Premieră la Sibiu. Timp de 2 săptămâni, sibienii şi turiştii vor putea circula cu un autobuz electric

| 04 sep, 2014

Sibienii dar şi turiştii care vizitează oraşul de pe Cibin vor putea să circule timp de două săptămâni, în premieră, cu un autobuz electric, produs de chinezi. Vehiculul este în probe şi dacă va fi achiziţionat de societatea de transport în comun SC Tursib SA, va însemna o cheltuială ce poate ajunge la un sfert de milion de euro, dublă faţă de costurile unui autobuz clasic, dar şi o economie de carburant.

Autorităţile sibiene, la fel ca şi cele din oraşele unde acest autobuz a mai fost în probe, nu s-au decis deocamdată dacă să cumpere acest autobuz electric.

Printre primii pasageri care au făcut joi o călătorie cu un autobuz electric a fost primarul Klaus Iohannis, care a recunoscut că nu prea circulă cu mijloacele de transport în comun.

'Avem astăzi un eveniment inedit. Tursib-ul ne prezintă primul autobuz electric care a fost adus în Sibiu pentru probe. Acest eveniment se înscrie în încercarea noastră de a face Sibiul mai curat, mai verde, cum se spune, se înscrie în tendinţa Sibiului de a fi un smart city', a declarat primarul Klaus Iohannis.

Sibiul este un oraş care doreşte să devină eficient energetic şi mai prietenos cu mediul, direcţie care va fi stipulată în Ghidul de Dezvoltare al oraşului pentru perioada 2014 - 2024. O componentă importantă este eficientizarea transportului public, o parte a acestui proiect fiind introducerea pe traseu a unor vehicule mai puţin poluante.

Autobuzul electric adus la Sibiu este fabricat în China sub marca BYD (Build your Dreams). Acesta are o lungime de 12 metri şi poate transporta 25 de pasageri pe scaune şi 36 în picioare. Autobuzul poate ajunge la o viteză de 70 de km/oră. Consumul este de 1,25Kw/km.

Încărcarea se face la o tensiune de 380 V, din reţeaua trifazată obişnuită. Timpul de încărcare este de 5-6 ore, oferind o autonomie normată de 250 km cu o singură încărcare a bateriei, acest indicator variind în funcţie de relieful drumului, numărul de opriri şi porniri, numărul de consumatori alimentaţi (aparatură, aer condiţionat, încălzire, ventilatoare, faruri, compresoare).

În ceea ce priveşte costurile, costul unui kilometru parcurs de un autobuz electric reprezintă aproximativ un sfert din cel al unui kilometru parcurs de un autobuz convenţional.

Acest autobuz a fost adus în Sibiu pentru probe în această etapă, pentru a determina dacă este eficient ca şi costuri şi ca funcţionalitate pe traseele din Sibiu. Tursib face acest pas pentru a pregăti eventuala achiziţie de astfel de autobuze care să intre în flota societăţii de transport.

Autobuzul aflat în probe va circula în următoarele două săptămâni pe traseul nr. 5, pe ruta Gară - centru - cartier Valea Aurie. După probele din teren, Tursib va prezenta concluziile şi valorile indicatorilor înregistraţi în condiţiile specifice ale traseelor din Sibiu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ