Ponta, la Forumul Economic: China are nevoie de prieteni politici pe termen lung

| 26 noi, 2013

Cea de-a doua reuniune la nivel de prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est şi China se va desfăşura marţi la Bucureşti.

UPDATE 10:00 China are nevoie de prieteni politici pe termen lung şi de încredere şi de parteneri comerciali la nivel mondial, iar România şi ţările din această zonă a Europei au o tradiţie în acest sens, a declarat marţi premierul Victor Ponta, în deschiderea Forumului Oamenilor de Afaceri China - Europa Centrală şi de Est de la Palatul Parlamentului.

'O astfel de relaţie se poate dezvolta în viitor. Însă China are nevoie, de asemenea, de o Europă puternică, de un partener puternic pe scena mondială. Cu cât mai puternică este Europa, cu atât mai bine pentru China şi pentru restul lumii. Însă trebuie să spun astăzi, aici, foarte clar: Europa poate fi puternică doar dacă toate ţările se dezvoltă din punct de vedere economic suficient de rapid pentru a creşte standardele de trai, infrastructura şi serviciile sociale', a afirmat Victor Ponta.

Cooperarea între ţările din Europa Centrală şi de Est şi China sunt parte din relaţia China - Uniunea Europeană, a adăugat premierul.

Victor Ponta le-a transmis celor care îşi pun întrebări cu privire la atenţia pe care ţările din regiune o acordă Chinei că 'peste 30 de ani de creştere a economiei chineze au făcut din China un partener de comerţ foarte important pentru peste mai mult de 124 de ţări la nivel mondial', devenind 'a doua economie la nivel mondial'.

'Zilnic, valoarea schimburilor economice între Uniunea Europeană şi China depăşeşte un miliard de euro, iar investiţiile chineze în Uniunea Europeana au crescut în 2011 de 30 de ori comparativ cu anii anteriori. (...) Comerţul bilateral este una dintre componentele principale ale relaţiilor Europa-China. Aş putea continua, însă ar fi inutil. Cooperarea între ţările din Europa Centrală şi de Est şi China sunt parte din această relaţie. Sper că rezultatele vor fi vizibile la sfârşitul acestui forum şi se va întări cooperarea şi va fi dusă la un alt nivel', a mai declarat premierul român.

Victor Ponta a semnalat prezenţa la Forumul Economic China-Europa Centrală şi de Est a unui număr mare de oameni de afaceri.

'Sunt foarte mândru să le spun bun venit la Bucureşti celor peste 300 de oameni de afaceri din China, mai mult de 400 de oameni de afaceri din Europa Centrală şi de Est şi foarte, foarte mulţi oameni de afaceri din România. Am încredere în faptul că proiectele economice pe care le discutăm astăzi, aici, se vor reflecta în viitor într-o proiecţie vizionară a unui nou drum al mătăsii, care ar putea să conecteze şi să stimuleze relaţiile economice dintre regiunea noastră şi China. (...) Uneori, într-o lume în schimbare, o viziune comună ca aceasta, împărtăşită de China, economia cu cea mai rapidă dezvoltare la nivel mondial, şi regiunea noastră, a Europei, este o dovadă a unui lucru extraordinar', a afirmat prim-ministrul.

Ponta le-a vorbit participanţilor la forum despre oportunităţile de dezvoltare în regiune, în domenii precum educaţie, tehnologie, agricultură, toate în colaborare cu China.

'Cum putem capitaliza cele mai importante resurse pe care le avem, care sunt: creativitatea oamenilor noştri, talentaţi, muncitori şi ambiţioşi. Cum putem să creăm oportunităţi egale pentru noile generaţii? Cum putem face ca educaţia şi tehnologia de înalt nivel să fie un motor pentru creştere? Cum putem să dezvoltăm rapid şi eficient infrastructura? Cum putem stimula dezvoltarea agricolă şi securitatea alimentelor? Acestea sunt întrebări importante care au nevoie de răspunsuri curajoase, iar răspunsul principal îl găsim astăzi, aici. Putem să îndeplinim toate aceste obiective ambiţioase dacă reuşim să aducem împreună potenţialul Chinei şi al regiunii noastre, dacă reuşim să găsim împreună proiecte pe care să le implementăm pentru a avea o dezvoltare durabilă şi o creştere durabilă. Este o viziune de câştig şi sper că vom putea să o transformăm în realitate', a mai declarat Victor Ponta.

UPDATE 08:40 Şefii de guverne din Europa de Est sunt primiţi de premierul Victor Ponta la Palatul Parlamentului. La summit participă şi premierul Chinei împreună cu 300 de oameni de afaceri chinezi.

La reuniunea la nivel înalt, alături de premierul Victor Ponta şi de omologul său chinez, Li Keqiang, care va efectua o vizită oficială în ţara noastră, vor participa şefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Cehiei, Croaţiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei şi ministrul de Externe din Letonia.

Reuniunea de la Bucureşti este cea de-a doua la nivel de şefi de guverne din ţările Europei Centrale şi de Est şi China, după cea organizată în 2012 la Varşovia.

Potrivit Executivului, cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la Bucureşti, prim-miniştrii vor evalua stadiul de implementare a propunerilor de cooperare lansate cu un an în urmă la Varşovia, vor aborda domeniile şi mijloacele concrete de dinamizare a relaţiilor comerciale şi investiţionale între cele două zone, prin proiecte de cooperare în domenii precum energia, agricultura, infrastructura, transporturile, IT şi turism.

Guvernul arată că organizarea la Bucureşti a reuniunii politice la nivel înalt oferă 'o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea relaţiile politice şi economice ale României cu China, a celor în plan regional, precum şi a celor între regiunea noastră şi partenerul chinez'.

'Prin prezenţa a zece prim-miniştri din statele membre UE şi a ministrului de Externe leton, dialogul Europa Centrală şi de Est cu China asigură complementaritatea şi susţine consolidarea relaţiilor mai ample dintre UE şi China', adaugă Executivul.

Reuniunea şefilor de guverne Europa Centrală şi de Est - China se desfăşoară în contextul prezenţei premierului chinez în România şi al întrevederii pe care acesta o are cu prim-ministrul român, ocazie cu care vor fi semnate un număr important de memorandumuri şi acorduri bilaterale.

De asemenea, în cursul zilelor următoare, vor avea loc şi întrevederi bilaterale ale premierului României cu omologii săi din ţările din regiune.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ