Proiectele privind laserul de la Măgurele, sprijinite de Programul Orizont 2020

| 31 mai, 2013

Proiectele de cercetare care se vor derula prin laserul ELI-NP de la Măgurele ar putea fi sprijinite de Programul european Orizont 2020, informează Ministerul Educaţiei.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a participat, ieri, la Bruxelles, la lucrările Consiliului UE Competitivitate - Cercetare şi Spaţiu, care reuneşte miniştrii responsabili cu probleme de industrie, piaţă internă şi cercetare din statele Uniunii Europene, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Cu acest prilej, arată sursa citată, miniştrii cercetării au stabilit principalele elemente de poziţie ale Consiliului în vederea negocierii finale, prognozată a se încheia în iunie.

Potrivit MEN, negocierile Consiliului Competitivitate cu Parlamentul European în vederea aprobării, prin co-decizie, a Programului de cercetare, dezvoltare şi inovare pe perioada 2014-2020 - Orizont 2020, se află într-o fază avansată de desfăşurare. În conformitate cu mandatul primit, România a insistat, alături de celelalte state membre, asupra conservării tuturor elementelor care conduc la o simplificare a participării.

În acest context, se menţionează în comunicat, ministrul delegat Mihnea Costoiu a solicitat asigurarea, în cadrul programului Orizont 2020, a unei linii separate de finanţare dedicate stimulării excelenţei şi lărgirii nivelului de participare la acest program de maximă importanţă pentru România, propunerea demnitarului român fiind agreată de Consiliu.

De asemenea, arată MEN, la propunerea ţării noastre, Preşedinţia irlandeză a Consiliului a transmis un mesaj politic cu privire la necesitatea definirii în viitorul apropiat a unui mecanism care să asigure valorificarea optimă a infrastructurilor mari de cercetare, precum laserul ELI-NP, găzduit de România.

"Astfel, se deschide oportunitatea ca Programul Orizont 2020 să sprijine proiectele de cercetare care se vor derula prin ELI-NP, situat pe platforma de la Măgurele", subliniază sursa citată.

Programului Orizont 2020, lansat de Comisia Europeană în 2011, propune investiţii în cercetare şi inovare, cu o valoare totală de 80 de miliarde de euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a amintit marţi, la conferinţa "Cities of Tomorrow", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi agenţia de presă MEDIAFAX, că la Măgurele se construieşte cel mai puternic laser din lume, în cadrul Centrului de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).

"România are un diamant în oraşul Măgurele, care este în judeţul Ilfov, în apropierea Bucureştiului. Mai exact, acolo se dezvoltă un proiect pentru cel mai puternic laser din lume, cu fonduri europene, care într-o primă etapă, respectiv 2007 - 2013, aduce 160 de milioane de euro, iar în cea de-a doua etapă, 2014 - 2020, alte 180 de milioane de euro", a precizat preşedintele CJ Ilfov.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ