Până unde va împinge Băsescu denigrarea SIE

| 16 oct, 2014

Scandalul provocat de așa-zisele dezvăluiri făcute luni noapte de președintele  Traian Băsescu în legătură cu presupusa calitate de fost agent acoperit a premierului Victor Ponta a atins deja cote inimaginabile.

Dacă în primă fază, marți dimineața, spațiul public a fost invadat de politicieni și jurnaliști, câteva ore mai târziu SIE a emis un răspus oficial în care erau invalidate toate aserțiunile făcute de șeful staului. De asemenea, un alt element pe care comunicatul serviciului de informații l-a demontat era acela legată de presupusa implicare a lui Teodor Meleșcanu la mușamalizarea legăturii dintre premier și SIE.

Pe cale de consecință, Traian Băsescu s-a simțit obligat să dea miercuri o replică și a ținut o declarație de presă în care a afirmat, printre altele, că: „Am luat notă de comunicatul SIE de ieri şi trebuie să vă spun că m-a surprins angrenarea în disputa poltică a Serviciului, pentru mine este o enigmă uriaşă de ce au făcut-o. În comunicatul domniilor lor sunt neadevăruri”. De asemenea, șeful statului a ținut să adauge că, „din păcate, SIE a ţinut să susţină punctele de vedere ale domnului Meleşcanu, că ei pot încălca legea”.

Trecând peste argumentarea legală făcută de Traian Băsescu și peste faptul că actuala conducere a SIE, formată doar din oameni din interiorul Serviciului, nu are niciun motiv să îl protejeze pe Meleșcanu, implicațiile acestor noi aserțiuni sunt mult mai grave. Astfel, enormitatea întregii situații nu este dată atât de ce a spus șeful statului despre SIE cât de faptul că președintele României, care este în același timp și șeful Consiliului Suprem de Apărare a Țării, atacă deschis unul din serviciile de informații românești. Păi, dacă SIE minte, atunci de ce Traian Băsescu nu a luat măsuri în momentul în care Teodor Meleșcanu, în calitate de director, îl proteja pe actualul premier și a așteptat până în campanie să iasă public cu toate aceste fapte?

Reducând la absurd întreaga situație ne putem întreba de asemenea cum a putut avea Traian Băsescu încredere până în prezent în informațiile furnizate de SIE, pe care și-a bazat în ultimii zece ani o parte din decizii. Apar de asemenea și semne de întrebare legate de oamenii pe care chiar actualul președinte i-a numit la conducere Serviciului, printre care se numără și Mihai Răzvan Ungureanu, devenit premier și mult lăudat la acel moment de liderul de la Cotroceni.

În practică, Traian Băsescu a făcut cu SIE același lucru pe care l-a făcut de-a lungul anilor cu toți foștii săi aliați sau adversari politici care au îndrăznit la un moment dat să îl contrazică. Prin comunicatul emis marți, SIE nu s-a supus liderului de la Cotroceni și, pe cale de consecință, instituția a fost împroșcată cu noroi de la înălțimea tribunei prezidențiale.

Declarația de miercuri seară reliefează o mică frântură din personalitatea lui Traian Băsescu, pentru care oricine nu este de acord cu el reprezintă un adversar ce trebuie distrus prin orice mijloc posibil. Mai grav este că în contextul încercărilor șefului statului de a-i ajuta pe candidații domniei sale la prezidențiale, Traian Băsescu a atacat dur și nejustificat o instituție respectabilă a statului român, pe care teoretic îl reprezintă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 oct, 2014
Vocea lui Putin
Nastase-Petrache-Bitner-Cocos-Ponta..
Interceptarea din data de 16 Iulie 2008, între Dorin Cocoș și Victor Ponta, a fost prinsă în dosarul cauzei ALRO, aflat acum câțiva ani în instanță. Numărul de telefon apelat de Dorin Cocoș este cel al lui Victor Ponta. Discuția dintre cei doi are loc la două săptămâni după ce procurorul obținuse la de Curtea Supremă de Justiție autorizația de incerceptare. Iar totul a fost declasificat după două luni.
Victor Ponta: „Da, domnu’ director!
Dorin Cocoș: „Domnu’ președinte, ce faci?”
Victor Ponta: „Ordonați! Sunt la Sibiu”
Dorin Cocoș: „Poate îl suni și tu pe asociatul tău, spune-i că din nou i s-a trimis chestia aia. Poate de data asta o trimite cum trebuie”
Victor Ponta: „E plecat în Austria. Când se întoarce”
Dorin Cocoș: „Te rog io…”
Victor Ponta: „Eu îl rog, dar te rog și pe tine să te duci să dați o mână…”
Dorin Cocoș: „Dăm o mână, dar uite, spune-i că am acuma nevoie de chestia aia”
Victor Ponta: „Io îi spun, dar vreau să te duci să-i spui și tu”
Dorin Cocoș: „Îi spun și eu, dar…”
Victor Ponta: „Că eu i-am spus și… A fost atât de reticent încât n-am înțeles care e problema, știi?”
Dorin Cocoș: „Da mă! OK!”Victor Ponta: „Și mamă cum m-a înjurat el pe mine, la mine în birou și nu știu ce… Deci te rog eu… Hai să o rezolvi și tu!”

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ