Cum ajută Guvernul sectorul de industrie

| 16 oct, 2014

Victor Ponta a fost în vizită pe platforma combinatului SIDEX Galați, unul dintre marii consumatori de electricitate care vor beneficia de schema de ajutor de stat elaborată de Guvern și aprobată, miercuri, de Comisia Europeană.

“Acum 2 ani, combinatul era aproape de colaps”, a declarat Ponta, dar “lucrâd împreună, am reușit să adoptăm măsuri legislative, să spijinim păstrarea locurilor de muncă.”

Ajutorul propus de Guvern pentru marii consumatori de electricitate a fost autorizat, miercuri, de reprezentanții Comisiei Europene. Anunțul a fost făcut de ministrul Constantin Niță și reprezintă o veste bună pentru toți angajații din industria grea, companiile la care aceștia lucrează urmând să aibă mai mulți bani la dispoziție și să își crească nivelul de competitivitate.

Companiile din industrie au purtat anul acesta dezbateri lungi cu Executivul pentru a găsi o metodă prin care aceștia să fie încurajați să investească în continuare în fabricile lor din România și să păstreze locurile de muncă de care depind viețile a sute de mii de familii. Aprobarea schemei suport inițiate de Ministerul Economiei reprezintă o confirmare a necesității susținerii industriei europene, în vederea păstrării competitivității marilor agenți din acest sector.

“Galațiul nu cred că poate să supraviețuiască dacă Arcelor Mittal închide SIDEX”, a transmis premierul Ponta, joi, de pe platforma Furnalului 5 al combinatului. Marii consumatori de electricitate, printre cei mai vocali a fost AlcelorMittal Galaţi, au cerut constant în ultimii ani ca Guvernul să reevalueze ajutorul de stat acordat producătorilor de energie din surse regenerabile sau să vină cu măsuri care să compenseze costurile pentru companiile din industrie. Aprobarea schemei Guvernului de către CE, odată ce fusese agreată de jucătorii din piața de la noi, era deosebit de importantă pentru activitatea economică a acestora în anii următori.

“România este primul stat membru al UE pentru care, în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020, publicate în luna aprilie 2014, Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fără deschiderea vreunei investigații”, a declarat Constantin Niță, miercuri, într-un comunicat remis de ministerul Economiei.

Măsura Guvernului Ponta îi vizează direct pe cei aproximativ 760.000 salariați ai companiilor mari consumatoare de electricitate, dar, indirect, și pe cei aproximativ 1.500.000 de oameni ale căror locuri de muncă depind de activitatea companiilor. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmând a fi aplicată de la 1 decembrie 2014 până la 31 decembrie 2024, iar bugetul anual estimat al aplicării schemei este de circa 75 de milioane euro, pentru aproximativ 300 de beneficiari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 oct, 2014
Cornel Penu
Datoria guvernamentală externă pe termen mediu și lung a crescut sub guvernarea Ponta cu 8,3 miliarde euro, din aprilie 2012 până în prezent. Asta înseamnă o îndatorare suplimentară a celor 19 milioane de români cu circa 440 euro pe locuitor. Este singura moștenire certă lăsată copiilor noștri și generațiilor mai tinere de Victor Ponta. Asta înseamnă peste un sfert din datoria guvernamentală totală a țării de aproape 1.600 euro pe locuitor. Ce a făcut cu acești bani? Vreo autostradă? Nu. Vreo școală sau vreun spital nou? Zero. Nu a reușit să pună nici abecedarele pe bancă. A modernizat vreo instituție publică sau vreun serviciu public? Nu.
17 oct, 2014
Cristian Socot-analist economic
1.cu taxa pe "stalp";
2.cu cresterea accizei la carburanti;
etc
17 oct, 2014
cantautor
si l-a luat pe Platforma si pe admirabilui om de afaceri Gruia Stoica?
ala de vroia sa cumpere CFR marfa gratis?
ala cu scrisoarea de garantie ,cu Sova?
pentru ca ,nu-i asa,Guvernul ajuta investitorii seriosi care sunt in arest la domicilui...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ