea lui Mircea Cosma,fără să se gîndească și fără să-i pese de ce vor spune prahovenii care știu și de Cosma tatăl și de Cosma fiul cîte știu și de Sebastian Ghiță?Unii chiar mai multe decît știe Victor Ponta!
Drama acestor zile este că pentru o negociere care să prelungească o stabilitate politică de niște luni (oricum,nu de ani !?) Victor Ponta nu-l poate sacrifica pe Gabriel Oprea,mediocritatea lustruită și absolută a politicii românești,omul care a dat din cap prin toate guvernele și a profitat ca nimeni altul de trasul spuzei pe turta sa.Adică în politica romanească Gabi Oprea este mai important (ba unii chiar îl cred ) și mai deștept decît Klaus Johannis!Numai că nu cer ca fălcosul,agramatul și mediocrul general să ne reprezinte țara la întîlniri internaționale în care se comunică numai cu mîinile și cu picioarele!
Cornel Nistorescu
Publicat Miercuri, 19 februarie 2014 -
20 feb, 2014
irinapop
Iar voi si iubitul vostru Ponta ati uitat ca tocmai de aceea nu mai este PDL-ul lui Basescu la putere, alegerile fiind castigate de Ponta si Antonescu care s-au jurat "pe verde-stop" ca n-or sa faca asa cevaaaaa niciodata. Si cand colo, ce sa vezi?! In loc de un milion de locuri de munca nou creatte sunt creatte cateva zeci de noi taxe, in loc de cresterea nivelului de trai, avem explorari pentru gaze de sist si un intreg sat tinut in stare de asediu de 3 luni, in loc de interzicerea exploatarii de la Rosia Montana (asa cum ne promisese in campanie) avem parte de proiecte de legi scrise cu dedicatie pentru RMGC si depuse in parlament, in loc de cinste si onoare avem parte de socanta fraza "in calitate de prim ministru sustin votarea legii RM, dar in calitate de deputat n-am s-o votez" . Nu am spatiu ca sa enumar aici promisiunile pe care Ponta si ai lui ciraci le-au facut in campanie si nu le-au respectat, facand exact ceea ce au promis sa nu faca. Poate ca Basescu a uitat ce facea el, dar noi n-am uitat ca l-am votat pe Ponta exact ca sa NU faca ceea ce facea Basescu. Iar el, Ponta, dupa de s-a vazut cu sacii in caruta reuseste sa ne dezamageasca zilnic.
20 feb, 2014
ion vasile
Ai logica de imbecila, ELENA CONSTANTIN !
Deci, Basescu, dupa afirmatia d-tale, "isi platea clientele din banii ASF". In consecinta, daca este adevarat, trebuie neaparat sa fure si USL-ul !
Iti dai seama, ELENA CONSTANTIN, cat esti de ticaloasa ?
20 feb, 2014
adminuldoarme
adminul doarme
adminul doarme

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ