Ce spune de fapt poziția SIE în cazul calomnierii lui Ponta: Băsescu, pericol pentru securitatea națională

| 16 oct, 2014

Precizările SIE pe marginea calomnierii premierului Victor Ponta de către președintele Traian Băsescu conțin câteva elemente care merită punctate și reamintite.

Faimoasa ”dovadă” a HG nr.223/2013 fluturată în emisiunea lui Rareș Bogdan nu este nici măcar una conjuncturală. Respectiva hotărâre, specifică SIE, a fost elaborată la nivelul departamentului juridic, cu aportul de specialitate al tuturor structurilor instituției, semnat ulterior de conducerea SIE și abia după avizarea prevăzută de lege a fost înaintată Guvernului spre aprobare. Mai mult, respectivul proiect a fost dezbătut și supus aprobării în ședința publică a executivului din 30 aprilie 2013.

Hotărârea care i-a dat idei lui Băsescu nu a apărut din senin, ci reprezintă o corecție necesară a unei alte Hotărâri nr. 1209 din 2002, al cărei caracter militar și secret a cauzat SIE un prejudiciu perfect cuantificabil și greu de ignorat. Proiectul hotărârii de guvern a respectat întocmai circuitul legal de avizare, fiind înaintat Guvernului spre adoptare numai după ce a obținut toate avizele, inclusiv din partea Consiliului Legislativ. Mai mult, mențiunea făcută de Băsescu privitoare la modul suspect prin care respectiva HG ar fi ocolit CSAT este în cel mai bun caz o aberație, dacă nu de-a dreptul reavoință și dezinformarea opiniei publice. În perfect acord cu legislația, nu numai că acest tip de act normativ nu este condiționat de un aviz CSAT (de altfel, nici HG nr. 1209/2002 nu a fost avizat de CSAT), dar nicio hotărâre a Guvernului având ca scop de reglementare liste cuprinzând informațiile secrete de stat ale celorlalte autorități și instituții publice care gestionează asemenea informații nu a fost vreodată avizată de CSAT.

Citeşte şi: Riposta serviciilor: Cum demontează SIE argumentaţia preşedintelui - Victor Ponta ofiţer acoperit

Argumentația SIE, extrem de serioasă și bine articulată, continuă cu o serie de astfel de argumente pe care nu le mai reamintim dar rămân publice și pot fi oricând consultate. Din punct de vedere al analizei politice fie și doar cele punctate mai sus, coroborate cu declarația alarmantă a fostului director SIE, Teodor Meleșcanu, care a făcut publice nu numai cererile ilegale ale președintelui Băsescu legate de informații clasificate ale SIE dar și amenințările acestuia la adresa directorului SIE, sunt suficiente pentru a concluziona că, în premieră pentru România, însuși șeful statului român a devenit un pericol pentru securitatea națională.

Să facem o scurtă dar obligatorie paranteză: există aici o veritabilă ironie a sorții. Nu am fi crezut că vom avea ocazia vreodată să scriem rândurile de mai sus, în presa pe care în 2010 însuși Traian Băsescu o numea în CSAT un atentat la siguranța națională.

Revenind la actualul scandal politic, este clar că șeful statului și-a epuizat toate alternativele de acțiune în acest caz și orice ar zice sau face de acum înainte ar continua să-i agraveze prejudiciul de imagine. Traian Băsescu fie admite că n-a știut detaliile extrem de pertinente expuse de SIE, dovedindu-se astfel la final de mandat cel mai incompetent președinte din istoria țării, fie le-a cunoscut foarte bine dar le-a tăcut sub tăcere, speculând pe marginea unui simplu act de guvern împotriva adversarilor săi politici, dar mai ales provocând un prejudiciu fără precedent serviciilor de informații românești și o breșă în sistemul de apărare al țării, în cea mai delicată conjunctură externă posibilă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 oct, 2014
okoru
JAVRELE DIN MEDIA ROAMANEASCA
FANEL IONESCU..CATI BANI AI LUAT SA SCRI LA COMANDA UN ASEMENEA ARTICOL TENDENTIOS...JAVRELE DIN MEDIA ALTCEVA NU STITI !!!
16 oct, 2014
cristian
jeg
Pericolul real la adresa siguranței naționale sunt trusturile de presă pesediste, televiziuni și ziare pontiste si voiculesciene, inclusiv ACEST SITE CARE-ȘI BATE JOC DE OPINIA PUBLICĂ !
16 oct, 2014
Stefan Ionescu
esti prost...esti pedelist...esti basist
nu sunt javra ,sunt pesedist
16 oct, 2014
ferenci catalina
Basescu fie...Basescu fie...
adica nimic de fapt
Ponta agent acoperit sau neacoperit,nimic,de fapt...
pacat ca si ca PM,tot nimic este de fapt..
conduce de fapt raspopitul

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ