TRAIAN BĂSESCU: Preşedintelui nu i se pot refuza informaţiile secret de stat. Meleşcanu a dezinformat

| 15 oct, 2014

Traian Băsescu a ieşit prima oară în public după ce a dezvăluit identitatea ofiţerului secret candidat la preşediniţie şi l-a acuzat din nou pe fostul şef de la SIE, Teodor Meleşcanu, că i-a refuzat să îi dea informaţii secret de stat.

"Îm conformitate cu legea, preşedintele are acces la informaţii secret de stat, inclusiv secret de serviciu. Preşedintelui nu i se pot refuza informaţiile secret de stat. Aş vrea sa fac o clarificare: probabil dl. Meleşcanu ori a uitat ori a vrut sa dezinformeze ieri afirmând că am solicitat lista cu ofiţerii acoperiţi. Eu ştiu că situaţia în care se află e dificilă, pentru că ar crea un precedent de neacceptat, preşedintelui nu-i poţi refuza o informaţie pe care o deţii iar tu director decizi că nu o pui la dispoziţie cu atât mai mult cu cât această informaţie îmi era utilă pentru că era vorba de guvern", a declarat preşedintele Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni.

Conform lui Băsescu, incorectitudinea lui Meleşcanu e probatpă de adresă pe care a pus-o la dispoziţia presei. "Prin adresa din 8.11.2013 mă adresam dl. Meleşcanu cu solicitarea de a mă informa daca în guvern există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofiţeri acoperiţi ai SIE. Dacă există astfel de situaţii, vă rog sa precizaţi perioada în care au fost ofiţeri şi daca au fost specializaţi în acea perioadă. Având în vedere că era vorba de dl. Ponta, am pus şi întrebarea dacă au fost specializaţi, pentru că din presă aflasem tot soiul de năzbâtii, ce misiuni ar fi avut, să o supravegheze pe Carla del Ponte, nişte speculaţii. El a fost un profitor şi a făcut rost de participarea la nişte mese rotunde pe care le-a trecut în CV drept cursuri şi au fost posibile cu sprijinul SIE. Nu am cerut niciodată o listă cu ofiţeri acoperiţi, pe mine mă interesează informaţia, nu cine şi de unde o culege. Documentul arată că dl. Meleşcanu a dezinformat continuând să se plaseze în zona de a face politică, a declarat Băsescu.

Preşedintele susţine că niciodată nu i-a lui Meleşcanu sursele de informaţii, ci informaţia, acuratetea şi oportunitatea ei. "Acest lucru mă face să pun sub semnul întrebării capacitatea domniei sale ca jurist. Sunt două neadevăruri lansate de dl. Meleşcanu - că aş fi cerut lista, nu e adevărat, şi cea legată de art. 10 care afirmă că nu îi permite să îl informeze pe preşedinte. E vorba despre cei de la care primeşte informaţiile, nicidecum la rezervişti", mai spus Băsescu.

Traian Băsescu susţine că SIE  fost angrenat în diputa politică. Am luat notă de comunicatul SIE de ieri şi trebuie să vă spun că m-a surprins angrenarea în disputa politică a serviciului, pentru mine e o enigmă uriaşă, de ce au făcut-o. În comunicat sunt neadevăruri şi cel mai important e legat de faptul că nu era necesar aviz CSAT pentru HG 223/2013. Îi rog acum pe domnii de la SIE să ia notă de legea 182/2002 care la art. 14 spune: CSAT asigură coordonarea la nivel naţional a tututor programelor de protecţie a informaţiilor clasificate, ori HG 223 care clasifică activităţile SIE ca fiind secrete de stat face parte din programele de asigurare a secretului de stat. Cum poţi coordona ceva dacă nu ţi se aduce la avizare. Acea hotărâre trebuia să primească avizul CSAT. Legea 415 / 2002 privind CSAT spune la art. 4 proiectele de acte normative iniţiate sau emise de guvern privind securitatea naţionala se avizează de CSAT. SIE e o instiţutie de securitate naţională", a mai declarat Băsescu.

”În sfârșit, mai e legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă care spune că în cazurile prevăzute de lege în faza de elaborare a proiectelor de acte normative inițiatorul trebuie să solicite avizul autorităților interesate de reglementare. Activitatea SIE ține de coordonarea CSAT, cum poate da un comunicat că nu era necesar avizul CSAT? Sunt trei care au fost încalcate prin promovarea acestei HG și, din păcate, SIE a ținut să susțină punctele de vedere pe care pânâ atunci le susținea doar dl Meleșcanu ca ei pot încălca legea”, a continuat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este "o ilegalitate constituţională".

Preşedintele a mai arătat că Teodor Meleşcanu a acţionat politic atunci când a iniţiat o hotărâre de Guvern ce conţinea un articol prin care ofiţerii acoperiţi erau protejaţi şi după ce nu mai erau activi. 'Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Deci un om pe care l-am numit politic şi am avut încredere în el, în domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târând în mod nedrept serviciul într-o acţiune politică, de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în SIE. Eu nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta cât sunt supărat pe Meleşcanu, că a dat toate activităţile secret de stat ale SIE, le-a pus într-un monitor oficial, de dragul de a face acea extindere de la ofiţeri activi şi la rezervişti', a spus Băsescu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 oct, 2014
dalmatienii PSD
Moromete
A spus-o chiar tata socru, ilie sarbu, ca viorel ponta al lui, n-ar fi frut sa candideze la presedentie dar...baronii ...mazare, duicu, dragnea, bunea stancu, nicusor constantinescu....etc.etc astia il imping din spate caci altfel puscari-ai mananca la cat jaf si hotii au facut in astia 25 de ani..
De-astale sta -n gat la toti HOTII presedintele Basescu! cu el nu a reusit sa-si faca mendrele nici voiculescu, nici, vantu, nici patriciu...NIMENI!
Si HOTII astia toti care din banii nostrii si-au facut adevarate celule teroriste din trustrurile de presa si Tv, antena 3, Romania tv, unde vezi numai minciuna, dezinformae si manipulare numai si numai sa-i apere pe HOTI de LEGE si de puscarie!!
Dar n-o sa-i scape !
Si astfel de presa si astfel de televiziuni vor plati si ele odata si odata....
Singurul presedinte care le-a tinut piept si nu a facut pact cu HOTII Basescu a fost! Cu ilescu si nastase s-a furat ca-n codru! petrom, Petromidia, Romtelecom, Vulcan, Progresul, repubica, sidex...TOT..TOT.au dat astia si nimeni nu a scos o vorba!!
De constantinescu nici nu aice sa spui ca astaa stat la cutie, au furat toti cat -au mai putut si el s-a predat si a spusca a fost infrant de sericii...
dar cu Basescu le-a venit randul la toti HOTII sa dovedeasca cum de au facut milioane de euro....pentru ei si loazele lor...in timp ce tara a fost distusa si ncarata de datorii!!!!
Pa ei Base !!! Pa ei.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ