Secrete și secrete: Băsescu nervos că nu poate să șantajeze când și cum vrea?

| 16 oct, 2014

Traian Băsescu este îndreptățit să afle ce știe serviciul de informaţii, nu să știe cum obține aceste informații. Obsesia paternalist-autocratică a președintelui-monarh spune multe despre ideile (anti)democratice ale lui Traian Băsescu.

Supărat nevoie mare, Traian Băsescu a continuat seria declarațiilor în contradictoriu, pe de o parte cu SIE, ca instituție, pe de altă parte cu fostul director Teodor Meleșcanu. După dezvăluirile extrem de dezonorante la adresa sa – să admitem totuși că într-o democrație, în secolul 21, nu este admisibil ca președintele să se poarte și să-l amenințe pe șeful serviciilor de informații externe astfel – Băsescu iese la rampă și neagă. Ca și în cazul acuzelor aduse lui Victor Ponta, în care președintele afirmă că a fost ofițer acoperit, iar premierul neagă, și în cazul Meleșcanu vs. Băsescu discuția ajunge într-o zonă de credibilitate. Până la urmă, cine este mai credibil, Băsescu sau Meleșcanu? Traian Băsescu a dovedit în repetate rânduri o lipsă de scrupule feroce, în timp ce despre Meleșcanu nu putem afirma același lucru. Din păcate pentru președinte, în această zonă a credibilității, fostul director al SIE câștigă în mod evident, fiind o sursă mult mai credibilă.

Citeşte şi: Băsescu a dat ordine Justiției în cazul fratelui său și vrea să acopere mizeria

Or, indiferent ce neagă acum Băsescu, Teodor Meleșcanu a afirmat-o răspicat: președintele i-a cerut și a insistat să obțină lista agenților acoperiți, ceea ce reprezintă conform legii o deconspirare ilegală. Meleșcanu a mai subliniat că toate informațiile și sintezele serviciului ajung pe masa președintelui, indiferent de gradul de secretizare, dar nu și mijloacele de lucru. Președintele este îndreptățit să afle ce știe serviciul, nu să știe cum obține aceste informații. Obsesia paternalist-autocratică a președintelui-monarh spune multe despre ideile (anti)democratice ale lui Traian Băsescu. Acum același Băsescu iese la scenă deschisă și neagă ceea ce a spus, încercând să dezamorseze situația de criză și având în vedere că un întreg serviciu s-a întors împotriva intoxicărilor sale (SIE fiind nevoit să vină cu clarificările publice deja cunoscute). O țară întreagă este martoră că președintele minte pur și simplu. Meleșcanu a zis-o de câteva ori, foarte clar: a refuzat să deconspire agenții SIE dar nu i-a refuzat președintelui informațiile punctuale la care este îndreptățit. Ba mai mult, a rămas consemnat public și răspunsul SIE în fața parlamentului, când a negat că în Parlament, Guvern sau printre candidați ar exista ofițeri acoperiți ai serviciului.

De ce este însă atât de nervos și de supărat Băsescu? Evident că nu este doar orgoliul rănit al celui obișnuit să amenințe, să taie și să spânzure prin instituțiile statului (”Nu e bine, domnule chestor!”)

Citeşte şi: Riposta serviciilor: Cum demontează SIE argumentaţia preşedintelui - Victor Ponta ofiţer acoperit

Dezvăluirea identității reale ale unor ofițeri care poate că își riscă viața chiar în acest moment, deschide posibilități nebănuite de șantaj și avantaje ilegale pentru posesorul acestor informații. Cineva la final de mandat, ca Băsescu de pildă, poate să jongleze oricum și să ceară oricât de la cel mai bun ofertant. Poate de asemenea să-și construiască propria sa rețea și să-și rezolve propriile interese. Cum ar fi niște polițe de plătit către guralivii din lumea interlopă sau, de ce nu, către niște anchetatori mai insistenți. Oficial, legal, Traian Băsescu nu a avut acces 10 ani la aceste informații și este greu de înțeles ce i-a cășunat exact acum, tocmai pe Teodor Meleșcanu. Sau poate dorește Traian Băsescu să dea de înțeles că alți șefi ai SIE (și nu numai) au fost mai maleabili decât Teodor Meleșcanu? Dacă este atât de convins că are dreptate, de ce nu-i numește Băsescu pe cei care au acceptat să deconspire ofițeri acoperiți în trecut?
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 oct, 2014
cantautor
Basescu a prezentat presei adresa de solicitare a informatiei privind existenta ofiterilor acoperiti in guvern..
Melescanu a prezentat presei vorbe...interviuri...
restul e literatura de la Stefan Gheorghiu,clasa unde preda politrucul Sultanescu,consilier al PM sau de la grupa unde preda repetentul la matematica,Palada
17 oct, 2014
tadeus
Vai
cita minciuna poti sa debitezi
Vezi legea fundamentala vezi legea CSAT facuta de Iliescu nu de Basescu
oricit incerci sa il speli pe Pontist pe cap nu vei reusi
Sa vedem ce decizie va da CCR si procuratura militara
Nu spuneti nimic de tata socru
16 oct, 2014
ramona
tocmai asta este singura problema a lui basescu,domnul Melescanu nu i.a facut jocul si a ales sa respecte legea iar acest lucru l.a indignat foarte mult pe domnul marinar!!! rusine ca incercati sa.i patati onoarea unui asemenea DOMN

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ