Proteste fără logică în sistemului medical

| 04 noi, 2013

Ridicolul acestor demonstrații este cu atât mai mare cu cât, în momentul în care guvernul condus la acel moment de Emil Boc a anunțat tăierea cu 25% a salariilor, nimeni din sănătate nu a ieșit în stradă.

Și weekend-ul proaspăt încheiat Bucureștiul a fost scena unor manifestații de protest, de această dată fiind rândul angajaților din sistemul medical să își strige nemulțumirile.

Mitingul, desfășurat în fața Palatului Victoria și a Palatului Parlamentului, a reprezentat apogeul protestelor din ultimele săptămâni ale sindicaliștilor din sistemul sanitar. La începutul lunii trecute, Federația Sanitas, cea mai mare organizație sindicală a medicilor și asistenților medicali, a anunțat o grevă generală programată pentru cea de a doua jumătate a lunii noiembrie, precedată de mai multe proteste de avertisment. Principalele nemulțumiri, care au fost strigate și sâmbătă, sunt legate de propunerile de reforme prezentate de ministrul Eugen Nicolăescu, de alocările bugetare pentru ultimele luni ale anului curent și pentru anul viitor, precum și de salariile mici din sistem, mai ales în cazul medicilor rezidenți.

Tot weekend-ul acesta, la București se află și o delegație comună a FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene care se întâlnește cu reprezentanți ai executivului român pentru a discuta parametrii macroeconomici pe care se va baza bugetul pe 2014. Dincolo de discuțiile despre sistemul fiscal, problema finanțării sistemului sanitar reprezintă unul din subiectele principale de negociere. Ministrul Nicolăescu s-a întâlnit deja, în urmă cu două săptămâni, cu reprezentanții FMI pentru a discuta despre impactul bugetar al reformelor propunse de minister, inclusiv în ceea ce privește salariile din sistem. Atunci, ministrul a declarat că se caută soluții pe care FMI-ul să le accepte și prin care salariile din sistem să se majoreze, mai ales în cazul rezidenților.

Este foarte probabil în acest context, ca liderii sindicaliștilor din sănătate să fi văzut o oportunitate în prezența delegației FMI la București. Poate că sindicaliștii sperau ca ieșirea lor în stradă să fie de natură să înduplece pe reprezentanții FMI în ceea ce privește salariile. O astfel de mișcare ar părea logică, din moment ce acțiunea de protest ar putea fi utilizată de negociatorii români ca un argument în favoarea majorării salariilor din sănătate.

Însă, dacă acesta este raționamentul din spatele protestelor, atunci acțiunile sindicaliștilor Sanitas îndreptate împotriva cabinetului Ponta nu ar mai avea nicio logică. Or fi salariile din sănătate la mâna FMI-ului, dar în relația cu Fondul, Guvernul României este de partea sindicaliștilor. Cu toate acestea, majoritatea scandărilor au fost împotriva Executivului, care vrea să reformeze sistemul și să majoreze salariile, și nu împotriva FMI-ului.

Ridicolul acestor demonstrații este cu atât mai mre cu cât, în momentul în care guvernul condus la acel moment de Emil Boc a anunțat tăierea cu 25% a salariilor, nimeni din sănătate nu a ieșit în stradă. În schimb, acum, când executivul condus de Victor Ponta se luptă pentru majorarea drepturilor salariale ale angajaților din sistemul sanitar cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, sindicaliștii din sănătate au demarat acțiuni de protest împotriva guvernului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 noi, 2013
Alexandru Barbu
Perspectiva unui student la medicină din anul 6
Doamnă, când vorbiți de ridicolul acestor demonstrații oare nu vedeți că ele au pornit din partea unor oameni care vor să lucreze în România și să schimbe ceva în bine în țara aceasta, însă care nu pot trăi cu un salariu de 9 milioane pe lună, după ce tocmai au terminat o facultate de 6 ani?? Nici nu realizați cât de facil ar fi pentru majoritatea studenților să plece direct în altă țară să lucreze după facultate. Majoritatea o și fac, unii însă sunt mai atașați de țara lor și decid să rămână și să lucreze aici într-un mod demn și corect. Pe aceștia, care au protestat sâmbătă, dumneavoastră îi numiți ridicoli. Mă întreb oare cum dracului îndrăzniți.
04 noi, 2013
Zgatii Mamii
Da' de greva de la metrou de ce nu spui nimic?
O mina de oameni santajeaza un oras intreg, capitala tarii, si-si primesc imediat cresterile salariale. Si asta pentru ca sunt condusi de un psd-ist.

Doctorii, in schimb, daca cer conditii mai bune pentru tratamente, ii tratezi imediat ca pe niste cersetori, aliniati politic si mai stiu eu ce te-au platit sefii sa spui.
Ar fi frumos ca atunci cind te-ai imbolnavi de ceva sa nu se uite nimeni la tine, sa-ti ceara spaga cat n-a vazut neam de neamul tau si sa te lase sa te chinui in conditiile actuale. Ca doar tie-ti convin...

Tu, fatuca, n-ai parinti? Nu-s bolnavi? N-au nevoie de ingrijiri medicale? Sa le spui ca doctorii sunt prea bine platiti ca sa mai aiba grija si de ei.
04 noi, 2013
Bluelion
M-am saturat de pupincuristi care scriu articole uitandu-se pe fereastra.
Fatuca, ai idee ca se inchid in continuare spitale, ca se comaseaza sectii intregi si se dau oameni afara?
Stii ca in toate spitalele de provincie angajatii sunt obligati sa accepte 3,4 zile/luna fara plata, stii ca de anul asta nu se mai platesc garzile la aceeasi valore?
Pentru informarea ta, infirmierele si asistentele medicale castiga acum mai putin decat dupa reducerea salariilor de catre Boc.
04 noi, 2013
cantautor
decat sa se"lupte" cu FMI-ul ,guvernul ar face bine sa se lupte cu economia...
si sa si castige...
creste economia,pot creste si salariile...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ