Mihai Chirica, primarul PSD de Iași: Cer abrogarea ordonanței Dragnea și demiterea ministrului Iordache

| 02 feb, 15:51

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, liderul organizației județene PSD Iași, a declarat joi, într-o conferință de presă, că solicită abrogarea OUG 13/2017 adoptată marți seara de Guvern cu privire la modificarea Codurilor penale, demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, el adăugând că îi solicită și președintelui PSD, Liviu Dragnea, să corecteze "greșelile comise" pentru că "are puterea și responsabilitatea să o facă".

"Încerc să transmit un mesaj din calitatea de lider al organizației PSD Iaşi şi să propun Guvernului Grindeanu și domnului președinte Liviu Dragnea următorul lucru: să abroge la fel de urgent OUG 13/2017, să propună un proiect de lege Parlamentului României ales pe 11 decembrie, să facă dezbatere publică, să consulte specialiștii, societatea civilă și să lăsăm Parlamentul, ca entitate democratică a acestui stat să decidă", a afirmat Mihai Chirica.

El a subliniat că trebuie "să se refacă pactul social și politic cu românii", că țara nu are nevoie de tensiunile create în jurul actelor normative referitoare la justiție și că solicită demisia ministrului Florin Iordache, pe care îl consideră "singurul vinovat" de această situație.

"De aceea cer public demisia domnului ministru Florin Iordache, ministrul Justiției pe care îl văd singurul om responsabil de haosul pe care l-a creat în aceste zile. Avem nevoie de oameni competenți, de oameni care să privească cu demnitate în ochii românilor", a afirmat primarul ieșean.

De asemenea, el a menționat că îi reproșează liderului PSD, Liviu Dragnea, că nu a știut să se înconjoare de oameni competenți și să țină cont de sfaturile adecvate și că îi solicită acestuia să corecteze greșelile comise. "Este un om puternic, care a reușit să se organizeze într-un mod exemplar, încât a putut să câștige aceste alegeri într-un mod profesionist. Îi reproșez că nu știe să își aleagă oamenii, să pună oameni competenți în jurul lui și nu știe să țină cont de sfaturile oamenilor care contează. Îi cer să corecteze greșelile comise, are și puterea și responsabilitatea să o facă", a afirmat Chirica, el adăugând că nu își dorește personal să conducă PSD.

El a afirmat că PSD trebuie că continue guvernarea și să pună în aplicare programul pentru care a primit votul românilor în 11 decembrie, însă în prezent "Guvernul este aproape paralizat". Chirica a menționat că România a ajuns "mod aproape complet nejustificat am ajuns într-o situație tensionată, similară celei de la Revoluția din 1989 în care sute de mii de oameni din zeci de orașe au ieșit în stradă pentru a-și auzi vocea".

"Am ales să spun adevărul, să nu îmi fie rușine să mă uit în ochii ieșenilor, în ochii propriului partid și al propriei mele conștiințe", a mai argumentat primarul ieșean, care este și vicepreședinte național al PSD.

Totodată, el a subliniat că nu trebuie să se ajungă la alegeri anticipate și nu trebuie creat haos în stat prin manipularea populației. "Nu cred că domnul Sorin Grindeanu trebuie să plece de la guvernare, nu trebuie să creăm haos în acest stat, nu trebuie să ajungem la alegeri anticipate, nu trebuie să manipulăm populația și să o întoarcem pe una împotriva celeilalte, astfel încât de fiecare dată acest stat să fie dominat de haos și neîncredere. Trebuie să ne îmbunătățim imaginea la nivel internațional, să recăpătăm încrederea celor care vor să investească în noi. Sorin Grindeanu trebuie și poate să meargă mai departe, cu oameni responsabili care pot să facă ca orice proiect de lege al acestei țări să ne reprezinte pe toți", a afirmat Chirica.

Liderul PSD Iași i-a cerut președintelui Iohannis să cheme la "masa negocierilor pe cei care reprezintă democrația acestui stat". "Domnule președinte Klaus Iohannis, a venit momentul în care să arătați că ne reprezentați pe toți, că nu slujiți niciuneia dintre formațiunile politice și trebuie să chemați la masa negocierilor pe toți cei care reprezintă democrația acestui stat. Nu trebuie să provocăm pe nimeni, trebuie să lăsăm ca actul de justiție să fie corect și să ne implicăm în măsura competențelor pe care le avem", a punctat Chirica.

El a condamnat pe cei care au provocat violențele de la manifestarea de miercuri seara din Piața Victoriei.

"Este dreptul manifestanților, al românilor, să protesteze atunci când ceva nu funcționează. Este un act al democrației reale în care ne aflăm. Totodată, condamn cu maximă responsabilitate pe cei care au provocat în noaptea trecută prin acte de violență împotriva organelor de ordine, au venit să îi compromită, au venit să distrugă visul lor de a trăi într-o țară demnă, democratică, cu o justiție corectă. Nu trebuie să îi primim printre noi și trebuie să facem în așa manieră încât justiția să spună adevărul", a afirmat liderul PSD Iași.

Primarul municipiului Iași a ținut și să îi mulțumească lui Florin Jianu pentru gestul de a demisiona din Guvern. "Vreau să îi mulțumesc colegului meu Florin Jianu pentru actul de demnitate personală pe care l-a făcut, este un bun profesionist de care avem nevoie și nădăjduiesc că în continuare guvernarea Grindeanu îl va atrage pentru a continua până la capăt proiectele pe care le-a început", a afirmat Mihai Chirica.

El a concluzionat că declarația sa nu este un "act de curaj", ci de demnitate. "Cred în actul de justiție, cred că această Românie nu trebuie să fie nici România penalilor, dar nici România procurorilor. Trebuie să fie o Românie demnă, în care instituțiile statului să își facă treaba în funcție de competențele pe care le au fără să slujească niciunui interes politic, motiv pentru care am ținut să mă exprim public", a mai spus liderul social-democraților ieșeni.

Tag-uri: mihai chirica, psd
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ