Proiect: Guvernul dă o șansă datornicilor - pregătește ștergerea penalităților la buget

| 02 oct, 16:47

Contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de ștergerea penalităților de întârziere la plată dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiții, una dintre acestea fiind achitarea restanțelor până în martie 2016, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

O altă condiție care trebuie îndeplinită pentru a beneficia de facilitatea menționată se referă la plata, până la 30 iunie 2016, a dobânzilor aferente restanțelor. De asemenea, contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale până la data transmiterii cererii de anulare a penalităților de întârziere.

Contribuabilul poate depune cererea de anulare a penalităților de întârziere până la data de 30 iunie 2016, inclusiv.

Un alt punct din proiectul de act normativ prevede anularea penalităților de întârziere datorate pentru diferențele suplimentare de plată declarate de contribuabili prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 30 septembrie 2015, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe criterii printre care și depunerea declarației rectificative până la data de 31 martie 2016, relatează Agerpres.

În prezent, pentru plata cu întârziere a obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale contribuabilii datorează dobânzi și penalități de întârziere ori majorări de întârziere, după caz. Penalitățile de întârziere sunt calculate ca procent din obligația principală în funcție de întârzierea la plata acestora față de scadență.

"În cazul contribuabililor pentru care au fost instituite popriri asiguratorii sau executorii, la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, în scopul acordării posibilității de a beneficia de anularea penalităților de întârziere, se reglementează posibilitatea contribuabilului de a efectua plăți din sumele indisponibilizate ca efect al popririi", se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Facilitatea fiscală nu se aplică pentru obligațiile de plată rezultate din raporturile juridice contractuale (redevențe, chirii, dividende), cu excepția redevențelor miniere, a redevențelor petroliere și a redevențelor rezultate din contracte de concesiune, arendă și alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinație agricolă, încheiate de Agenția Domeniilor Statului.

De asemenea, facilitatea fiscală nu se aplică nici contribuabililor aflați în procedura insolvenței potrivit Legii nr. 85/2014 întrucât acești contribuabili se află sub un regim special în ceea ce privește modul de îndeplinire a obligațiilor de plată.

Potrivit ministerului Finanțelor, promovarea acestui proiect de act normativ este determinată de stimularea conformării voluntare a contribuabililor la plata obligațiilor fiscale și maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic și, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 oct, 19:39
sorin
Program rapid cu castiguri la domiciliu!
Program rapid cu castiguri la domiciliu! Suntem numarul 1 acum in Romania! Succesul nostru i-a convins pe toti candidatii ca suntem cea mai buna alegere! Intra si tu acum in echipa noastra si incepe sa castigi bani! Iti oferim contract de comision, instruire de exceptie si gratuita, indrumare pas cu pas. Pentru a afla mai multe, cauta-ne la adresa de email: [email protected]
02 oct, 19:36
sorin
Program rapid cu castiguri la domiciliu!
Program rapid cu castiguri la domiciliu! Suntem numarul 1 acum in Romania! Succesul nostru i-a convins pe toti candidatii ca suntem cea mai buna alegere! Intra si tu acum in echipa noastra si incepe sa castigi bani! Iti oferim contract de comision, instruire de exceptie si gratuita, indrumare pas cu pas. Pentru a afla mai multe, cauta-ne la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ