Radu Mazăre: Dacă Victor Ponta nu câştigă alegerile, municipalitatea rămâne fără acţiuni în Portul Constanţa

| 16 oct, 2014

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a afirmat, joi, că este corectă "ca formă" decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), potrivit căreia este neconstituţională legislaţia prin care 20% din acţiunile Portului Constanţa au fost transferate către Consiliul Local Municipal, precizând că dacă Victor Ponta nu va câştiga alegerile prezidenţiale, municipalitatea va rămâne fără acţiuni în port.

Mazăre a spus că dacă Alianţa Creştin Liberală (ACL) va câştiga preşedinţia ţării, pe lângă imposibilitatea majorării cu 13% a numărului acţiunilor portului deţinute de administraţia locală, municipalitatea va pierde şi cele 20% din acţiunile portului deţinute în prezent şi va avea la bugetul local mai puţin cu două milioane de euro anual, sumă provenită în prezent din încasarea dividendelor din port.

"Nu pot decât să felicit ACL (...), să-l felicit pe Iohannis că au obţinut o victorie împotriva Constanţei. (...) Cred că decizia CCR este corectă ca formă. (...) Atunci când a fost întocmită legea trebuia să scrie că aceste acţiuni se transferă municipiului Constanţa, şi nu Consiliului Local Municipal. Dacă nu va câştiga Ponta, nu numai că nu o să luăm cele 13% pentru care ne tot batem, dar nu o să le mai vedem nici pe cele 20% pe care le-am pierdut", a afirmat primarul Constanţei, într-o conferinţă de presă.

Curtea Constituţională a României a decis joi că sunt neconstituţionale dispoziţiile Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de peste 1,3 milioane de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" S.A. Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa.

CCR a admis joi cu unanimitate de voturi sesizarea formulată de Avocatul Poporului care a atacat în 9 septembrie actul normativ.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Avocatul Poporului a anunţat în 9 septembrie că a ridicat la CCR excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii 216/2008 în urma sesizării a peste 30 de organizaţii sindicale, persoane fizice şi a senatorului Christian Gigi Chiru, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa.

Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie.

În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de art. 136 alin. (2) din Constituţie, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comune, oraşe, municipii şi judeţe, iar nu consiliile locale sau consiliile judeţene, care sunt autorităţi deliberative.

Ministerul Transporturilor este, în prezent, acţionar majoritar la CNAPM Constanţa cu 60% din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20%, iar alte 20% sunt din 2007 în portofoliul Consiliului Local Municipal Constanţa.

Pe lângă cele 20% din acţiuni deţinute în Portul Constanţa, Consiliul Local Municipal Constanţa a solicitat preluarea unui pachet suplimentar de 13% din acţiunile portului, cerere cu care, conform primarului Radu Mazăre, premierul Victor Ponta ar fi de acord.

Mazăre a afirmat în urmă cu câteva luni că transferarea unui pachet suplimentar de 13% din acţiuni se intenţionează să se facă prin hotărâre de guvern pentru că, în condiţiile în care se doreşte descentralizarea, astfel "este mai simplu şi mai rapid".

Guvernul, la cererea administraţiei locale constănţene, a solicitat Comisiei Europene avizul pentru modificarea structurii acţionariatului la CNAPM Constanţa astfel: 33% Consiliul Local Municipal Constanţa, 33% Ministerul Transporturilor, 20% Fondul Proprietatea, iar 14% din acţiuni să fie listate la Bursă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 oct, 2014
Mazare & Nicusor Constantinescu
PSD-ul cancerul Romanei
Vrajeala a la mazare!!!
,,Municipalitaea" este el, radu mazare cu de-alde fratesu senator, nicusor constantinescu, presedinte CJ, eduard martin...gasca care a furat pana nu a mai putut si-acum trag de ate o marineta caponta ca sa-i scape de puscarie!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ