Program politic: Salariul minim crește la 1.200 lei, până în 2016

| 07 mar, 2014

Reducerea treptată, cu 5%, a contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) datorată de angajator și creșterea progresivă a salariului minim pe economie până la nivelul de 1.200 lei, până în anul 2016, sunt două dintre măsurile cuprinse în programul politic pentru care Guvernul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului, săptămâna viitoare.

'Reducem treptat, în următorii 4 ani, CAS datorat de angajator cu 5 puncte procentuale, până în 2016. Susținem egalitatea de șanse, inclusiv privind eliminarea diferențelor salariale între femei și bărbați pe piața muncii. Se urmărește creșterea progresivă a salariului minim pe economie până în anul 2016 până la 1.200 lei', precizează documentul citat.

Pe de altă parte, se dorește limitarea fenomenului de 'migrație a creierelor' și reducerea sărăciei pentru 580.000 persoane până în anul 2020, prin asigurarea unui sistem de asistență socială bazat pe un mecanism instituțional de identificare, evaluare și intervenție pentru toate cazurile de risc social.

De asemenea, se are în vedere creșterea ratei de ocupare a forței de muncă, cu focalizare pe următoarele grupuri țintă: tineri cu vârste între 15 și 25 de ani; lucrători cu vârsta între 50 și 64 de ani; femei; lucrători necalificați; persoane cu handicap; persoane cu responsabilități familiale complexe; minorități etnice, inclusiv minoritatea romă.

Totodată, se intenționează introducerea procedurii de șomaj parțial care să permită, pe o perioadă limitată, cumularea veniturilor din muncă în regim part-time cu o parte din indemnizația de șomaj.

Nu în ultimul rând, se urmărește 'reducerea fenomenului muncii la negru și întărirea disciplinei fiscale, concomitent cu reducerea barierelor și costurilor administrative pentru angajator, cu până la 18%, prin crearea cardului de asigurat în sistemul asigurărilor sociale. Acesta este elementul de bază al sistemului integrat unic de asigurări sociale (ghișeu unic electronic), care va crește transparența informațiilor personale prin posibilitatea beneficiarului de a accesa informațiile privind asigurările sociale proprii dar și a controlului din birou'.

Între alte măsuri prevăzute în Programul de Guvernare se numără 'protejarea consumatorului vulnerabil prin acordarea unui ajutor suplimentar pentru plata facturii la energie', dar și 'stimularea investițiilor publice și private într-un sistem integrat de asistență socială performant, pentru protecția persoanelor în vârstă, cu handicap, fără locuință și fără venituri'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 apr, 2014
batrinul
KKA la oala

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ