TRAIAN BĂSESCU: Controlul parlamentar asupra serviciilor de informaţii este prea slab

| 15 oct, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, miercuri, ca fiind "prea slab" controlul parlamentar asupra activităţii serviciilor de informaţii, el menţionând, în legătură cu subiectul relaţiei premierului cu SIE, că dacă ar fi existat un control parlamentar corect, "nu am fi ajuns aici".

"Dacă am fi avut un control parlamentar corect nu am fi ajuns aici. Din păcate, controlul parlamentar este foarte slab, aş îndrăzni să spun că controlul pare a fi invers. Trebuie să înţelegeţi un lucru esenţial: în timpul meu s-a investit enorm în creşterea forţei serviciilor de a-şi îndeplini misiunea, fie SRI sau SIE. Soluţia de control asupra serviciilor este mult prea slabă faţă de forţa servicilor", a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, după alegerile legislative trebuie să se găseasdcă o soluţie ca serviciile să fie ceea ce trebuie: instrumente pentru adoptarea decizilor politice, "pentru a nu se ajunge la situaţia în care serviciile ar putea controla fie Guvern, vreo comisie parlamentară, fie orice altceva".

"Serviciile au devenit extrem de puternice şi tentante. Tentaţia este să acapareze cât mai mult control şi influenţă, de aceea va trebui imediat după alegeri să se gândească un sistem mult mai complex, mai adecvat capacităţii formidabile a celor două servicii, pentru ca ele să fie controlate, acest lucru îl voi lăsa, pe notiţă, şi celui care va câştiga alegerile", a spus Băsescu.

”Va trebui ca imediat după alegeri să se gândească un sistem mult mai complex, adaptat capacității formidabile pe care o au cele două servicii, pentru ca ele sa fie controlate. Acest lucru îl voi lăsa pe notișă celui care va câștiga alegerile. Este un semnal nu de alarmă, ci legat de ce trebuie făcut. Misiunea mea a fost să le fac foarte puternice, misiunea următoarei legislații e să le și controleze. Trebuie prevenită orice tentație a unui șef de serviciu să intre în jocurile politice pentru că el intră cu toată forța sistemului”, a precizat președintele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ