CCR judecă vineri sesizarea lui Gheorghe Funar în cazul 'ofiţerului acoperit'

| 17 oct, 2014

Curtea Constituţională a României (CCR) discută vineri sesizarea depusă de Gheorghe Funar, candidat independent la alegerile prezidenţiale, în cazul 'ofiţerului acoperit'.

Funar explică faptul că sesizarea sa vine ca urmare a declaraţiilor şefului statului din data de 13 octombrie, când acesta a susţinut că premierul Victor Ponta 'a fost sau este şi în prezent ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe'.

'Formulez această sesizare cu privire la încălcarea prevederilor art. 40 al. 3 din Constituţia României de către contracandidatul meu la funcţia de Preşedinte al României, Victor-Viorel Ponta, (...) având în vedere incompatibilitatea privind exercitarea unei funcţii politice şi deţinerea statutului de cadru militar (ofiţer sub acoperire) care este prevăzută de legislaţia în vigoare', precizează Gheorghe Funar în sesizarea înaintată CCR şi remisă, joi, AGERPRES.

Acesta subliniază faptul că 'se creează o situaţie de inegalitate de şanse' între Victor Ponta şi ceilalţi 13 candidaţi.

'Vă rog să verificaţi legalitatea candidaturii domnului Victor-Viorel Ponta care, în opinia mea, încalcă dispoziţiile constituţionale ale articolului 40 (alineatul 3), care prevede că 'nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică'. (...) Vă solicit să adoptaţi o decizie referitoare la acest caz unic în istoria post-decembristă, la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României. Vă rog, de asemenea, să-l citaţi ca martor pe domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, autorul acestei dezvăluiri şi să-i puneţi în vedere dispoziţiile art. 76 din Legea nr. 47/ 1992 care obligă autorităţile publice să comunice informaţiile, documentele şi actele pe care le deţin, cerute de Curtea Constituţională pentru realizarea atribuţiilor sale', subliniază Funar în documentul amintit.

Totodată, candidatul independent în alegerile prezidenţiale susţine că, potrivit Legii nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, personalul Serviciului nu poate să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora.

'Art. 28 al. b) din Legea nr. 80 din 11 iulie 1995 privind statutul cadrelor militare interzice cadrelor militare în activitate să candideze pentru a fi alese în administraţia publică locală şi în Parlamentul României, precum şi în funcţia de Preşedinte al României', mai arată Gheorghe Funar.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la un post de televiziune, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997 - 2001, fapt care explică ''propulsarea'' acestuia la Parchetul General.

''Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997 - 2001 a fost ofiţer acoperit al SIE (...). A fost ofiţer SIE, ceea ce explică şi propulsarea lui de la parchetul de la judecătoria de sector direct în Parchetul General'', a afirmat şeful statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ