Președintele Senatului a discutat cu ambasadorul Norvegiei la București pe subiectul Bodnariu

| 18 ian, 18:41

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că, în cadrul unei întâlniri avute luni la Parlament, cu ambasadorul Norvegiei la București, a fost informat cu privire la situația copiilor din familia Bodnariu, precum și cu intenția autorităților de la Oslo de a modifica legislația în domeniu, transmite Agerpres.

"Am să vă informez pe scurt despre întâlnirea pe care am avut-o cu ambasadorul Norvegiei la București. Am abordat o serie de teme de interes bilateral, bineînțeles că dintre ele nu putea să lipsească situația familiei de români din Norvegia ai cărei copii au fost luați de autoritatea de protecție locală. Doamna ambasador mi-a dat asigurări că legislația norvegiană integrează legislația internațională privitoare la protecția drepturilor copilului, că această legislație se bazează pe considerentele de interes superior al copilului, care prevalează în fața altor prevederi și că autoritățile care se ocupă de acest caz vor trata, evident, în baza legislației. (...) Mi-a sugerat că există, probabil, o diferență de percepție și de raportare, în Norvegia. Autoritățile se bucură de toată încrederea cetățenilor că dau dovadă și de profesionalism, și de respectarea legii când au asemenea dosare", a precizat, într-o conferință de presă, Tăriceanu.

Citeşte şi: Cazul Bodnariu. Când pot lua autorităţile norvegiene copilul de lângă părinţi. EXCLUSIV

Președintele Senatului a reamintit, în context, că există o delegație parlamentară, din care fac parte membri ai Senatului și ai Camerei Deputaților, care s-a deplasat în Norvegia pentru a se informa cu privire la cazul Bodnariu.

"Același lucru l-am dorit și eu — să am posibilitatea unei informări directe, din motive foarte simple și clare. Accesul în dosar nu îl au decât autoritățile de resort. Nu există posibilitatea intervenției, unor, hai să spunem, instanțe sau foruri politice într-o asemenea procedură, lucru pe care trebuie să-l înțelegem. Există o necesitate a păstrării unei confidențialități în legătură cu cazul în speță, în așa fel încât interesele copiilor, pe termen lung, să nu fie afectate. Și sigur că trebuie să ținem și noi cont de aceste aspecte, dincolo de aspectele emoționale și firești pe care le împărtășim cu toții, având în vedere o situație extrem de delicată pe care o trăiește această familie din Norvegia. Sunt, din informațiile pe care le-am primit, aproximativ 53 de mii de cazuri, anual, în care autoritățile pentru protecția copilului sunt sesizate cu rele practici îndreptate împotriva copiilor. Nu este un caz singular, mi-a explicat ambasadoarea Norvegiei", a afirmat președintele Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că prin această întrevedere a încercat să își facă datoria atât ca președinte al Senatului, cât și ca om.

"Îngrijorarea pe care o resimt nu este numai în calitatea oficială pe care o am, dar și ca părinte, care încerc să înțeleg drama unei astfel de familii", a declarat președintele Senatului.

Citeşte şi: Protecția Copilului din Norvegia, prima reacție în cazul Bodnariu

El a precizat că, în cadrul întâlnirii, a discutat cu ambasadorul norvegian la București și aspecte ce privesc o eventuală schimbare a legislației în domeniu în Norvegia.

"Am discutat și acest aspect. Este vorba, în particular, despre prevederea în baza căreia copiii ar putea să fie găzduiți, nu adoptați, și de familii din afara Norvegiei. Urmează ca Norvegia să adopte, se pare, aceste prevederi cât de curând, dar ele, în momentul de față, nu sunt operaționale. Deci, nu e vorba de adopție internațională, ci este vorba de familii gazdă care primesc copiii. Până în momentul în care se hotărăște, aș spune, pasul următor, eventual de adopție, aceste familii care găzduiesc copiii nu sunt obligatoriu familiile care îi vor adopta în viitor, în cele mai multe cazuri. (...) În Norvegia nu există conceptul de adopție internațională, slavă Domnului că și la noi s-a renunțat din perioada în care eram prim-ministru la această procedură nefirească, aș spune, de adopție internațională. Și, sigur, că există, ca și în alte părți, posibilitatea adopției de către membri din familia apropiată, adică rudele directe. (...) Mi-a menționat că în Norvegia se intenționează modificarea legislației, dar fără să mi se fi transmis un anumit orizont de timp", a mai spus președintele Senatului.

Citeşte şi: Ce spune legea norvegiană în privinţa luării copiilor din familie. EXCLUSIV

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ