Traian Băsescu: Controlul parlamentar asupra serviciilor de informaţii este foarte slab

| 15 oct, 2014

Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că după alegerile din noiembrie trebuie să se gândească un sistem complex, mult mai adecvat capacităţii formidabile pe care o au SRI şi SIE, pentru ca aceste servicii de informaţii să fie controlate, deoarece, în prezent, controlul parlamentar este 'foarte slab'.

"Dacă am fi avut un control parlamentar corect nu s-ar fi ajuns aici şi nu aş fi fost nevoit să fac aceste declaraţii publice. Din păcate, controlul parlamentar este foarte slab. Aş îndrăzni să spun că pare a fi invers controlul. Trebuie să înţelegeţi un lucru esenţial: în timpul meu, s-a investit enorm în creşterea forţei serviciilor de a-şi îndeplini misiunea, fie că e vorba de SRI, fie că e vorba de SIE. Soluţiile de control asupra serviciilor sunt mult prea slabe faţă de forţa pe care serviciile o au. De aceea, poate imediat după alegeri, să se găsească o formulă prin care serviciile să fie ceea ce trebuie să fie: instrumente pentru adoptarea deciziilor politice corecte şi nu cumva să ajungem la situaţia în care serviciile ar putea controla fie Guvern, fie vreo comisie parlamentară, fie mai ştiu eu ce', a spus Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Citeşte şi:  TRAIAN BĂSESCU: Preşedintelui nu i se pot refuza informaţiile secret de stat. Meleşcanu a dezinformat

El a adăugat că serviciile au devenit extrem de puternice şi performante şi tentaţia oricăruia dintre ele este să acapareze cât mai mult control şi cât mai multă influenţă.

"Serviciile au devenit extrem de puternice şi performante şi tentaţia oricărui serviciu este să acapareze cât mai mult control şi cât mai multă influenţă. De aceea, va trebui ca imediat după alegerile prezidenţiale să se gândească un sistem mult mai complex, mult mai adecvat capacităţii formidabile pe care o au cele două servicii, pentru ca ele să fie controlate. Acest lucru îl voi lăsa pe notiţă şi celui care va câştiga alegerile, pentru că ştiu unde au fost serviciile când am venit eu şi ştiu unde au ajuns acum şi din punct de vedere al performanţei şi sunt extrem de performante serviciile, dar au în sânge să-şi extindă capacitatea de culegere de informaţii şi de influenţă', a arătat şeful statului.

Traian Băsescu a precizat că trebuie prevenită orice tentaţie a unui şef de serviciu secret să intre în jocuri politice.

'Este un semnal, nu de alarmă, ci un semnal legat de ce trebuie făcut. Misiunea mea a fost să le fac foarte puternice. Misiunea următorului este să le şi controleze, nu a următorului preşedinte, a următoarei legislaţii. Trebuie prevenită orice tentaţie a unui şef de serviciu secret să intre în jocuri politice, pentru că el intră cu toată forţa serviciului atunci când intră. Şi acest lucru nu trebuie să se repete. S-a întâmplat la Hotărârea 223, s-a întâmplat la statutul ofiţerilor care viza şi vârstele de pensionare, care au fost mult mai favorabile la serviciile secrete decât la Ministerul Apărării, tot prin iniţiativă legislativă, unde tata-socru a fost deplin implicat împreună cu domnul Meleşcanu', a conchis Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ