Preţurile scad şi inflaţia e stabilă

| 13 aug, 2013

Potrivit INS, preţurile au scăzut cu 0,34% în luna iulie comparativ cu luna precedentă, iar inflaţia o coborât la 4,41%. Trendul descrescător se datorează ieftinirii mărfurilor alimentare cu 1,62%.

Zilele trecute am avut surpriza, plăcută recunosc, să cumpăr o franzelă obişnuită de 300 de grame cu doar 70 de bani. Instantaneu m-a străfulgerat gândul - cineva chiar se ţine de cuvânt. Îmbucurător este că o parte din producătorii din morărit şi panificaţie au ieftinit deja produsele cu 10-15 procente (fenomen concret în mediul rural), înaintea intrării în vigoare la 1 septembrie a reducerii taxei pe valoarea adăugată pentru grâu, făină și pâine.

Deunăzi, cifrele Institutului Naţional de Statistică confirmă că preţurile de consum sunt în scădere, iar inflaţia anuală a ajuns la minimum ultimelor 12 luni. Potrivit INS, preţurile au scăzut cu 0,34% în luna iulie comparativ cu luna precedentă, iar inflaţia o coborât la 4,41%. Trendul descrescător se datorează ieftinirii mărfurilor alimentare cu 1,62%. De asemenea, evoluţia inflaţiei se încadrează în recenta prognoză estimată de Banca Naţională. BNR a modificat în jos traseul procesului inflaţionist - acesta va stagna la maxim trei procente la finele anului. Anterior, banca centrală vorbea de 3,2%. Mugur Isărescu: “Probabil că la sfârşitul lui septembrie, să zicem chiar mai devreme, inflaţia va intra în interval, intervalul de variaţie în jurul ţintei multianuale de 2,5% şi se va menţine în acest interval până la sfârşitul perioadei de proiecţie, în trimestrul II 2015.”

Neîndoielnic, aportul agriculturii a fost decisiv în determinarea acestor cifre bune. Guvernul USL a mirosit bine că acest domeniu, acoperit de buruienile indeciziilor cabinetului Boc, are un potenţial substanţial. Răspunsul la întrebările analiştilor cârcotaşi la decizia premierului din toamna lui 2012, când a injectat 100 de milioane de euro în sectorul agricol, vine la momentul oportun. Trompetele băsiste vedeau la acea vreme o înţelegere în favoarea lui Dan Voiculescu, preşedintele de onoare al Partidului Conservator având business-uri în zona agro-alimentară. Argumente firave, realitatea este alta şi din fericire palpabilă în portofelul fiecăruia dintre noi atunci când mergem la piaţă.

Ghidate după zicala “pune viță, bea Gheorghiţă”, gurile rele se căznesc mai nou să ne spună că actualul Executiv nu se deosebeşte de cel pedelist, rezultatele economice fiind cel mult mediocre. Miopia opoziţiei şi a presei obediente preşedintelui nu se vindecă uşor, în pofida semnalelor clare primite de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană sau alte instituţii care nu pot fi acuzate de partizanat. Lucrurile nu sunt aşa de simple, nu poţi face performanţă peste noapte, este indispensabil însă să ai stabilitate şi predictibilitate. În această conjunctură, trebuie cântărită decizia Palatului Victoria de a reduce TVA la produsele de panificaţie. Măsura vine după efortul bugetar din toamna trecută şi precede o alta care va viza reducerea TVA la lapte şi carne.

Scăderea preţurilor la alimente la mijlocul lui august, în plină caniculă, este semnul că lucrurile nu se vor opri aici. Românii vor profita după mulţi ani de preţuri accesibile în ceea ce priveşte coşul zilnic. Cantitativ dar şi calitativ, recolta atinge vârful de producţie în septembrie-octombrie şi prima decadă a lui noiembrie. În concluzie, putem să ne bucurăm de o cămară îndestulată la preţuri modice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 aug, 2013
irinapop
Mult iubite si stimate "jurnalist"
Of Doamne, in sfarsiiiiit au inceput sa curga laptele si mierea promise in campania electorala de premierul nostru cel neplagiator, pentru ca, sincera sa fiu, aveam o teama profunda ca Basescu (nemernicu' si dictatoru') iar o sa-si bage coada si o sa opreasca robinetu' cu lapte si miere. Un singur lucru n-am prea inteles eu: cand curge lapte si cand curge miere la robinetu' asta. Dar n-am nici un dubiu ca Maria Ta, jurnalistu' , o sa explici prostimii cand sa vina cu bidoane de lapte si cand cu borcane de sticla. Pen' ca stii si mataluta ca mierea nu se pastreaza bine-n plastic si popo'ul, ca sa se poata bucura "de o camara indestulata la preturi modice", are nevoie de astfel de lamuriri.
Acum pe bune, ai reusit sa scrii un articol gretos, de un pupincurism remarcabil. Daca dupa acest articol Poanta aia de prim ministru nu te pune purtator de minciuni sa stii ca-ti face o mare nedreptate. Mi-ai amintit de jurnalistii lui Ceasca. Si sa stii ca aia scriau 14 randuri pline cu "titlurile" lui Ceausescu (ex. fauritor de marete impliniri, geniul Carpatilor etc.) si 14 randuri cu "titlurile" "savantei de renume mondial" , soata lui Ceasca. Incearca sa faci si tu la fel. Mai stii de unde sare iepurele si-l suspenda pe amaratul ala de Zaharescu?
13 aug, 2013
Daniel
offff .... mai Andrei Pop,
pacat de tineretea si creierul tau spalat! Renunta la articole de genul asta, fa altceva, asculta Cedry2k! Daca tot lingi, invata sa pui virgule: "Românii vor profita după mulţi ani de preţuri accesibile în ceea ce priveşte coşul zilnic." nu e totuna cu "Românii vor profita, după mulţi ani, de preţuri accesibile în ceea ce priveşte coşul zilnic.". In varianta fara virgule tii cu Basescu sa stii ... daca pricepi ce-am vrut sa zic! Hai ca ti pupa varanul.
13 aug, 2013
obiectiv
in prima decada a lunii noiembrie,teoretic poate sa dea si bruma....
sa vezi ce bucurie pe tarani....
13 aug, 2013
cantautor
Am fost si eu prin piete...
Intr-adevar,preturile la toate sortimentele de carne,lactate,(inclusiv branza,cacaval),oua cred ca au scazut cum spune si autorul,cam cu 10-15%,ca si produsele de panificatie...
Este o problema insa,nu mare,nu era o piata din Romania...
Nu conteaza,oricum este imbucurator,inseamna ca totusi,altii,vor avea o camara plina,cu preturi modice,la toamna...
13 aug, 2013
ramona
Si noi avem tolba plina cu taxe si impozite ,lasa ca diseara dl.PM le mai reduce cu minciuni la RTV si cu un dialog cum numai ei stiu sa-l faca.
13 aug, 2013
sab
mai omule cum nu ti-e rusine incercand sa ma convingi ca scaderea tva la paine-vreo 30 de bani ,daca va scadea,se va vedea in cosul zilnic,o sa ne mai ramana bani din necresterea salariala sau din impozitele in plus platite de patroni si multe altele ,multe preturi sunt dublate in comparatie cu anul trecut si tu imi vorbesti de economisirea a 30 de bani,asta e trai decent pt un tanar,esti mai rau decat un comunist pt ca culmea aduci in discutie si UE,in alte tari asa se respecta oamenii ,liderii averi si muncitorii economisesc 30 de bani,noi astia care tinem cu BASESCU nu intelegem la naiba,ma repet si tot o sa repet,ca a economosi 30 de bani insemna dezvoltare economica si bune intentii ale guv.PONTA,CRETINULE.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ