Privatizarea CFR Marfă supravieţuieşte

| 15 aug, 2013

După show-ul cu miză electorală al preşedintelui Băsescu prin care era să pericliteze obiectivul prioritar al privatizării CFR Marfă, lucrurile s-au aşezat, reintrând pe un făgaş normal.

În şedinţa CSAT convocată de Traian Băsescu, într-o totală lipsă de fair-play, imediat după plecarea în concediu a premierului Ponta, şeful statului a pierdut pe drum acuzaţiile la adresa procedurii de privatizare. Dacă în conferinţa de presă ţinută de Traian Băsescu cu câteva zile înaintea şedinţei CSAT, şeful statului a pus sub semnul întrebării credibilitatea companiei care a câştigat licitaţia, în cadrul CSAT nu a mai făcut referire la vreo suspiciune. Ceea ce demonstrează că întreaga abordare a preşedintelui Băsescu pe tema CFR Marfă a fost parte a unui circ politic de joasă speţă.

Astfel, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea condiţiilor de privatizare a CFR Marfă prin vânzarea a 51% din acţiuni către SC Grup Feroviar Român a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul a stabilit că termenul de finalizare a privatizării CFR Marfă este jumătatea lunii octombrie, printre condiţiile impuse pentru încheierea tranzacţiei figurând constituirea unui depozit bancar de aproximativ 20 milioane de euro de către GFR şi o adresă sau un aviz de la Consiliul Concurenţei.

Solicitarea garanţiei de 20 de milioane de euro precum şi avizul pe care trebuie să-l ofere Consiliul Concurenţei sunt două măsuri suplimentare prin care Executivul se asigură că procedura va fi dusă cu succes la bun sfârşit, iar câştigătorul pachetului majoritar de acţiuni se va achita de sarcinile ce îi revin.

Totodată, în faţa circului politic jucat de Traian Băsescu în ultimele luni, publicarea de către Guvern a HG reprezintă o dovadă de responsabilitate faţă de companie şi de angajaţii CFR Marfă. Vorbim despre câteva mii de persoane ale căror locuri de muncă sunt asigurate odată risipite incertitudinile legate de continuarea procesului.

În acest stadiu, încă nu se poate vorbi despre un succes definitiv, având în vedere că la orice moment Traian Băsescu poate băga noi fitile astfel încât să pună sub semnul întrebării reuşita procesului. Cert este că de pe urma privatizării, statul va câștiga nu doar direct, prin prețul încasat, ci și indirect, în condițiile în care compania a reprezentat timp de ani de zile o adevărată gaură neagră pentru buget. Cu alte cuvinte, statul cedează către un investitor o companie care din cauza căpșunarii de către clientela politică a PDL a ajuns să genereze pierderi enorme. Aceasta în numai câţiva ani, având în vedere că până în 2009, CFR Marfă a fost profitabilă.

Odată oficializată, trecerea pachetului majoritar de acţiuni al CFR Marfă în posesia companiei câştigătoare, premisele devin favorabile în ceea ce priveşte perspectiva rentabilizării CFR Marfă. Nu trebuie uitat că GFR a câştigat licitaţia pentru privatizarea companiei naţionale de transport feroviare de marfă din Croaţia şi a fost invitată la licitaţia pentru achiziţionarea pachetului majoritar al companiei similare din Grecia, argumente care probează seriozitatea investitorului român.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ