Pricopie - Funeriu = 1 - 0

| 06 iul, 2013

Astăzi este ultima zi în care au loc probe ale examenului de Bacalaureat 2013, astfel finalizându-se un proces dificil de evaluare a absolvenților de clasa a XII-a, care s-a desfășurat în umbra unor anchete privind cazuri izolate de corupție din partea unui număr limitat profesori care au luat mită pentru a permite fraudarea testărilor.

Dar, spre deosebire de percepția generată de mediatizarea excesivă a evenimentelor de la liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Sectorul 5 al Capitalei, în majoritatea unităților de învățământ examenele s-au desfășurat fără probleme, într-un mod normal, cu ajutorul profesorilor care au respectat toate normele impuse de metodologie și care au fost corecți, atât cu elevii, cât și cu sistemul educațional.

Au existat unele opinii, cea mai vizibilă fiind a fostului ministru al Educației Daniel Funeriu, care au susținut că examenul organizat anul acesta a avut mai multe probleme decât cele din anii în care era la putere Guvernarea Boc.

Totuși, realitatea arată că Bacalaureatul de anul acesta a fost bine organizat, fiind înregistrate puține incidente majore care să afecteze desfășurarea examenului, iar în cazurile în care au s-au descoperit cazuri de corupție sau fraudare s-a acționat ferm și prompt, impunându-se acea “toleranță zero” pe care ministrul Remus Pricopie a promis-o înainte de începerea probelor scrise.

Premierul Victor Ponta a avut una dintre pozițiile cele mai clare de împotrivire față de mesajele transmise de Daniel Funeriu, considerând jocurile politice pe care fostul ministru a încercat să le facă drept unele generate de frustrare, care au avut la origine o dorință exagerată de a vedea câți mai mulți elevi picând examenele, așa cum s-a întâmplat în timpul mandatului său.

Daniel Funeriu a fost criticat pentru pozițiile sale și de fostul ministru al Educației Liviu Marian Pop, care i-a recomandat actualului consilier prezidențial să nu mai facă afirmații nefondate despre sistemul de învăţământ deoarece este un domeniu pe care nu îl înţelege, dar căruia ar dori să-i imprime o direcție dezastruoasă.

Conform spuselor lui Liviu Pop, problemele de anul trecut privind redactarea incorectă a subiectelor de la Bacalaureat au fost în mare parte responsabilitatea fostului ministru Funeriu, care a gestionat domeniul educației până la adoptarea moțiunii de cenzură care a cauzat căderea guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. La limba și literatura română au existat contradicții puternice în privința unuia dintre subiectele de la gramatică, punct care a fost pregătit în perioada în care Funeriu conducea ministerul. Dar greșelie lui Funeriu nu se rezumă doar la aceasta.

Ministerul Educației a luat o poziție publică împotriva tentativei de politizare a discuțiilor despre Evaluarea Națională de anul acesta, reacție care a fost generată de afirmațiile lui Daniel Funeriu privind gradul mic de dificultate al subiectelor de la proba de matematică. Fostul ministru a încercat să-l atace pe Remus Pricopie, acuzându-l că s-a implicat în selectarea unor probleme mai ușoare, având la bază intenția politică de a obține rezultate mai bune decât cele din anii trecuți.

Acuzația a fost ulterior demontată foarte ușor prin faptul că subiectele au fost realizate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, instituție care este independentă din punct de vedere politic și este formată din experți în domeniul învățământului. În plus, promovabilitatea de anul acesta la examenul de Capacitate se încadrează în liniile rezultatelor din anii 2010 și 2011, când aceasta a fost chiar mai mare decât cea înregistrată în 2013.

Pe de-o parte, tendința lui Daniel Funeriu de a considera că lucrurile nu pot merge mai bine fără el în fruntea învățământului românesc este un mare punct în minus, în primul rând pentru că politicianul are tendința de a desconsidera și de a încerca decredibilizarea oricărui progres realizat de profesori și elevi prin eforturi susținute și printr-o abordare mai serioasă a testărilor.

Pe de altă parte, poziționarea fostului ministru Daniel Funeriu față de actualul ministru Remus Pricopie este una cât se poate de fățarnică și rău-voitoare. Deși în unele cazuri criticile sale sunt mai degrabă îndreptate către Ecaterina Andronescu, scopul real al lui Funeriu este să-i macine sprijinul politic ministrului Pricopie printr-o așa-zisă apropiere de acesta. Din fericire, această strategie nu a funcționat, în primul rând datorită imaginii pe care Remus Pricopie și-a construit-o – cea de profesionist, tehnocrat, o persoană care nu dorește implicarea politicului în domeniul educației, ci lucrează la realizarea unui cadru de bună înțelegere bazat în primul rând pe dialog între actorii din învățământ.

În acest sens, în această perioadă de examene naționale s-a dovedit că ministrul Remus Pricopie are susținere totală din partea Guvernului și a prim-ministrului Victor Ponta.

Depășirea sistemului impus sub conducerea fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, este un alt punct apreciat de șeful Executivului, care consideră că în 2010-2011 a existat un "campionat naţional" pentru distrugerea elevilor şi a părinţilor, care ţine de frustrările unui fost ministru PDL și de satisfația pe care acesta a obținut-o din eșecurile elevilor.

Rezultatul unei analize la rece a evenimentelor de anul acesta este faptul că, pe lângă unele cazuri izolate de corupție care au fost combătute prompt și cu fermitate, nu au existat incidente majore care să influențeze buna organizare a examenelor de Evaluare Națională sau de Bacalaureat. Dincolo de toate luptele politice care îi implică pe Daniel Funeriu și pe Remus Pricopie, anul acesta testările naționale au funcționat așa cum trebuie, iar profesorii, elevii și părinții direct implicați în acest proces au putut observa că totul evoluează într- direcție care se apropie de una pozitivă.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 iul, 2013
dinu
plagiat=copiat+prostie
Toti copiatorii si plagiatorii urlati la Funeriu. Asa spaima a bagat in voi. Acum doi ani fugeati si va ascundeati. Acum ii aveti alaturi pe spagarii din USL, dar nu pentru mult. La placinte inainte, la razboi inapoi.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ