Profesorul Ioan Lascăr, despre dezastrul din Colectiv: Niciun sistem de sănătate din lume nu este proiectat pentru dezastre

| 06 noi, 19:16

Profesorul Ioan Lascăr, a spus, vineri, la Ambasada Franței, că un incident precum cel din Clubul Colectiv ar ridicar probleme sura-acute pentru orice sistem de sănătate, deoarece niciun sistem de sănătate din lume nu este proiectat pentru dezastre.

”Niciun sistem de sănătate din lume nu este proiectat pentru dezastre. În astfel de cazuri, spiritul umanitar şi cel de colegialitate acţionează întotdeauna şi ţările vecine, prietene, partenerii de lungă durată îşi acordă ajutorul pe care noi, iată, îl simţim ca deosebit de valoros. Colegii francezi ne-au oferit expertiza dumnealor. Pe lângă colegii din Franţa, noi, medicii din România, ne-am bucurat şi de ajutorul colegilor din Israel, din Belgia, din Turcia, care şi-au oferit disponibilitatea pentru a ajuta sistemul de sănătate din România”, a spus Lascăr, șeful secței de chirurgie din Spitalul Floreasca.

Totodată, Ioan Lascăr a mai precizat că o bună parte dintre cei răniți sunt încă în stare gravă, evoluția lor fiind determinată de circumstanțele producerii accidentului.

”Circumstanţele producerii accidentului au generat un anume tip de leziuni, în care leziunea de suprafaţă sau tegumentară nu este cea dominantă. Azi suntem în a şaptea zi de la producerea tragediei şi cred că la 99 la sută dintre pacienţii care au necesitat intervenţii chirurgicale, mă refer la intervenţii care vizează leziuni aparente la nivelul tegumentului, acestea au fost deja rezolvate. Aceşti pacienţi au fost, chirurgical, rezolvaţi, însă rămân problemele legate de arsurile inhalatorii, care generează o evoluţie cu totul particulară şi cu o imprevizibilitate în ce priveşte prognostivul evolutiv. Prognosticul de gravitate este dat, în cea mai mare parte a cazurilor, de amploarea şi de gravitatea leziunilor respiratorii. Complicaţiile respiratorii majore sunt abia la început. Începâd din ziua a conea, a şasea, îşi arată «colţii» şi sigur că este de aşteptat să ne confruntăm în continuare cu creşterea numărului de decese”, spune profesorul, citat de Mediafax.

Lascăr mai adaugă că pacienții intubați au indicele de gravitate dat de arsura respiratorie. Aceștia reprezintă cea mai mare parte a pacienților aflați în stare critică, care au necesitat în proporție de aproximativ 100% traheostemii.

”Leziunile inhalatorii, respectiv arsura dar şi inhalarea de substanţe toxice, au fost prezente şi demonstrate prin analizele efectuate la Institutul de Medicină Legală la cei care au decedat, deci prezenţa acestei duble afectări a aparatului respirator face ca dinamica complicaţiilor să fie una specifică. Complicaţiile respiratoprii pe care nu le putem controla chirurgical se evidenţiază începând cu ziua a patra, a cincea, a şasea, până în ziua a 10-a. De asemenea, tot acum îşi face prezenţa şi insuficienţa renală şi apar şi celelalte complicaţii, acestea fiind primele şi cele mai grave, dar care sunt legate şi de particularităţile individuale”, a subliniat Lascăr.

În final, el a precizat că este prematur să spună cineva câți pacienți au șanse de supraviețuire, dar medicii le acordă toată îngrijirea necesară pentru a le spori șansele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ