Prognoza meteo: Cum va fi vremea de sărbători

| 27 noi, 18:02

Meteorologii estimează pentru următoarele trei luni o vreme, în general, normală pentru perioada de iarnă, cu temperaturi ce vor coborî sub zero grade în majoritatea regiunilor, dar și cu precipitații ce vor tinde către excedent, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul decembrie 2015 - februarie 2016, publicată, vineri, de Administrația Națională de Meteorologie.

În prima lună de iarnă, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de normele climatologice, încadrate la—0,8 grade Celsius. În sud-estul și local în sudul și vestul țării valorile termice pot fi mai ridicate decât acestea. Ca valori termice medii, meteorologii estimează pentru zona Transilvaniei și Moldovei temperaturi cuprinse între—5 și zero grade Celsius, pentru Maramureș și Oltenia între minus două și zero grade Celsius, iar în Banat, Crișana și Muntenia între zero și 3 grade Celsius.

Cantitățile lunare de precipitații vor înregistra, în decembrie, valori peste mediile multianuale în centrul, vestul și local în sudul și sud-estul țării, iar în restul teritoriului acestea vor fi normale. Media multianuală lunară a precipitațiilor, pentru luna decembrie, este de 44,8 l/mp, luându-se în considerare intervalul de referință 1981-2010. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 92 l/mp), Oltenia (până la 87 l/mp), Banat și Crișana (între 45 și 70 l/mp), scrie RomâniaTV.net.

În ianuarie 2016, valorile termice se vor situa, în general, în apropierea mediilor climatologice (de—2,1 grade Celsius) în centrul, nordul și local în vestul țării. În rest, valorile de temperatură pot fi peste norme. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei și Moldovei, între—6 și—7 grade Celsius, iar cele mai ridicate în Dobrogea, între—1 și două grade Celsius.

În privința precipitațiilor, prognoza ANM relevă că acestea vor fi, în ianuarie, apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul și sudul țării, iar în restul regiunilor vor avea o tendință de excedent. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (până la 74 l/mp), Oltenia (57 l/mp), Banat și Crișana (câte 54 l/mp).

În ultima lună de iarnă, estimările meteorologilor arată că temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limite apropiate de mediile climatologice, cu excepția sud-estului, sudului și, local, vestului țării, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale. Media multianuală a lunii februarie se situează la—1 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între—5 și zero grade Celsius în Transilvania și Moldova, între—6 și—1 grad Celsius în Moldova, respectiv între—2 și zero grade Celsius în Muntenia și între zero și două grade Celsius, în Banat și Dobrogea.

Pe de altă parte, cantitățile lunare de precipitații vor prezenta, în general, o tendință spre excedent, mai puțin în estul, sud-estul și local sudul țării, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale, de 31,6 l/mp. Zonele Banatului, Crișanei, Maramureșului și Olteniei vor prezenta cantități de precipitații de peste 50 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Tag-uri: anm, iarna, prognoza meteo
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ