PROIECT: AJUTOARELE DE STAT se vor acorda în baza unui memorandum aprobat de Guvern şi avizat de Consiliul Concurenţei

| 20 ian, 16:58

Ajutoarele de stat se vor acorda doar în baza unui memorandum aprobat de Guvern, care va trebui, în prealabil, să obţină avizul Consiliului Concurenţei, potrivit unui proiect de Ordonanţă privind modificarea OUG 77/2014 privind procedurile în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii Concurenţei, transmite Agerpres.

'Orice proiect de ajutor de stat sau ajutor de minimis iniţiat de organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, de autorităţile sau instituţiile publice aflate în subordinea, în coordonarea şi, respectiv, sub autoritatea acestora, precum şi de cele asimilate acestora cu atribuţii în implementarea politicii Guvernului, va fi însoţit de un memorandum aprobat de Guvern privind 
oportunitatea promovării respectivei măsuri. Memorandumul va fi supus aprobării Guvernului după obţinerea avizului Consiliului Concurenţei', se menţionează în proiectul citat. 

În plus, fundamentarea promovării oricărei măsuri de natura ajutorului de stat trebuie să revină iniţiatorului/furnizorului, acesta fiind cel mai în măsură să argumenteze necesitatea intervenţiei statului în economia de piaţă. 

'Totodată, având în vedere prevederile art. 3 alin. (4) din OUG 77/2014 conform cărora măsurile de ajutor de stat trebuie să fie instituite doar în urma unor analize iar actele normative/administrative care le vor iniţia vor cuprinde cel puţin elementele următoare: obiectivul, modalitatea acordării, beneficiarii, perioada de aplicare, cuantumul fondurilor alocate, prevederea europeană aplicabilă în conformitate cu legislaţia ajutorului de stat, - prevederile art. 7 alin. (4) din OUG 77/2014 conform cărora măsurile de ajutor de stat/ajutor de minimis iniţiate de autorităţile locale trebuie să fie însoţite de o informare a Prefectului care să cuprindă în analiza de oportunitate cel puţin elementele următoare: obiectivul, modalitatea acordării, beneficiarii, perioada de aplicare, cuantumul fondurilor alocate, prevederea europeană aplicabilă în conformitate cu legislaţia ajutorului de stat, este necesară asigurarea uniformităţii de reglementare pe cele două paliere - central şi local - cu stricta respectare a prevederilor deja existente', se subliniază în document. 

Astfel, conform proiectului, se are în vedere ca memorandumul să fie elaborat de instituţiile iniţiatoare de regulă semestrial, în urma obţinerii punctului de vedere al Ministerului Fondurilor Europene, în privinţa complementarităţii respectivei măsuri de ajutor de stat sau ajutor de minimis cu programele finanţate din fonduri europene şi a consultării furnizorilor în cadrul Consiliului interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat. Ulterior, documentul trebuie avizat de către Ministerul Finanţelor Publice în ceea ce priveşte încadrarea în politicile economico-bugetare ale Guvernului. 

'Pentru o mai bună orientare a fondurilor publice şi eficientizarea activităţii autorităţilor publice centrale în procesul de iniţiere a unor măsuri de sprijin, este necesar ca acestea să deruleze analize de oportunitate asupra implementării unor asemenea măsuri şi să realizeze un calendar pe termen mediu (6-12 luni) al tuturor măsurilor de ajutor avute în vedere. De aceea, se propune introducerea unei noi reguli referitoare la prezentarea bianuală a tuturor proiectelor de măsuri ce se doresc a fi implementate', se mai arată în proiectul de act normativ.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ