Ce oferă programul Prima Mașină tinerilor

| 07 oct, 2014

Programul Prima Mașină este destinată în primul rând persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care vor avea prioritate în fața altor categorii de vârstă, şi presupune emiterea de garanţii de stat pentru creditele contractate în vederea achiziţiei de autoturisme noi.

Guvernul a prezentat luini detaliile unui nou program menit să stimuleze achiziția internă de automobile, program numit Prima Mașină și destinat cu precădere tinerilor. „În primul rând dorim să sprijinim achiziţia de maşini noi de către tineri prin credite bancare garantate de stat, în al doilea rând să stimulăm achiziţia de autoturisme noi mai sigure şi mai puţin poluante şi, în al treilea rând, să încercăm să dezvoltăm cât mai mult producţia locală de autoturisme, cu multiple efecte pe industria orizontală", a declarat ministrul Economiei Constantin Niţă, în timpul conferinţei de presă organizată pentru prezentarea oficială a programului.

Tot despre aceast program a vorbit și premierul Victor Ponta, care a afirmat că executivul urmăreşte ca tinerii să aibă acces mai uşor la credite, din moment ce piaţa bancară a devenit în ultimii ani mult mai greu de accesat în mod tradiţional de aceștia, și să încurajeze achiziţia de maşini noi exact de către această categorie socio-demografică. Cu alte cuvinte, avem un proiect coerent, atent calibrat pentru nevoile tinerilor și menit să stimuleze producția internă de automobile. „Prin acest procedeu special, finanţăm totuşi o maşină medie, nu maşini din gama de lux pe care probabil cei care şi le doresc au şi posibilitatea şi bonitatea necesară cerută de bancă, ne adresăm unui segment cu venituri mai reduse care nu vrea, dincolo de cei 50.000 de lei, să-şi cumpere o maşină de 200.000 sau 300.000 de lei", a explicat Ponta.

Citeşte şi: Victor Ponta: Programul Prima Maşină va începe pe 1 noiembrie

Din punct de vedere al detaliilor, Prima Mașină este destinată în primul rând persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care vor avea prioritate în fața altor categorii de vârstă, şi presupune emiterea de garanţii de stat pentru creditele contractate în vederea achiziţiei de autoturisme noi. Această garanţie oferită de statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat în cadrul programului, diferenţa de ccolateral fiind reprezentantă de chiar de autoturismul achiziţionat.

Valoarea creditului ce va putea fi contractat este de maxim 50.000 de lei plus TVA, la care se adaugă costul poliţei CASCO pentru primul an, iar avansul minim solicitat de bănci beneficiarului va fi între 5% şi 10% din valoarea creditului, în timp ce costul total al finanţărilor garantate de stat nu va depăşi ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3%. În plus, durata maximă a perioadei de creditate va fi de 84 de luni, adică cu doi ani mai mare decât cea pe care se acordă în prezent un credit de nevoi personale similar ca structură.

Cu alte cuvinte, tinerii care doresc achiziționarea unei mașini vor avea posibilitatea să facă acest lucru grație modului în care statul român a ales să îi sprijine. De câștigat din toată această afacere au atât beneficiarii direcți, adică cei care își vor achiziționa primul automobil prin acest program, cât și industria auto din țara noastră, autorităţile estimând că astfel vor fi vândute în plus 2.500-3.000 de maşini până la finele lui 2014, respectiv 20.000 de unităţi noi anual.

Programul Prima Mașină reprezintă un proiect ambițios, din care toată lumea are de câştigat, dar mai ales tinerii, poate cea mai dinamică categorie socio-profesională, ce poate aduce în viitor beneficii economice considerabile economiei românești. Faptul că executivul este interesat să îi ajute nu reprezintă decât dovada intersului actualei puteri față de un grup pe care politicienii de regulă îi omit atunci când vine vorba de a întinde o mână de ajutor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ