Proiect de rezoluţie: Parlamentul European, "profund îngrijorat" de reforma justiţiei din România

| 09 noi, 11:51

Parlamentul European se declară "profund îngrijorat" de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti" din luna august, se arată într-un proiect de rezoluţie privind statul de drept în România, care a fost publicat pe site-ul PE şi care va fi supus marţi votului în plenul legislativului comunitar.

PE "este profund îngrijorat de legislaţia reformată referitoare la legislaţia judiciară şi penală din România, în special cu privire la potenţialul său de a submina în mod structural independenţa sistemului judiciar şi capacitatea de a combate eficient corupţia în România, precum şi de a slăbi statul de drept", se arată în proiectul de rezoluţie, redactat de reprezentanţi ai grupurilor politice din legislativul comunitar.

De asemenea, documentul "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018".

În plus, proiectul de rezoluţie "face apel la autorităţile române să introducă măsuri de protecţie pentru a asigura o bază transparentă şi legală pentru orice cooperare instituţională şi să evite orice interferenţă care afectează echilibrul puterilor", dar şi la "întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii".

Eurodeputaţii "îndeamnă autorităţile române să contracareze orice măsuri care ar dezincrimina corupţia" şi "să aplice strategia naţională anticorupţie" şi "recomandă cu fermitate reconsiderarea legislaţiei privind finanţarea, organizarea şi funcţionarea ONG-urilor în ceea ce priveşte potenţialul său de a avea un efect intimidant asupra societăţii civile, precum şi în contradicţie cu principiul libertăţii de asociere şi dreptul la viaţă privată şi de a o alinia pe deplin" cadrului UE.

În acelaşi timp, proiectul de rezoluţie "exprimă profunda îngrijorare cu privire la restricţiile politice ale libertăţii mass-mediei" şi la "propunerile de lege care penalizează denigrarea României în străinătate şi reintroduc defăimarea în Codul Penal".

 

Articolul integral pe AGERPRES

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ