Băsescu a dat ordine Justiției în cazul fratelui său și vrea să acopere mizeria

| 16 oct, 2014

Nu se poate admite ca dubiile lui Traian Băsescu să apară fix în legătură cu propria sa familie. Toate dosarele au fost ok, să înțelegem, și Justiţia română a apucat-o brusc și fără explicație amocul taman când a ajuns la cazul Mircea Băsescu vs Bercea Mondialu.

Dinspre președintele Băsescu au demarat consecutiv două atacuri majore la instituții ale statului, SIE și DNA. Situația este fără precedent și dacă în cazul scandalului care lovește în SIE există o motivație electorală, respectiv blocarea favoritului cursei, Victor Ponta, și asigurarea unui culoar favorabil lui Klaus ”Ghiniohannis” și ”codașei” Elena Udrea, în ceea ce privește acuzele la adresa DNA, care reprezintă clar o încălcare a independenței Justiției, miza este una personală: salvarea lui Mircea Băsescu, rămas după gratii în urma scandalului Bercea Mondial.

Apropourile președintelui sunt chipurile la momentul când va vorbi deschis despre acest subiect, după mandat, dar Traian Băsescu spus-o cu aceeași ocazie pe șleau și în direct într-o emisiune televizată: dosarul instrumentat de DNA pare o ”făcătură milițienească”! Mai are vreo greutate sau vreo importanță asigurările date de Băsescu, că va spune după ce termină mandatul, din moment ce a spart geamul DNA cu o astfel de sintagmă de pe acum? Și, principial, dacă e președinte nu vorbește, căci Justiția e independentă, dar după mandat nu mai are nicio obligație, măcar morală, să se raporteze în același fel la Justiție? Adică, cum, se va dezbrăca Băsescu (mai tare) de caracter, după încheierea mandatului? Se poate deci și mai rău decât acum.

Ca la noi la nimenea: șeful statului își ia libertatea să gloseze public pe marginea unei anchete, să aibă nedumeriri și să emită ipoteze...

"Nu am înţeles, din rechizitoriu, ziua când s-au dat banii, tranşa a doua, când s-au dat banii înapoi. Şi nu am înţeles dacă banii de care vorbea îi dădea înapoi sau îi lua", a spus Traian Băsescu. Ingerința într-o anchetă în curs este strigătoare la cer, cu atât mai scandaloasă cu cât o fac chiar președintele republicii. Să mai adăugăm și o floricică amărâtă lângă crucea pe care o pune Traian Băsescu independenței magistraților cărora le transmite astfel de semnale, cu subiect, oredicat și adjective alese. Să presupunem că actualul președinte avea așa o toană, încă de când Justiția a început să condamne la greu și la mulți ani tocmai adversarii politici ai domniei sale.

Să presupunem că Băsescu avea așa o fandacsie și pretindea o claritate similară și în cazurile acestora, de pildă în cazul probelor video din dosarul Caltaboșul, prin care a fost încarcerat tizul său, fostul ministru al agriculturii și dezvoltării rurale, Decebal Traian Remeș... Altfel discutam atunci, iar Traian Băsescu ar fi putut să se pretindă așa, un pater patriae care din sinceră îngrijorare față de bunul mers al treburilor mai încurcă borcanele. Dar nu se poate admite ca dubiile lui Băsescu să apară fix în legătură cu propria sa familie. Toate dosarele au fost ok, să înțelegem, și Justiţia română a apucat-o brusc și fără explicație amocul taman când a ajuns la cazul Mircea Băsescu vs Bercea Mondialu. Dar, chiar și într-o astfel de situație extremă, insistăm: ca președinte al țării ai lacăt la gură! Altfel se expuneunei taxări prompte, mai ales din partea adversarilor săi politici despre care s-a grăbit până acum să afirme toate măscările și acuzele pământului. Este îndreptățit Dan Șova să ceară CSM să se autosesizeze în acest caz clar de ingerință? O argumentează cât se poate de articulat:
"Toate acuzele pe care le-a formulat aduc grave prejudicii bunului mers al acestei anchete și trădează o ingerință fără precedent a președintelui României în ancheta demarată de către DNA împotriva fratelui său... Președintele afectează grav credibilitatea instituției prezidențiale, iar CSM este datoare să verifice acest caz", a subliniat purtatorul de cuvânt al PSD.

Cui dă ordine televizate Traian Băsescu? Și dacă tot nu se poate abține să comenteze la adresa unei anchete, ce anume îl presează atât de tare și de ce președintele nu-și mai poate ține caii declarațiilor contradictorii încă o lună? Chiar așa. Oare în ce stadiu o fi ajuns ancheta în dosarul Băsescu-Bercea?
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 oct, 2014
Alfred Bulan-filozof
se aude ca primul socru al tarii este urmarit penal...
retrocedari ilegale,dupa diligente facute de oameni politici
asta zice DNA
oare ce zice verisorul prin alianta al lui Ponta?dar sotia?
"Toate dosarele au fost ok, să înțelegem, și Justiţia română a apucat-o brusc și fără explicație amocul taman când a ajuns la cazul Mircea Băsescu vs Bercea Mondialu."
sau la Dl.Sarbu?ce se va intampla cu mizeria?
17 oct, 2014
cantautor
un act oficial versus vorbe de claca la Obedient Info
Declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, care a fost adoptat astăzi în Plenul CSM, cu majoritate de voturi. Raportul CSM face şi un inventar al dosarelor penale despre care Ponta a declarat că sunt politice, din care reiese că premierul este cercetat penal în două dosare la DNA, privind prejudicierea Complexurilor energetice Rovinari şi Turceni. De asemenea, la Parchetul General se află în curs de soluţionare alte 5 plângeri penale pe numele lui Victor Ponta.

"Declaraţiile premierului afectează independenţa justiţiei, inducând în rândul populaţiei un sentiment de neîncredere", a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Tamara Manea.

Raportul a fost transmis joi dimineaţă şi a fost însuşit de plenul CSM în şedinţa de astăzi. Premierul Victor Ponta este acuzat că a afectat independenţa justiţiei după ce a declarat, într-un interviu la un post de televizune, că Adrian Năstase a fost condamnat politic, că este comparabil cu fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko şi că "justiţia este generalizată şi greşită", rămânând parţial "dependentă de Băsescu, Macovei şi Morar".
17 oct, 2014
ferenci catalina
a iesit si musca...la arat
Victor Ponta a suferit o înfrângere la CSM. Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii a decis: procesul de retrocedare a sculpturii „Cumințenia pământului" a fost făcută în mod legal. Verdictul vine după ce premierul Victor Ponta a criticat decizia privind retrocedarea şi a spus că judecătorul din acest caz a greşit.
Întrebat dacă CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în cazul declaraţiilor premierului Victor Ponta, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a spus că IJ s-a sesizat în acest caz.
"Obligaţia Inspecţiei Judiciare este aceea ca, în momentul în care apar încălcări sau eventuale încălcări ale independenţei justiţiei, să facă un raport. Acest raport va fi supus plenului CSM şi plenul va hotărî dacă este vorba de o încălcare sau nu a independenţei justiţiei", a spus judecătorul Adrian Bordea.
Premierul a afirmat că verificările Inspecţiei Judiciare se vor referi strict la dosarul de retrocedare a operei de artă. „Eu am înţeles altceva, scrie digi24.ro. În primul rând, am înţeles că Inspecţia Judiciară va verifica ceea ce noi am cerut prin Ministerul Justiţiei şi anume să vedem dacă s-a respectat legea în privinţa retrocedării singurei opere a lui Constantin Brâncuşi. Singura operă, de valoare, care poate fi expusă într-un muzeu din România”, a afirmat Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat că i-a cerut ministrului Justiţiei să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii asupra faptului că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greşită în cazul operei lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului", spunând că acel judecător ar trebui să plătească.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ