Ce efecte economice sunt preconizate după lansarea programului Prima Mașină

| 07 oct, 2014

Programul Prima Maşină. După ce în ultimii ani vânzările de automobile noi au înregistrat o scădere dramatică, iar românii au preferat să își achiziționeze mașini second-hand, cabinetul condus de Victor Ponta a inițiat un nou program guvernamental pentru a sprijini industria auto românească.

Ministerul Economiei a lansat oficial programul „Prima mașină”, prin care tinerii vor avea posibilitatea să achiziționeze un automobil nou cu garanție de la stat. Conform datelor prezentate de Cabinet, programul guvernamental va intra în vigoare începând cu 1 noiembrie și va permite persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au mai avut în proprietate un automobil, să își cumpere o mașină nouă. Tinerii vor putea beneficia de o perioadă de creditare de până la 7 ani, cu doi ani mai mult față de durate cu care se acordă în prezent un credit de nevoi personale.

Citeşte şi: Victor Ponta: Programul Prima Maşină va începe pe 1 noiembrie

Conform oficialilor Ministerului Economiei avansul va fi de minim 5%, iar tinerii vor beneficia de o dobândă preferențială, mai mică față de 10-12% cât este în prezent. Totodată, conform programului, dealerii auto vor putea vinde beneficiarilor mașini cu valori de cel mult 12.400 de euro cu tot cu TVA. Producătorii de automobile din țara noastră au contribuit la elaborarea acestui program și consideră că măsura va reanima piața automobilelor noi. "Pentru noi este foarte importantă miza de a relansa vânzările de maşini noi către persoane fizice. Noi ştim că după criza din 2008 a existat o reticenţă importantă din partea acestora în a cumpăra maşini noi şi sperăm că programul va influenţa favorabil relansarea vânzărilor", a declarat Nicholas Maure, şeful Dacia România.

Vânzările de mașini noi au scăzut pentru al șaselea an consecutiv, ajungând la nivelul înregistrat în urmă cu 13 ani. În acest moment vânzările de automobile noi din țara sunt extrem de mici, situându-se la doar 80.000 de unități, din care doar 25% sunt achiziționate de către persoanele fizice. Totodată, din cauza faptului că persoanele fizice cu venituri reduse au acces greu la credite, producția locală de mașini a fost sprijinită doar de către export. De altfel, din cauza comenzilor reduse, producătorul de automobile Ford a fost nevoit să își oprească în repetate rânduri producția. Intrarea în vigoare a acestui program începând cu 1 noiembrie va permite vânzarea a 2.500-3.000 de unități, iar anul viitor sunt estimate a fi vândute aproximativ 20.000 de automobile. Datorită intrării în vigoare a acestei măsuri guvernamentale ponderea vânzărilor de automobile noi către persoanele fizice va ajunge la 40%, față de o pondere de numai 25% în prezent.

Citeşte şi: Programul 'Prima Casă', extins pentru românii din diaspora

Datorită programului guvernamental, industria românească de automobile va cunoaște o relansare mult așteptată. Începând cu 1 noiembrie o bună parte a producției auto va fi îndreptată și către piața internă, fapt ce va relansa un șir întreg de companii românești care depind de producția de automobile de la Pitești și Craiova. De altfel, programul „Prima Mașină” va reprezenta pentru industria locală un nou imbold pentru stimularea creșterii economice, fapt ce va permite pe mai departe majorarea nivelului de trai al tuturor românilor. Punerea în mișcare a acestui program va însemna păstrarea locurilor de muncă pentru muncitorii din industria auto și cea conexă și, de ce nu, va permite efecturarea de noi angajări.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ