Băsescu trebuie să recunoască că a folosit în campanie bani proveniți din corupția din vămi

| 16 oct, 2014

Senatorul Valer Marian, acelaşi care l-a acuzat pe Victor Ponta că a fost agent SIE, a acuzat şi implicarea polticienilor în corupţia din vămi, care, în opinia sa, au fost locuri de colectare a banilor pentru campania electorală în urmă căreia Traian Băsescu a fost reales preşedinte.

Traian Băsescu a încercat să ne convingă luni noapte că Victor Ponta ar fi fost ofițer acoperit, bazându-și afirmațiile pe o serie de deducții ce porneau de la faptul că premierul ar fi extins printr-o Hotărâre de Guvern secretizarea în ceea ce privește identitatea foștilor agenți ai SIE. Tot în argumentația sa abracadabrantă de luni seară, șeful statului a declarat că gestul care l-a făcut să își pună întrebări legate de motivele care au stat la baza respectivei Hotărâri de Guvern a stat o interpelare parlamentară făcută în acest sens de senatorul PSD Valer Marian.

De-a lungul anilor, alesul social-democrat în cauză a făcut mai multe declarații publice legate de legătura dintre politic și diverse aspecte mai mult sau mai puțin legale din societatea românească. De exemplu, în 2011, biroul senatorului a emis o declaraţie de presă în care Valer Marian acuza lanţul ”slăbiciunilor” politice şi implicaţiile polticienilor de marca în corupţia din vămi, care, în opinia sa, au fost şi locuri de colectare a banilor pentru campania electorală în urmă căreia Traian Băsescu a fost reales preşedinte.

Citeşte şi: VICTOR PONTA OFIŢER ACOPERIT. Traian Băsescu: Ponta va minţi, e acoperit de hotărârea de Guvern

„În calitate de senator al României şi de vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României, semnalez opiniei publice că în spatele anchetelor, reţinerilor şi arestărilor de vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile Siret (judeţul Suceava) şi Halmeu (judeţul Satu Mare), ambele situate la frontieră cu Ucraina”, se preciza în document. Senatorul PSD continua și cerea ca procurorii „DNA să meargă până la capăt cu ancheta declanşată în cazul fostei şefe a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, având în vedere că, potrivit unor surse din această instituţie, banii pe care i-a dat pentru numirea să în funcţie au ajuns în puşculiţa PDL pentru campania prezidenţială din 2009, soldată cu realegerea preşedintelui Traian Băsescu.”

Ancheta la care se referea atunci Valer Marian era legată de corupția din vămile românești, dar între timp scandalul s-a stins și, deși s-au dat câteva sentințe, niciun procuror nu a verificat temeinic afirmațiile despre componenta politică a dosarului. Dacă într-adevăr banii din vămi au intrat în campania electorală a președintelui Băsescu, atunci avem o problemă gravă, dar nu la fel de gravă precum exercițiul de mușamalizare de după.

Citeşte şi: Victor Ponta, ofiţer acoperit. Varianta lui MOISE GURAN

Această precizare legată de afirmațiile trecute ale senatorului PSD este importantă deoarece prin argumentația folosită luni seară, Traian Băsescu l-a validat indirect și pe cel care a produs-o în primă fază. Astfel, dacă este să mergem un pas mai departe, în cazul în care Valer Marian este pentru Traian Băsescu o sursă credibilă, atunci șeful statului ar trebui să recunoască că a fost reales cu ajutorul fondurilor venite din vămi.

Desigur, Traian Băsescu nu va face niciodată acest lucru, dar toată situația devine reprezentativă pentru modul în care șeful statului este capabil să răstălmăcească lucrurile împotriva adversarilor domniei sale. În schimb, liderul de la Cotroceni nu are nicio problemă atunci când vine vorba de a ataca fără argumente și de a se baza pe o serie de silogisme ușor de demontat de către oricine cu un nivel minim de logică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 oct, 2014
cantautor
sunt de acord ca Ponta sa recunoasca ce a zis senatorul si Basescu la fel..
in plus,Ponta sa spuna daca banii primiti ca onorarii de la Combinatele Energetice si de la amicul Cocos,sunt in regula...
si evident,sper ca nu i-a folosit in campanie pe cei de la Cocos,care miros urat,zice DNA
16 oct, 2014
anonim987654321
Pt campanii sa-si caute sponzori ca si cei din tarile UE - daca sunt asa de buni pt ales ,nu sa mai saraceasca bugetul statului care si asa-i in faliment

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ