”Priceputul” Daniel Morar habar nu are cum s-a introdus votul uninominal

| 07 dec, 2013

Daniel Morar, cel care îi aprinde mai nou imaginația Monicăi Macovei precum un erou minus colanții și abilitățile de a zbura prin propriile puteri, s-a exprimat împotriva deciziei recente a Curții Constituționale care stabilea că este constituțională legea USL referitoare la pragul de prezență de 30% la referendum.

Cei trei judecători care nu a au fost de acord cu decizia majorității, Zegrean, Morar și Minea, au ținut cu tot dinadinsul să-și publice opiniile divergente în Monitorul Oficial, un gest bizar și inutil prin care nu au dovedit decât că au o problemă cu acceptarea mecanismului fundamental al democrației. Președintele Băsescu, cucul de la ora șase, le-a ținut acestora isonul, anunțând o nouă premieră scandaloasă în viața politică a României: deși CC a constatat constituționalitatea legii mai sus menționate, președintele vrea să vină cu o nouă sesizare, pe aceeași temă, motivând că în Constituție nu există o limită la numărul de sesizări pe care le poate face cineva în aceeași problemă. Practic, după sabotarea Guvernului prin blocajul economic realizat prin respingerea Bugetului, Traian Băsescu încearcă să saboteze și legislativul prin temporizarea ca la fotbal al proiectului noii Constituții. Ce estimează Băsescu că va realiza prin aceste tactici, e greu de spus, cert este că de acum își poate considera din oficiu închise orice canale de comunicare externe pe care le mai avea. Războiul de gherilă al președintelui Băsescu nu mai poate fi ignorat în Occident nici de către cei mai optimiști susținători pe care i-a avut vreodată.

Daniel Morar nu face excepție de la o astfel de atitudine abrazivă la adresa politicii majorității parlamentare, deși din partea sa ne-am fi așteptat, totuși, la mai multă reținere, măcar din cauza noi funcții ocupate la CCR. Este cel puțin lipsit de eleganță și dovada clară a lipsei oricăror principii profesionale față de colegii judecători, a căror decizie înțelege să o conteste astfel, prin mijloacele luptei politice, mijloace a căror folosire este cel puțin nepotrivită în interiorul CCR. Oricât de partizană ar fi atitudinea sa, Morar ar putea totuși să se gândească că sunt lucruri care pur și simplu nu se fac, nu numai pentru că exprimările unui judecător al CC ar trebui să fie peste parti-priurile pătimașe ale unui politician. Principial, revoltatul judecător nu are dreptate.

Afirmația sa conform căreia ”Un român din opt decide pentru alți șapte” este cel puțin un sofism dacă nu o minciună prin omisiune, trântită în mass-media cu cea mai mare rea-voință. Sofismul de mai sus se cere completat, oricât de sumar, cu precizarea că da, un român din opt poate decide, dacă celorlalți șapte nu le pasă nici cât negru sub unghie de problema aflată în dezbatere. Cât timp nimeni, dar absolut nimeni din țara aceasta nu îi poate împiedica pe cei opt români amintiți să vină la vot, ceea ce spune Morar este de fapt apologia atitudinii de speculă politică de care s-a făcut vinovat președintele Băsescu în 2012, când a sabotat pur și simplu un proces electoral printro blamabilă strategie în două etape: mai întâi a cerut cetățenilor să nu iasă la referendum, pe urmă a trimis procuratura într-un evident proces de timorare a întregii populații, să cerceteze cine, de ce și cum a votat.

Poziția publică a yesmen-ului lui Băsescu mai este greșită și dintr-un alt punct de vedere, care dovedește incultură politică. Daniel Morar dacă dorește să evolueze în conformitate cu uzanțele care li se aplică politicienilor, ar trebui să știe că te acoperi de ridicol dacă deschizi gura și vorbești fără să știi ce gesturi și declarații constrângătoare au fost făcute anterior, de tine sau ai tăi. O astfel de declarație ar fi de pildă tirada din 2007 a președintelui Traian Băsescu, care tuna și fulgera împotriva pragului de 50%, atunci când pe marginea uninominalului au ieșit doar 25% la vot. Pe vremea aceea Traian Băsescu nu avea nicio problemă să considere că poporul vrea uninominal și că pragul de 50% amintit este profund nedrept.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ