Mandatele lui Băsescu – teribil de proaste pentru securitatea națională

| 15 oct, 2014

Dincolo de afirmațiile neprobate despre calitatea de ofițer acoperit al SIE pe care Victor Ponta ar fi avut-o, declarațiile lui Traian Băsescu reprezintă în egală măsură și un atac la adresa unui serviciu de informații pe care, până acum, l-a lăudat în repetate rânduri.

Traian Băsescu a făcut luni noapte poate cea mai mare greșeală tactică din cariera politică a domniei sale, afirmând fără probe concludente că actualul premier a fost ofițer de informații sub acoperire. Pentru a-și proba, chipurile, demersul, șeful statului a venit în studio cu mai multe documente secretizate. Dincolo de afirmațiile neprobate despre calitatea de ofițer acoperit al SIE pe care Victor Ponta ar fi avut-o, declarațiile lui Traian Băsescu reprezintă în egală măsură și un atac la adresa unui serviciu de informații pe care, până acum, l-a lăudat în repetate rânduri.

Citeşte şi: Victor Ponta, ofiţer acoperit. Varianta lui MOISE GURAN

În acest context, replica oficială pe care Serviciul de Informații Externe a dat-o în acest caz devine cu atât mai importantă cu cât ea stabilește cum stau lucrurile în realitate și cât de aberant pune problema Traian Băsescu. Într-un comunicat oficial emis marți, SIE susţine că Hotărârea de Guvern invocată de preşedinte în interviul de luni de la Realitatea TV, despre care a afirmat că a fost inițiată în 2013 de Teodor Meleşcanu astfel încât calitatea de fost ofiţer acoperit a lui Victor Ponta să rămână secretă, a dus la o restrângere şi nu o extindere a categoriilor de personal supuse secretizarii. Astfel, devine evident că Serviciul condus până de curând de Meleșcanu afirmă, de fapt, că șeful statului, adică principalul beneficiar al activității sale, a mințit în direct.

Însă, comunicatul SIE nu se oprește aici, ci continuă să disemineze implicațiile afirmațiilor șefului statului. Conform poziției publice asumate de SIE: „nevoia acestei precizări explicite, care particularizează prevederile legale în materie, a fost generată de situaţiile concrete cu care Serviciul s-a confruntat în ultimii 10 ani, când peste 70 de ofiţeri operativi au fost deconspiraţi, situaţie de natură să producă prejudicii majore SIE, în condiţiile în care personalul este resursă cea mai importantă a Serviciului, iar deconspirarea unui ofiţer atrage după sine deconspirarea acţiunilor SIE şi implicit, afectarea intereselor României sau ale partenerilor săi strategici”.

Avem în față un tablou deloc măgulitor, nu doar pentru Serviciul de Informații Externe cât și pentru instituțiile subordonate. În fond, dacă în ultimul deceniu peste 70 de ofiţeri operativi au fost deconspiraţi, acest lucru s-a datorat nu incompetenței SIE, cât mai ales modului în care beneficiarii acestor informații s-au comportat. De asemenea, numărul în sine al ofițerilor SIE deconspirați este îngrijorător de mare, având în vedere că vorbim totuși de eforturi care se fac în pregătirea și în plasarea acestora în poziții de unde pot aduce servicii statului român.

Citeşte şi: Riposta serviciilor: Cum demontează SIE argumentaţia preşedintelui - Victor Ponta ofiţer acoperit

Acest bilanț negativ reprezintă poate cel mai bun argument împotriva discursului practicat în repetate rânduri de Traian Băsescu, prin care șeful statului încearcă să se prezinte ca un lider ce sprijină serviciile în funcționarea lor independentă și eficientă. În practică, Traian Băsescu a avut două mandate teribil de proaste pentru securitatea națională a României și exercițiul pe care l-a încercat luni nu reprezintă decât un alt episod prin care șeful statului și-a bătut joc de activitatea oamenilor din structurile de securitate și a încercat să o tragă în mlaștina luptei politice interne.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ