Elena Udrea: Preşedintele a greşit, cel puţin la SIE. A greşit şi cu Săftoiu, şi cu Ungureanu, şi cu Meleşcanu

| 16 oct, 2014

Elena Udrea, candidata PMP la prezidenţiale, a declarat joi că principiul folosit de preşedintele Băsescu de a numi şefii Serviciilor secrete din rândul opoziţiei "a fost corect", numai că şeful statului "a greşit, cel puţin la SIE " prin nominalizarea la şefia acestei instituţii a lui Claudiu Săftoiu, Mihai Răzvan Ungureanu şi a lui Teodor Meleşcanu.

Într-un interviu la Hotnews.ro, Udrea a apreciat joi că este "un risc să pui oameni politici în fruntea Serviciilor secrete".

"Cred că principiul acesta că şefii Serviciilor care trebuie să fie oameni care nu sunt din sistem, trebuie să nu fie militari, să fie din alt partid politic decât cel care este la Putere a fost corect, cel pe care l-a folosit preşedintele. Numai că preşedintele a greşit, cel puţin la SIE. A greşit şi cu domnul Săftoiu, a greşit şi cu domnul Ungureanu, a greşit şi cu domnul Meleşcanu. Toţi venind cumva din zona PNL, sau, mă rog, ultimii doi. (...) Cred că este un risc să pui oameni politici în fruntea Serviciilor secrete pentru că, deşi la SRI avem cazul domnului Maior, care într-un moment greu pentru România, în vara lui 2012, când toată lumea se aştepta să încline cu Serviciul, activitatea Serviciului să o pună în sprijinul celor de la PSD, de unde venea, dânsul şi tot Serviciul, mă refer la toată conducerea (SRI - n.r.), au ţinut instituţia independentă, chiar dacă dânsul venea dintr-un partid politic. Cu toate acestea, cred că mai degrabă sunt argumente pentru a spune că punerea unor oameni politici, aici în România, unde calitatea oamenilor politici este atât de slabă, în fruntea unei instituţii ca aceasta, din păcate, în practică a dus la politizarea, în anumite momente, a instituţiei, şi aici mă refer exclusiv la SIE", a declarat Elena Udrea, întrebată într-un interviu la Hotnews pe cine ar pune şefi la SIE şi SRI, dacă ar fi aleasă preşedinte al României.

Candidata PMP la Preşedinţie a adăugat că "în momentele cele mai importante, SRI a rămas în echilibru faţă de partidele politice", spre deosebire de SIE.

"Pe când la SIE, cu aceşti... nu mă refer la instituţie, Serviciul de Informaţii Externe, aşa cum spunea şi preşedintele, este foarte bine văzut în afara ţării, are o activitate apreciată, dar şefii politici ai acestei instituţii au ales să facă politică.(...) Aş merge, în atare condiţii, pe tehnocraţi, pe oameni din societatea civilă. Nu aş mai merge pe politicieni, este un risc foarte mare", a declarat Udrea.

Candidata PMP a explicat, în context, că alegerile şeful statului în privinţa lui Mihai Răzvan Ungureanu şi Teodor Meleşcanu au fost unele "greşite", având în vedere că respectivii "au fost oameni care au preferat să joace politic".

Citeşte şi: Traian Băsescu, acuzații pentru Teodor Meleșcanu: O mare DECEPŢIE ca şef al SIE

În cazul lui Ungureanu, candidata PMP a spus că a fost o alegere greşită întrucât acesta "a ales să încerce să joace politic chiar cu cei care erau adversarii preşedintelui".

"Eu cred că atunci când ţine de preşedinte să numească pe cineva pe o funcţie, aşa cum este în cazul şefilor Serviciilor, este o relaţie de încredere. Deci, preşedintele României trebuie să lucreze cu oameni de încredere, care sunt şefii Serviciilor. Când vorbim de oameni care sunt aleşi prin alte mecanisme, constituţionale, este altceva. Dar, aici ar trebui să fie oameni de încredere. Ori s-a văzut şi în cazul domnului Ungureanu, şi în cazul domnului Meleşcanu, că au fost oameni care au preferat să joace politic", a mai spus Elena Udrea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

9 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 oct, 2014
Dragos Bancea
Una dintre calitatile Elenei, printre multe altele, este aceea ca EU este pentru ideea ca Justitia sa-si faca treaba! Doar asa statul de drept poate continua! Din pacate, Poanta si fostii lui ministri PSD - Ecaterina si Mihailescu, sub ubrela presedintelui senatului - Calin 'Inima zburdalnica' - nu fac decat sa (re)asterne umbra (neo)comunismului prin dictatura morala si financiara pe care o duc! Nu vreau sa ma gandesc ce ne asteapta daca, din pura intamplare (a voturilor furate!), acest MINCINOS ajunge presedinte! Eu continui sa o sustin pe Elena, pentru ca doar ea ne mai poate salva tara de influenta baronilor locali ce pun presiune pe tara; de Felix si slugile lui din guvernul actual!
17 oct, 2014
Corina Toma
Se pare ca pana in momentul de fata Elena este cel mai serios candidat - in sensul ca se preocupa serios de problemele acestei tari, mergand din loc in loc si gasind solutii la problemele existente deja de prea multi ani! Gata cu tara asta, gata cu hotia! Avem nevoie de un presedinte sincer si onest, care vrea si POATE sa se puna serios pe treaba! a dovedit-o prin cele peste 6000 de proiecte initiate in mandatul sau, nu vad de ce nu ar continua-o cu peste 60.000 de proiecte initiate ca presedinte! Domeniile atinse de ea - agricultura si turismul - sunt generatoare de venit, siguranta nationala si independenta europeana din punct de vedere economic, politic si nu numai! Dar modul in care abordeaza problemele si solutiile cu care vine, o face mai mult decat presedintele perfect! Eu o votez!
17 oct, 2014
Dan Constantinescu
Presedinte!
Imi place de blonda asta! Si nu neaparat pentru ca are peste 6000 de proiecte la activ si pentru ca a fost singura care i-a cerut demisia lui Poanta, dar si pentru ca este singura care s-a luptat pana acum cu securistul; dar si pentru simplul fapt ca stie cum sa se poarte natural in fata camerelor si oamenilor in acelasi timp. Are acea naturalete pe care rar o intalnesti la oamenii politici. Basescu este unul dintre cei care o are. Si asta arata sinceritatea lor si apartenenta la popor. Conteaza foarte mult pentru un presedinte asta: pentru ca asta dovedeste ca este sincer si "loial" poporului. In plus, ceea ce ne-a aratat Elena aici, nu a facut decat sa se apropie mai mult de toti oamenii de rand, asa cum este si normal pentru un viitor presedinte! Bravo, tot asa blondo! Astfel te apropii si mai aproape de Cotroceni!
17 oct, 2014
Catalina Manole
Tot Elena
Pana acum, in iesirile Elenei nu am vazut decat adevarata fata a blondei, care de departe este cat se poate de sincera si implicata pentru poporul roman! Romania are nevoie de un presedinte ca UDREA! Are si dovezile - cele 6000 de proiecte incepute in mandatul ei - dovezile ca a facut ceva pentru tara asta (si nu e putin ce a facut!), ceva pentru Romania! Si asta este foarte important pentru un candidat care se vrea presedinte! Si, pe langa asta, experienta de 10 ani ai lui Basescu o va ajuta categoric in progresul Romaniei!
17 oct, 2014
Horatiu Piscuc
Eu cred ca Elena ajunge presedinte! Incepe sa capete profilul unui presedinte pe zi ce trece! Vedem cum lupta impotriva coruptiei p o n t i s t e, iar Klaus cum este in cadere libera! De Monica si Tariceanu... nu mai stim nimic, nu mai vor nimic! Elena este singura care are peste 6000 de proiecte pentru romani, singura care a luptat pentru tara asta, alaturi de Basescu! Este logic, normal, sa-l urmeze! Ea este capabila!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ