Pop, şeful Comisiei de control asupra SRI: Băsescu nu a produs niciun document care să ateste ceva

| 16 oct, 2014

Traian Băsescu nu a produs niciun document până în prezent care să ateste, să confirme sau să infirme că premierul Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit, a declarat joi Georgian Pop, şeful Comisiei de control a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

"Au fost doar declaraţii politice. În al doilea rând, trebuie până la urmă să fim responsabili şi cumva să ne şi delimităm foarte clar ariile de competenţă. Eu conduc Comisia de control a activităţii SRI. Ca principiu general, nu aş vrea să comentez foarte mult războiul personal al lui Traian Băsescu cu SIE. Din punctul meu de vedere, cred că este o greşeală ceea ce face, acest război personal', a declarat Georgian Pop la RFI.

El a subliniat că orice control parlamentar asupra activităţii din serviciile de informaţii se face pe bază de documente.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Victor Ponta a fost ofiţer SIE între 1997 şi 2001


"Eu discut de SRI, nu este competenţa mea să discut de SIE. La preluarea mandatului de preşedinte al acestei comisii, primul control, prima verificare pe care am făcut-o, am audiat conducerea SRI şi una dintre temele supuse controlului a fost şi chestiunea legată de ofiţerii acoperiţi, deci practic de la începutul mandatului meu de preşedinte am rezolvat şi am verificat această chestiune. Vreau să mai fac o precizare de ce am invocat conceptul termenul de 'documente'. Orice control parlamentar la comisia pe care o conduc se încheie prin documente, nu prin vorbe. Nu prin declaraţii politice. De asta este o mare diferenţă şi sunt documente oficiale ale statului român, care rămân în arhive şi oricând pot fi consultate de pildă de o instanţă, acum, peste un an, peste 30, peste 50 de ani. Sigur, ele au şi caracterul secret', a detaliat parlamentarul PSD.

Georgian Pop a precizat că marea diferenţă între a face un control parlamentar şi a face nişte declaraţii politice rezidă în caracterul şi finalitatea oricărui demers de control parlamentar.

"Rămân nişte documente oficiale. La declaraţii politice, vedeţi, este liber, şi până la urmă face parte din meseria noastră a politicienilor, cu toţii facem declaraţii politice, unele mai inspirate, altele mai puţin inspirate. Eu m-aş referi acum şi la momentul în care se fac, nu neapărat la conţinutul lor. Să vii, totuşi, în plină campanie electorală, pentru că, vedeţi, cumva este şi paradoxal, dar şi amuzant. Legislaţia în vigoare ne obligă şi ne responsabilizează în special pe parlamentarii din comisiile de control să aplicăm legea şi să ţinem serviciile de informaţii în afara campaniei electorale. Este un lucru constituţional şi legal extrem de clar. Nu ştiu de ce încearcă preşedintele Traian Băsescu sau încearcă alţi politicieni să introducă serviciile de informaţii în campania electorală, mi se pare o mare eroare, în primul rând de tip strategic', a opinat şeful Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI.

El a criticat aruncarea de 'anateme' asupra serviciilor de informaţii în plan intern. 'Trebuie să înţelegem un lucru. Nu putem să mergem în afara NATO, de exemplu, şi să apreciem că avem nişte servicii performante care pe domeniul lor de activitate îşi fac treaba, să venim în Romania în plină campanie electorală şi să aruncăm tot felul de anateme asupra lor. Mi se pare o inconsecvenţă', a afirmat Georgian Pop.

Întrebat dacă este prea slab controlul parlamentar asupra serviciilor de informaţii, aşa cum dat de înţeles preşedintele Băsescu miercuri seara, Georgian Pop a negat.

"Nu, şi am aici două comentarii, unul politic şi unul tehnic. (...) Traian Băsescu este un adversar declarat şi intransigent al Parlamentului României, ne-am convins cu toţii de lucrul acesta. Orice ar face Parlamentul, fie pe ansamblu, fie pe anumite componente, Traian Băsescu spune că nu este bine. (...) Deci, politic, orice declară Traian Băsescu despre Parlament, inclusiv despre controlul parlamentar asupra intelligence-ului, trebuie citit în această cheie. Acum, vreau să fac precizările tehnice care consider că sunt mult mai importante. Orice control se încheie pe documente, nu se încheie pe vorbe. Comparativ cu situaţia din alte state UE, să ştiţi că avem în România competenţe comparabile cu Germania, Franţa sau Italia. Săptămâna trecută am fost invitat de omologul meu din Berlin, şi am discutat foarte multe lucruri, ce anchete, ce controale am făcut în Romania ce anchete şi ce controale a făcut dânsul în Germania. Să ştiţi că instrumentele, procedurile şi anchetele derulate de noi sunt perfect comparabile cu cele de la Berlin şi lucrul ăsta oricând pot să-l probez', a explicat parlamentarul social-democrat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ