Prima Mașină a demarat!

| 16 oct, 2014

Programul Prima Mașină a fost demarat de Guvern și urmează să intre în vigoare de la 1 noiembrie 2014. Statul român urmărește atât să sprijine tinerii care vor să își cumpere un automobil, cât și să susțină achiziția de autoturisme nepoluante, respectiv să încurajeze producția internă atât cât permite legislația europeană.

Programul a fost gândit pentru cei între 18 – 35 de ani, însă este valabil și pentru cei peste 35 de ani care vor să intre în acest demers al Executivului, cu mețiunea că prima categorie are prioritate când este vorba de înscriere în procesul de achiziție a autoturismului.

Desigur, prin acest Program persoanele fizice pot achiziționa un singur automobil, iar mașina luată cu credit de la bancă va fi ipotecată în favoarea statului român până la stingerea tuturor obligațiilor de la plată aferente creditului garantat. În plus, beneficiarii trebuie să nu înregistreze obligații de plată restante la bugetul central consolidat și nici să nu înregistreze restanțe la plata altor credite bancare.

Astfel, statul va garanta tinerilor pentru cumpărarea de mașini noi sub 50 000 lei + TVA  jumătate din valoarea creditului, în care avansul va fi de 5-10%, iar creditul făcut pe maxim șapte ani. Motiv pentru care autoritățile au estimat și o creștere a vânzărilor cu circa un miliard de lei, ce va conduce la un plus pe economie de 0,1% prin cumularea lanțului de producție, import și distribuție.

Mai mult, un punct tare al acestui program este că dobânda la credit va fi de circa 6%, cu câteva procente mai mică decât media pieței, în care costul total al finanțărilor garantate de stat în demersul guvernamental nu va depăși ROBOR la trei luni, plus marja de 3%.

Totodată, estimările Ministerului Economiei sunt că se vor comercializa 2.500 – 3.000 mașini de la 1 noiembrie anul acesta, iar anul viitor circa 20.000. Ponderea de mașini noi către persoanele fizice va urca treptat, unde în 2016 va fi atins nivelul de 40% datorită programului, față de o pondere de 25% pe piață în prezent.

Iar pe lângă Programul Prima Mașină, în România se desfășoară și Programul Rabla, prin care persoanele fizice își pot achiziționa un autoturism nou dacă își duc mașina veche la casat. În urma acestui act cumpărătorii vor beneficia de o reducere de circa 6 500 lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ