Primarul Aradului, achitat în dosarul în care este acuzat de corupţie

| 17 iun, 2013

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins luni recursul procurorilor anticorupţie şi au decis achitarea primarului din Arad, Gheorghe Falcă, trimis în judecată pentru corupţie în legătură cu o tranzacţie imobiliară din 2005. Decizia ICCJ este definitivă.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut pe 4 iunie ÎCCJ condamnarea la închisoare cu executare a primarului Gheorghe Falcă.

La ultimul termen al procesului de la instanţa supremă, reprezentantul DNA a cerut aplicarea unor pedepse cu închisoarea pentru Gheorghe Falcă, dar şi pentru ceilalţi trei inculpaţi din dosar.

Gheorghe Falcă a fost trimis în judecată în 2007 de către DNA sub acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. 

Alături de Gheorghe Falcă au mai fost judecaţi în dosar Radu Gavril Vasil, director la Elecon Plus, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, şi Florica Mioara Popa, şeful Serviciului Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Arad, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Conform DNA, Gheorghe Falcă ar fi primit de la Radu Vasil şi Francisc Demeter o casă având o suprafaţă de 242 de metri pătraţi în zona ultracentrală a municipiului Arad, dându-le în schimb un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi, diferenţa valorică dintre cele două imobile fiind de 111.550 de euro. Demeter şi Vasil au vândut fostul apartament al lui Falcă după trei săptămâni, cu suma de 80.000 de euro. 

Tranzacţia a fost efectuată pentru ca ulterior edilul Aradului să-i favorizeze pe cei doi, la obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren aparţinând Consiliului Local al Municipiului Arad.

În rechizitoriu, Falcă este acuzat că ar fi acţionat pentru ca Vasil şi Demeter să dobândească un teren cu suprafaţa de 52.434 de metri pătraţi, situat în zona centrală a Aradului, teren pe care fusese amplasată vechea fabrică de zahăr din municipiu.

DNA mai susţine că Gheorghe Falcă ar fi constituit, cu încălcarea prevederilor legale, o comisie de negociere al cărei preşedinte a fost numit pentru atribuirea acestui teren, din comisie făcând parte, printre alţii, şi Florica Popa.

 

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ