Propunerea legislativă pentru modificarea statutului CSM, adoptată de SENAT

| 21 dec, 13:25

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de joi, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

S-au înregistrat 81 de voturi ''pentru'' şi 28 ''împotrivă''.

În timpul exprimării votului, mai mulţi senatori USR au fluierat. "Vă rog să votaţi, nu să fluieraţi", i-a îndemnat Claudiu Manda (PSD), preşedintele de şedinţă.

Fluierăturile s-au înteţit, iar după vot Claudiu Manda a conchis: "Cu 81 de voturi 'pentru', 28 'împotrivă 'şi o fluierătură, propunerea legislativă a fost adoptată".

Şerban Nicolae (PSD) a reformulat sau a propus miercuri respingerea mai multor amendamente admise în Comisia specială, iar plenul a aprobat solicitările acestuia.

Prin unul dintre acestea au fost eliminate prevederile din proiectul de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a CSM, în forma adoptată de Camera Deputaţilor, care vizau obligaţii sau atribuţii stabilite de acest for pentru alte persoane.

Un alt amendament propus de Şerban Nicolae prevede că şedinţele de plen şi de secţii se transmit în direct audio-video pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi se înregistrează şi se publică pe pagina de internet a Consiliului, cu excepţia deliberărilor şi a audierilor în materie disciplinară.

De asemenea, plenul a aprobat raportul Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, care nu a adus modificări capitolului referitor la Inspecţia Judiciară, proiectul rămânând în linii generale în forma adoptată de Camera Deputaţilor. Astfel, Inspecţia Judiciară funcţionează ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM, cu sediul în municipiul Bucureşti.

Printre cele mai importante modificări aduse de Comisia specială se află cea conform căreia "plenul CSM, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări în vederea apărării independenţei".

Parlamentarii au mai decis, printre altele, ca proiectul ordinii de zi şi proiectele de hotărâri ce se supun votului plenului sau secţiilor să se publice cu 3 zile înainte pe pagina de internet a CSM. În ordinea de zi publicată nu se includ cererile privind încuviinţarea percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu, controlului judiciar sau pe cauţiune cu privire la judecători, procurori ori magistraţi asistenţi.

Pentru exercitarea atribuţiilor CSM prin intermediul plenului şi al secţiilor se organizează comisii de lucru, cu rol de structuri pregătitoare de specialitate din care fac parte membrii Consiliului.

Calitatea de membru ales al CSM, reprezentant al societăţii civile, reprezintă vechime în specialitate recunoscută în profesiile juridice şi, pe durata mandatului, este incompatibilă cu exercitarea calităţii de parlamentar ales local, funcţionar public, judecător, procuror, notar public, avocat, consilier juridic, mediator, arbitru, executor judecătoresc, practician în insolvenţă, grefier, consilier de probaţiune şi a altor profesii juridice reglementate de lege.

Tag-uri: csm, legile justitiei, psd
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ