Teodor Meleşcanu: Traian Băsescu m-a ameninţat că mă dă afară

| 15 oct, 2014

Teodor Meleşcanu, fostul şef SIE şi candidat independent la prezidenţiale, a declarat, în direct la România TV, că Traian Băsescu i-a cerut lista cu acoperiţii din Guvern de după '90. "Am văzut-o ca pe un demers normal la care am răspuns instituţional, în scris. Răspunsul a fost asumat şi de mine, şi de cei doi adjuncţi", a continuat Meleşcanu.

Fostul director al SIE a spus că nu a putut da curs cererii preşedintelui Traian Băsescu din cauza prevederilor HG 223/2013. "Când mi s-a cerut acest lucru, am cerut serviciului juridic materialele necesare pentru un proiect de răspuns", a spus Teodor Meleşcanu.

Acesta a spus că a acţionat legal. "Eu nu l-am recrutat pe Victor Ponta nici ca ofiţer acoperit, nici ca ofiţer neacoperit. Nu înţeleg de ce mi se adresează mei o asemenea cerere. Preşedintele nu a fost refuzat că cineva nu a vrut, ci pentru că pe legile în vigoare nu se putea sa un răspuns (...) La vârsta mea, nu-mi permit să fac jocuri care să nu-mi permită să mă uit în oglindă", a afirmat Meleşcanu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Cotroceni, că nu i-a cerut fostului director SIE Teodor Meleşcanu liste cu ofiţeri acoperiţi, ci l-a întrebat, în scris, dacă în Guvern sunt actuali sau foşti ofiţeri SIE şi dacă aceştia au fost "specializaţi". Preşedintele l-a acuzat pe fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu că minte în acest caz.

"Nu am cerut niciodată o listă a ofiţerilor acoperiţi. N-aş face acest lucru, pentru că nu ai de ce să întrebi. Pe mine, ca preşedinte, mă interesează informaţia, şi nu cine şi de unde o culege. (...) N-am cerut nicio listă. Documentul arată că domnul Meleşcanu a dezinformat, continuând să se plaseze în zona de a face politică", a spus Băsescu la Palatul Cotroceni.

Băsescu a prezentat o adresă a sa din 8 noiembrie 2013 către Teodor Meleşcanu în care îi solicita să precizeze dacă în Guvern există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofiţeri acoperiţi în SIE şi, dacă există astfel de informaţii, să se arate perioada şi specializarea.

"Prin această adresă din 8.11.2013 mă adresam domnului director Teodor Meleşcanu cu următoarea solicitare: 'Prin prezenta vă rog să mă informaţi dacă în Guvernul României există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofiţeri acoperiţi ai SIE'. Şi continuam: 'În cazul în care există astfel de situaţii, vă rog să precizaţi perioada în care aceştia au fost ofiţeri ai SIE şi dacă au fost specializaţi în acea perioadă'. Având în vedere că, aşa cum am afirmat public, era vorba de domnul Victor Viorel Ponta, am pus şi întrebarea dacă au fost specializaţi, pentru că din presă aflasem tot soiul de năzbâtii, ce misiuni ar fi avut Victor Viorel Ponta s-o supravegheze pe Carla del Ponte, nişte fabulaţii", a menţionat Băsescu.

El a arătat că niciodată nu i-a cerut lui Meleşcanu sursele de informaţii şi a subliniat că "incorectitudinea" lui Meleşcanu este probată de adresa pe care i-a transmis-o.

"Pe mine m-a interesat întotdeauna informaţia, acurateţea informaţiei şi oportunitatea informaţiei. Niciodată n-am întrebat despre sursele de informaţii. Dacă veţi relua conferinţa de presă a domnului Meleşcanu, veţi constata că-şi justifică refuzul de a da preşedintelui o informaţie necesară pentru că era vorba de funcţionarea Guvernului prin acest articol 10, alineatul 2, ceea ce mă face să pun sub semnul întrebării capacitatea domniei sale ca jurist", a adăugat şeful statului.

Preşedintele Băsescu a precizat că, potrivit Legii 182 din 2002, preşedintele României are acces la informaţii secret de stat şi secret de serviciu şi că nu i se pot refuza astfel de informaţii.

"Probabil domnul Meleşcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze ieri (n.r. marţi) afirmând că i-am solicitat lista cu ofiţerii acoperiţi. Eu ştiu că situaţia în care domnia sa se află este dificilă, pentru că a creat un precedent de neacceptat în relaţia dintre un serviciu secret şi preşedintele României. Preşedintelui nu poţi să-i refuzi o informaţie pe care o deţii, iar tu, director, decizi că nu i-o pui la dispoziţie. Cu atât mai mult cu cât această informaţie îmi era utilă pentru că era vorba de Guvern", a mai declarat Băsescu.

El a spus că, în conformitate cu Legea fundamentală, preşedintele veghează la buna funcţionare a instituţiilor statului, inclusiv a Guvernului.

Teodorm Meleşcanu, prezent la România Tv a fost îmtrebat de moderatori dacă a fost ameninţat de Traian Băsescu că îl va da afară: "Da, a fost o discuţie mai tensionată, da."

Citeşte şi: Noi acuzaţii marca TRAIAN BĂSESCU: PONTA a fost un fripturist

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 oct, 2014
okoru
melescanu alias moliceanu
MELESCANU TREBUIA SA PLECE DE MULT DE ACOLO...NU INTELEG CE MAI CAUTA ACOLO..CA SI ACUM LA PREZIDENTIALE...O FOSILA ROSIE KOMUNISTO-KGB-ISTA DE CARE NE-AM SATURAT DE MULT ! LA FEL CA SI DE MOLICEANU !!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ