Procurorii susţin că baronul Duicu făcea trafic de influenţă din cabinetul lui Ponta

| 08 apr, 2014

Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu şi-ar fi traficat influenţa în cabinetul lui Victor Ponta, preşedintele CJ Mehedinţi transmiţându-i şefului IPJ Ştefan Ponea că la Guvern se află şi ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, şi că premierul l-a chemat pe şeful IGPR, Petre Tobă.

În dosarul de corupţie, în care şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful Poliţiei Judeţene, Ştefan Ponea, au fost arestaţi preventiv, apare şi numele premierului Victor Ponta, scrie Gândul.

Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu şi-a traficat influenţa chiar în cabinetul premierului, din Palatul Victoria. Duicu ar fi cerut ca şeful IPJ Mehedinţi. Ştefan Ponea, să fie menţinut şi apoi avansat, iar în schimb Ponea i-ar fi promis preşedintelui CJ că îl scapă de dosarul de incompatibilitate. Anchetatorii susţin că premierul l-ar fi convocat la Guvern pe şeful Poliţiei Române pentru a-i satisface doleanţele lui Adrian Duicu.

Din informaţiile prezentate până acum de procurori reiese că Adrian Duicu conducea în Mehedinţi o reţea de corupţie integrată. Potrivit DNA, în centrul reţelei se plasează Duicu şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Constantin Ponea. Duicu îşi folosea influenţa politică pentru a-l menţine în funcţie pe şeful IPJ, dar şi pentru a-l promova la Bucureşti în structurile centrale.

Duicu i-ar fi promis şi că soţia sa Elisabeta Ponea va fi promovată la Parchetul General, dar tentativa de "a penetra" DNA a eşuat. Informaţiile Gândul au arătat că Elisabeta Ponea a fost una din propunerile ministrului Cazanciuc pentru una din secţiile DNA. Contactat de Gândul, ministrul Cazanciuc a negat iniţial, dar a admis că a discutat cu Elisabeta Ponea.

Gândul scrie că, potrivit procurorilor, şeful IPJ Mehedinţi, Constantin Ponea, îi promitea lui Duicu, prin relaţiile sale, protecţie împotriva anchetelor sau că "îi rezolvă" dosare aflate în instanţă. Pe palierul doi al reţelei ar fi rudele şefului IPJ, soţia sa fiind procuror cu funcţie de conducere. De asemenea, sora şefului IPJ este judecător pe cauze civile şi cea care a judecat favorabil dosarul în care ANI îl acuza pe Duicu de conflict de interese.

Adrian Duicu, Constantin Ponea şi şeful PSD Orşova Constantin Popescu au fost arestaţi preventiv de judecătorul George Matei, de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru mai multe infracţiuni de corupţie.

Potrivit referatului procurorilor prin care au cerut arestarea preventivă a lui Adrian Duicu şi a lui Ştefan Ponea, relaţia de trafic de influenţă a celor doi s-a conturat în jurul dosarului de conflict de interese în care şeful CJ era pus sub acuzare de Agenţia Naţională de Integritate.

Potrivit procurorilor, Adrian Duicu căuta modalităţi prin care să scape de dosarul său de la ANI. Procurorii spun că acesta a cerut şi opinia juridică a unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, preşedinte al Tribunalului Mehedinţi în 2013, când sunt comise faptele lui Duicu. "Cu Norel Popescu, preşedintele Tribunalului Mehedinţi şi în prezent membru CSM i-am cerut părerea fiind un profesionist în contencios pentru a mă lămuri dacă funcţia de consilier judeţean este compatibilă cu funcţia de de preşedinte de Consiliul Judeţean, Norel mi-a spus că din punctul lui de vedere nu există o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al său", a declarat Adrian Duicu în apărarea sa, arată Gândul.

Totuşi, dosarul lui Duicu de incompatibilitate a avansat, acesta a încercat să obţină de la Curtea Supremă o strămutare şi una de suspendare a procesului, prima fiind respinsă la cea de a doua renunţând. Din referatul procurorilor, reiese că Duicu şi Ponea aveau o relaţie bine consolidată.

Ponea l-ar fi asigurat pe Duicu că îi va "rezolva" dosarul cu ANI. DNA subliniază că dosarul de conflict de interese era unul foarte important pentru şeful CJ, o soluţie nefavorabilă ducând la pierderea poziţiei şi la o interdicţie de trei ani pentru orice funcţie aleasă. Procurorii DNA susţin că şeful Poliţiei îi promitea lui Duicu că, prin intermediul surori sale, care este Adina Ponea, şefa Secţiei de Contencios de la Curtea de Apel Craiova, va obţine o soluţie favorabilă în dosarul în care a contestat raportul de conflict de interese al ANI. Pe 24 mai Curtea de Apel Craiova, Secţia de Contencios dispune anularea raportului ANI de incompatibilitate a lui Duicu.

Din referatul DNA reiese că şeful IPJ, Ştefan Ponea, a solicitat în schimb următoarele lucruri: Primăria Orşova să îi concesioneze tatălui său o serie de terenuri la preţuri mici, el să fie menţinut în funcţia de şef al IPJ si să promoveze la Bucureşti în cadrul structurii centrale a Poliţiei Române, iar soţia sa să fie promovată la DNA sau la Parchetul General.

În timp ce şeful IPJ făcea demersurile pentru dosarul de incompatibilitate, Adrian Duicu - spun procurorii - acţiona pe linie de partid ca să obţină, pentru Ponea, promovările promise.

Din referatul cu propunerea de arestare a lui Duicu reiese că şeful CJ se lăuda că are influenţă asupra premierului Victor Ponta şi asupra şefului Poliţiei, chestorul Petre Tobă.

Potrivit documentului citat, la 24 mai 2013, Ponea îl întreba pe Duicu: "noutăţi mai aveţi acolo?" (cu referire la demersurile făcute asupra persoanelor din conducerea Ministerului Afacerilor Interne), răspunsul fiind: "Nu, totul e absolut în regulă".

În 11 iunie 2013, Duicu îi comunica lui Dumitrescu Doru că pe data de 13 iunie 2013 intenţionează să meargă la premier: "Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia". Totodată, Duicu afirma că intenţionează să meargă, împreună cu Ponea, la Tobă Petre. În aceeaşi zi, Duicu ar fi stabilit cu Ponea să se întâlnească la biroul acestuia, mai scrie Gândul, citând din referat.

Procurorii DNA susţin că Duicu şi-ar fi traficat influenţa chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria. Anchetatorii arată că Duicu a mers la Guvern să solicite menţinerea pe funcţia a lui Ponea. Procurorii menţionează că Duicu i-a transmis şefului IPJ că în cabinet se află şi ministrul de Interne, la acea vreme fiindvRadu Stroe şi că premierul l-a chemat la Guvern pe şeful Poliţiei, chestorul Petre Tobă.

"La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Stefan.Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul la chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord", potrivit referatului DNA, citat de Gândul.

În document de mai arată că, "în împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: «Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până de hotărăşti tu să pleci şi i-am spus: nu pleacă de aiciea... ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo... deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult». Aşadar, numitul Duicu Ioan Adria i-a transmis numitului Ponea Constantin Ştefan că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere din cadrul unei structuri din Bucureşti. Cu privire la aceeaşi întâlnire, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Dumitrescu Doru: «l-a chemat acolo şefu ăl mare, l-a chemat la Guvern, şi a venit acolo. Ok».

În faţa instanţei, Duicu s-a apărat şi a negat traficul de influenţă. Acesta a spus că toate discuţiile redate de DNA sunt "amicale şi fireşti" între prieteni.

"Cu privire la domnul Ponea, ne cunoaştem de mai mulţi ani, fiind concitadini, iar în ultima periodă am lucrat şi unul cu celălalt având în vedere funcţiile deţinute. Mai mult, de cât atât este şi membru al Agenţiei Teritoriale de Ordine Publică care se află în subordinea Consiliului Judeţean. Precizez că niciodată nu a existat între mine şi domnul Ponea niciun pact sau înţelegere care să-l promovez în vreo funcţie sau vreun dosar de judecată. Referitor la discuţiile avute cu domnul Ponea transcrise la dosarul cauzei şi referitoare la venirea sa şi a soţiei la Bucureşti, erau doar discuţii amicale şi fireşti între doi oameni cunoscuţi, amici, nicidecum condiţii impuse reciproc", s-a apărat Duicu în instanţă, arată Gândul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ