De ce atacă Traian Băsescu instituții ale statului? Îl ajunge trecutul din urmă?

| 17 oct, 2014

Din ce în ce mai mulți ziariști și analiști politici semnalează că atacurile lui Traian Băsescu la adresa premierului Victor Ponta și a fostului director SIE, par să ascundă o agendă secretă care trece dincolo de persoanele aparent vizate. La baza acestei observații stau argumentele și raționamentul care l-au condus pe Băsescu că serviciile de informații au devenit devenit prea puternice în România.

Bineînțeles, ca de fiecare dată la Băsescu, ceilalți sunt de vină. Președintele e senin, el și-a făcut doar datoria și le-a dat serviciilor putere cât încape, în schimb Parlamentul se face vinovat pentru că nu le controlează. "Din păcate controlul parlamentar e foarte slab, aș îndrăzni să spun că controlul pare a fi invers", a acuzat Traian Băsescu, fericit probabil că reușește să plătească două polițe dintr-o lovitură: către legislativ și către serviciile de informații. Revenind, serviciile au crescut dodoloațe și controlează tot, inclusiv Parlamentul, iar poziția de șef servicii a devenit prea tentantă. În aceste condiții chiar nu putem să înțelegem de ce președintele a avut la un moment dat tentativa să se auto- propună viitorul premier al dreptei unite și nu, mai pragmatic, șef al unui serviciu secret din România. Dincolo de glumă, însă, realitatea e de plâns. Dacă nu Victor Ponta și nici Meleșcanu nu sunt de fapt țintele principale ale lui Băsescu, înseamnă că președintele a ajuns să intre -cum s-a zis- în acest război personal cu serviciile secrete pentru că l-a ajuns trecutul din urmă. Au mai fost zvonuri despre răzbunările planificate de supărăciosul președinte pentru că nu a fost ”prevenit” de servicii în cazul fratelui său. Cum la vremea arestării lui Mircea Băsescu inclusiv SRI a declarat că informările la zi cu privire la clanul Mondialu au ajuns la timp și întocmai pe biroul președintelui, deduce că Băsescu s-ar fi putut supăra că SRI și SIE nu l-au ”apărat” în acest caz. Cum și în ce limite legale, se subânțelege... Un proverb cunoscut spune că nu-i poți face cuiva binele cu forța. Ce ar fi trebuit să facă -în limita legii- serviciile care l-au informat referitor la clanurile interlope frecventate de fratele său? Cum să-l traversezi strada cu forța pe președintele care s-a dus el însuși – cu nevastă cu tot!!!- în bârlogul lupului, apărând în fotografii cu interlopi?

Citeşte şi: Până unde va împinge Băsescu denigrarea SIE

Revenind iar la declarații, chiar dacă nu se înțelege clar cine ar trebui să le ia serviciilor ”puterea” pe care Băsescu insistă că le-a acordat-o excesiv, președintele dă indicații generice: "imediat după alegeri să se găsească o formulă prin care serviciile să fie ceea ce trebuie să fie, instrumente pentru adoptarea deciziilor politice corecte și nu cumva să ajungem la situația în care serviciile să poată controla un guvern, o comisie". Vorbe frumoase, dar goale de conținut toate. Atitudinea lui Băsescu și totodată motivația reală în acest ”război” pare să fie o simplă răzbunare tardivă a președintelui împotriva serviciilor care nu au scos castanele lui Mircea Băsescu din focul Justiției. Să vă explic de ce. Să presupunem că Băsescu are dreptate: serviciile sunt superputernice și conduc subteran tot ce mișcă în România. După Constantinescu, Băsescu se pregătește să fie al doilea președinte care se va declara înfrânt de ”securiști”, de această dată de factură nouă. Dar ce nevoie ar avea o astfel de organizație ultraputernică și cât se poate de eficientă să-i însceneze lui Mircea Băsescu ”făcături milițienești”, care-l scot în prezent din minți pe fratele su de la Cotroceni, când însuși președintele le oferă mijloacele cele mai vizibile, clare și eficiente care-l pot distruge: implicațiile sumelor vărsate de Lukoil și subsidiara Gazprom în campania electorală repsectiv notariatul fiicei lui Băsescu? Nu este doar neclar, este pur și simplu ilogic. Oricât de puternice pretinde Băsescu că au devenit aceste servicii, se dovedește că de fapt l-au cam menajat pe președinte. Sau poate că acesta nu a vrut să spună ”puternice” ci ”nesupuse”...

Citeşte şi: Moise Guran, scrisoare către SIE: Nu poți să taci!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 oct, 2014
octav cotcodac florea
caut doamna amabila, docila
casnic fidel cu preocupari pasiv-sportive, zac fara sa ma sprijin, mimez boli mortale la o adica, asigur atasamanet pe viata contra intretinere si bani de buzunar. nu sunati, mai ies eu din cand in cand.
17 oct, 2014
Ambasadorul
am citit ca Dl.Ponta in calitate de avocat,a aparat interesele firmelor lui Cocos(aprox 80% din activitatea lui de avocat)..
a mancat si dumnealui o paine..
problema este ca Dl.Cocos este suspectat de anumite fapte..
faptele sunt anchetate de DNA
pentru a-si acoperi faptele,posibil sa fi facut acte..
posibil sa se fi ocupat avocatii dumnealui de acte?
este posibil,ramane ca justitia sa decida..
oare il va ajunge trecutul din urma?
este posibil,ramane ca justitia sa decida.
sunt curios,s-a bagat singur in "barlogul" lui Cocos ?
17 oct, 2014
Dan Slugarescu
Fostul șef SIE, Teodor Meleșcanu, susține că a comis o singură greșeală în războiul cu președintele Traian Băsescu.
Meleșcanu susținea că Traian Băsescu i-a cerut o listă cu agenții acoperiți, ceea ce ar fi fost fără precedent în istoria post-decembristă.

Acum, Meleșcanu bate în retragere și recunoaște că Traian Băsescu i-a cerut numele membrilor din Guvern, care au legătură cu serviciile secrete. ”Fiind vorba de mai multe nume, de aceea am zis că ar vorba de o listă”, a explicat Meleșcanu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ